09 MAYIS 2009 TARİHİNDE "ÇALIŞMA YAŞAMININ BÜTÜNÜNÜ KAPSAMAYAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMEYİ BEKLİYOR" BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE BAŞKANI HÜSEYİN ATICI, “İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİĞİ” İLE “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI”NIN SANAYİNİN BÜTÜNÜNDE UYGULANMASI VE GEREKLİ YASAL DÜZENLEMELERİN BİR AN ÖNCE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ SAVUNDU

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, iş sağlığı ve güvenliği politikalarının gözden geçirilmesini isteyerek, "İş Güvenliği Mühendisliği" ile "İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları"nın Sanayinin Bütününde Uygulanmalı ve gerekli yasal düzenlemeler bir an önce gerçekleştirilmeli."dedi.

 

MMO Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, yaptığı yazılı açıklamada, 8–10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle kimi etkinliklerle ele alınacak olan iş sağlığı ve güvenliği politikalarının, kapsamlı bir biçimde gözden geçirilmesine gereksinim duyulduğunu belirtti. Atıcı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

 

"Türkiye‘deki iş sağlığı ve güvenliği politikalarıyla ilgili sorunlar; 4857 sayılı İş Yasası, çalışma yaşamı mevzuatının bütün çalışma alanlarını kapsamaması, işveren kesiminin konuya gereken özeni göstermemesi, iş güvencesinin azalması, çalışma koşullarının ağır olması, özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, sosyal güvenceden yoksun kayıt dışı işçilikten kaynaklanmaktadır.

Danıştay kararlarına karşın "İş Güvenliği Mühendisliği" ile teknik elemanlar aynı düzeyde değerlendirilmekte, İş Yasası başlıca "sanayi ve ticaret" işlerini kapsamına almakta, tarım sektörünün tamamı, hizmet sektörünün bir bölümü ile KOBİ‘lerin büyük bir bölümü kapsam dışında bırakılmaktadır.

 

İş sağlığı ile ilgili yasal düzenlemelere göre 50‘den az sayıda işçinin bulunduğu işyerlerinde sağlık birimi oluşturulması zorunlu değildir. "İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu" 50 ve daha çok sayıda işçinin çalıştığı işyerleri için öngörülmüştür. Yani Türkiye‘deki toplam işyerlerinin ancak % 1,5‘inde iş sağlığı ve güvenliği politikaları uygulanmakta; müfettiş kadrolarının sayısal yetersizliğinden dolayı işyerleri yeterince denetlenememektedir.

 

Bu nedenlerden ötürü her yıl 80 bin civarında iş kazası gerçekleşmekte, işyerlerinin her yıl ancak yüzde 5‘e yakını denetlenebilmekte, iş kazalarının yüzde 61‘i 1–50 işçi çalıştıran işletmelerde yaşanmakta ve kayıtlara giremeyen meslek hastalıklarının üzerine gidilememektedir.

 

Ayrıca yapılan son düzenlemelerle işyeri hekimi, mühendis, teknik eleman, hemşire ve diğer sağlık personeline verilecek eğitim hizmetlerinin dışarıdan satın alınması yoluyla bu hizmetler danışmanlık hüviyetine büründürülmekte, iş sağlığı ve güvenliği alanının piyasalaşmasının önü açılmaktadır.

 

Bu gerçeklerden hareketle, 4857 sayılı İş Yasası ve iş mevzuatı, ekseni insan olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmalı; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler uluslararası sözleşme, standart ve normlar dikkate alarak yenilenmeli; "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Taslağı" Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmelidir. "