KURALSIZLIK, DENETİMSİZLİK BİR CAN DAHA ALDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

TMMOB MMO ADANA ŞUBE YK, 12 OCAK 2009 PAZARTESİ GÜNÜ GIDA İMALATI YAPILAN BİR İŞYERİNDE HAVA TANKININ PATLAMASI BİR VATANDAŞIMIZIN HAYATINI KAYBETMESİ İLE İLGİLİ BİR BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ.

 

TMMOB MMO Adana Şube YK,   12 Ocak 2009 Pazartesi günü gıda imalatı yapılan bir işyerinde hava tankının patlaması bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. 15 Ocak 2009 Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında, MMO Adana Şube YK Başkanı Hüseyin ATICI şunları söyledi;

 
Kuralsızlık, Denetimsizlik Bir Can Daha Aldı,

 12 Ocak 2009 Pazartesi günü gıda imalatı yapılan bir işyerinde hava tankının patlaması sonucu Hüseyin HİTAR adlı vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

 Söz konusu iş yerinde Şubemiz Teknik Elemanlarınca yapılan ön incelemelerde;

    * Bir basınçlı kap olan hava tankının patlamalara karşı dayanıklı bir bölme içerisinde olması gerekirken böyle bir uygulamanın olmadığı,
    * Olası bir basınç yükselmesi esnasında kompresörün uzaktan kapatılması için bir şalter olmadığı,
    * Hava tankının içinde biriken suyu boşaltmak için konulan vananın yerleşiminin bu işlevi yerine getirmeye yeterli olmadığı,
    * Hava tankının periyodik kontrolünün bu konuda akredite olmayan kişiler tarafından yapıldığı ve yukarıda sayılan eksikliklere rağmen uygun raporu verildiği,
    * Hava tankının patlamasında olası bir imalat hatası da söz konusu olabileceği için bu noktanın konusunda uzman kişilerce incelenmesi gerektiği, tespit edilmiştir.

 Bölgemizde bulunan periyodik kontrol gerektiren ekipmanların sadece yaklaşık % 5 ininher basınçlı kabın aslında bir bomba olduğu düşünüldüğünde bu ve benzeri kazaların yaratabileceği tehlikelerin boyutları görülmektedir. konusunda uzman, akredite edilmiş mühendisler tarafından kontrol edildiği ve

  Yasa gereğince basınçlı kaplar (hava tankı, kazan vb.) periyodik kontrole tabi tutulmalı ve periyodik kontrol formu tanzim edilmelidir.

 Ancak, bu kontrollerin yaptırılmaması ya da gelişi güzel konusunda yeterli eğitimi almamış, uzman olmayan kişilere yaptırılması, bunların denetlenmemesi ve mevcut mevzuattaki boşluklar ve belirsizlikler nedeniyle buna benzer birçok iş kazası meydana gelmektedir.

 4857 sayılı İş Kanununa göre;

 "İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği" (11 Şubat 2004) tarihli 5370 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğin 7. Maddesinde;

 "……Hangi tür iş ekipmanlarının kontrollere tabii tutulacağı kontrollerin kimler tarafından, hangi sıklıkla ve hangi şartlar altında yapılacağı ile kontrol sonucu düzenlenecek belgelerle ilgili usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nca belirlenecektir." denilmiştir.

 Ancak, aradan 5 sene geçmesine rağmen ilgili Bakanlık bu "usul ve esasları" yayımlamamıştır. Dolayısıyla yetkisiz, bilgisiz, deneyimsiz konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından yapılan bu tür periyodik kontroller sağlıksız olmakta ve pek çok ölümlü iş kazasına neden olmaktadır.

 Makina Mühendisleri Odası, bu ve benzeri alanlardaki Periyodik Kontrolleri yıllardan beri eğitilmiş ve uzmanlaşmış Makina Mühendisi Teknik Görevliler eliyle yapmaktadır.

 Odamız, TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından 2004 yılından beri A tipi, yani konusunda uzman kişilerin çalıştığı ve periyodik kontrol yaptığı, bağımsız muayene kuruluşu olarak akredite edilmiştir.

 Makina Mühendisleri Odası olarak, bu tür faciaların yaşanmaması için yetkilileri, görevlerini eksiksiz yapmaya, denetim ve kontroller konusunda Odamızla işbirliğine davet ediyor ve kamuoyunun dikkatlerini şu noktalar üzerine yoğunlaştırmasını diliyoruz.

    * Özellikle sanayi tesisleri ve imalathane türü işletmeler ile toplu yaşam ve iskân alanları birbirinden ayrı tutulmalı, İmar Kanunu ve mevzuatları buna göre düzenlenmelidir.
    * Çalışma ve İş Yasaları ve ilgili mevzuatlarda gerekli değişiklikler yapılmalı ve sıkı bir şekilde uygulanmalıdır.
    * Yapı ve endüstriyel tesislerin bütün denetim süreçlerinde, kamu adına denetim kurumu işleri gören mesleki kuruluşlara yer verilmelidir.
    * TMMOB ve bağlı Odalar sahip oldukları bilgi birikimleri ve uzmanlık alanlarına ilişkin kamu çıkarlarının korunması misyonlarıyla bu süreçlerde öncelikli olarak muhatap alınmalıdırlar.

 Son olarak, bu ölümlü iş kazasına ilişkin, kamu yetkililerinin talep etmesi halinde, oluşturulacak bilirkişi heyetine konusunda uzman meslektaşlarımızı görevlendirebileceğimizi belirtir kazada hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

 

TMMOB MMO Adana Şube
Yönetim Kurulu Başkanı
Hüseyin ATICI