EV İŞÇİLERİNİ YOK SAYAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI; BU CİNAYET SANA BİR UYARIDIR!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

EV İŞÇİLERİNİ YOK SAYAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI;

BU CİNAYET SANA BİR UYARIDIR!

  

İş güvencesi olmadığı gibi can güvencesi de olmayan ev işçisi Pakize Akçan 8 Temmuz 2012 Pazar günü Adana‘da temizlik yaptığı binanın 8. katından düşerek hayatını kaybetti.30 Haziran 2012 tarihi itibarıyla resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası; ev hizmetlerinde çalışanları yasanın kapsamının dışında bırakarak bu cinayetin hazırlayıcısı olmuştur. Yasanın hazırlanması sürecinde TTB,TMMOB,DİSK ve KESK olarak yaptığımız bütün uyarılara aldırmadan çıkartılan bu yasa, Pakize Akçanın olduğu gibi bundan sonra da gerek ev hizmetlerinde çalışanlar olsun, gerekse maden ocaklarında,tersanelerde,organize sanayi bölgelerinde, gerekse de küçük işletmelerde meydana gelecek iş cinayetlerinin sorumlusu olacaktır.

 

Bu yasa, isminden de anlaşılacağı gibi işçilerin sağlığı ve güvenliği için, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunabilmesi için çıkarılmamıştır. İşin sağlığı ve güvenliği düşünülerek çıkartılmıştır. Sadece işin verimi düşünülmektedir, üretimin maliyetini düşürmeyi hedeflemektedir. Bu maliyetin düşürülmesinde işçinin iş güvencesi ,can güvencesi ,işyerindeki iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı alınacak tedbirler maliyeti artırdığı düşünülerek önemsenmemiştir.

 

İş kazası ve meslek hastalıklarının temel nedenlerinden arasında taşeron çalışma ve her türlü güvencesiz çalışmanın önemi bilinirken AKP hükümeti işçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunumunu da Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri üzerinden taşeronlaştırarak ve piyasalaştırarak bu konudaki tavrını göstermiştir. İşçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerini işletmelerin dışına taşıyarak, üretim alanlarının dışına taşıyarak, piyasanın koşullarına terketmektedir. Uluslararası normlar, çalışanların da bu hizmetlerin planlanmasında söz sahibi olmasını gerektirmekteyken, üretim alanlarının dışına taşınarak taşeronlaştırılan bu hizmetlerde çalışanların katkısı da pratikte engellenmektedir. Yasa bu hizmetleri bizzat planlayan İşyeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanlarının bile mesleki bağımsızlıklarını ve güvencesini yok ederek işçi sağlığını merkeze koyan 

bir hizmetin planlanmasını ve sunulmasını engellemeye çalışmaktadır. İşte bu piyasacılık sistemi içerisinde de ev işlerinde çalışanlar bir yere oturtulamamıştır. Bu yüzden ev işçilerinin, çalışırken karşılaştıkları riskler ve bu risklere karşı alınacak önlemler, yasanın kapsamı dışına çıkartılarak Pakize Akçan ve onun gibi ev işlerinde çalışanlar iş güvencesi olmadıkları gibi can güvencesi de olmadan çalışmak zorunda bırakılarak adeta bundan sonraki cinayetlerin de zemini yaratılmıştır.

  

AKP hükümetini uyarıyoruz.

Yasayı tüm çalışanları kapsayacak şekilde yeniden düzenleyin.

Yasanın çıkartılması sürecinde söylediğimiz gibi, bu yasa iş cinayetlerini önlemede yetersizdir,iş kazası ve meslek hastalıklarını önlemede yetersizdir.

 

Bu yasayı, maliyetleri düşüren değil, insan sağlığını merkeze koyan bir bakış açısıyla yeniden gözden geçirin.

Bu yasayı, çalışanların ve emeğin sağlıklı olma hakkını esas alan bir bakış açısıyla yeniden gözden geçirin.

Sağlıklı olmanın ve yaşama hakkının temel bir insan hakkı olduğu gerçeğinden hareketle, çalışanların iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı, iş cinayetlerine karşı korunması için yasal bir güvence altına alınması zorunludur.

 

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARI ÖNLENEBİLİR!

İŞ KAZALARI ÖNLENMEZSE BİR CİNAYET OLUR.

  

  

TTB-TMMOB-DİSK-KESK  adına ortak basın açıklaması            Dr. İsmail Bulca

                                                                                                   TTB Merkez Konseyi Üyesi