1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ KUTLU OLSUN!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

01 Eylül 2008

MMO Adana Şube Yönetim Kurulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili görüşlerini yayınladığı bir basın bülteni aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.

MMO Adana Şube Yönetim Kurulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili görüşlerini yayınladığı bir basın bülteni aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.

Ülkemizde, Bölgemizde Tüm Dünyada, Bugün Her Zamankinden Fazla İhtiyacımız Var,

1 Eylül Dünya Barış Günü Kutlu Olsun!

1 Eylül, ardında 50 milyondan fazla ölü, milyonlarca yaralı, sakat, yıkım, acı ve gözyaşı bırakan II. Dünya Savaşı‘nın ardından, savaşının başladığı gün olduğu için "Dünya Barış Günü" olarak kabul edildi.

Büyük acılara neden olan bu savaşın üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına karşın, dünyada değişen bir şey yok. Emperyalist güçler dünyayı paylaşmak için, birçok yerde mazlum halklara karşı zor kullanıyor ve bunu "barış ve demokrasi götürmek" adına yapıyor.

Irak‘ta, Filistin‘de, Lübnan‘da, Afganistan‘da, Kafkasya‘da emperyalistlerin güç gösterileri yüzünden insanların en temel evrensel hakkı olan "yaşama hakkı" ellerinden alınıyor. 2008‘in 1 Eylül‘ünde de dünyanın birçok bölgesinde çatışmalar, işgaller sürüyor.

Komşumuz Irak‘ın ABD güçleri tarafından işgal edilişinin 6. Yılına yaklaşırken, işgal ve onun getirdiği ölüm, açlık, yoksulluk ve acılar hala devam ediyor. Lübnan, İsrail‘in saldırganlığına maruz kalıyor. Diğer komşularımız, Suriye ve İran‘ın ABD saldırganlığının yeni hedefleri olduğu biliniyor, üstelik olası bir saldırının yürütüleceği üslerden birisi olarak şehrimiz Adana‘daki İncirlik üssü gösteriliyor.

Bir diğer komşumuz Gürcistan, ABD‘nin koruması altında Oset‘lere saldırıyor ve AKP hükümeti, ABD savaş gemilerinin insani yardım örtüsü altında Boğazlardan geçişine izin veriyor. Tıpkı 1914 de Alman zırhlılarının Karadeniz‘e geçişine izin verilmesi ve sonradan Osmanlı İmparatorluğunu parçalanmaya kadar götüren olaydaki gibi bu karar da Türkiye‘yi olası bir savaşta taraf haline getirmeye aday bir olaydır.

Bir diğer yanda ise ülkemizde de adına "Kürt sorunu" denilen ve yıllardır devam eden çatışma ortamı, demokrasi ve toplumsal barışın önündeki en büyük engellerden biri olarak duruyor. Siyasal iktidarların çözümsüzlükteki ısrarları yüzünden bu konu bir türlü iyiden, doğrudan, güzelden yana sonuçlanamıyor.

Bugün ülkemizde, bölgemizde ve tüm dünyada ekilen nefret tohumlarına, halklar arasında yaratılan düşmanlığa karşı barış istiyoruz. Bölge halklarıyla dostluk ve kardeşlik içinde yaşamak istiyoruz.

Şiddet ve baskı politikalarında ısrar edenlerin, çok kimlikli/çok kültürlü bir toplumsal modeli dışlayarak, barışın kalıcı hale getirilmesinden kaçınanların, iç ve dış politikada, gerilim yaratmaktan medet umanların, demokratikleşmeyi AB ile pazarlıkların sınırında tutup, hak arama mücadelesini anti-demokratik olarak görenlerin, yasal düzenlemelerdeki gelişmeleri bile hayata geçirmeyenlerin, barışın önünde en büyük engel olduğunu biliyoruz.

Yayılmacı ve teslimiyetçi bir dış politika izlemeyen, savaşa, işgale ve talana ortak olmayan, barış içinde bir Türkiye istiyoruz. Demokratik, sosyal hukuk devleti niteliğine sahip, kimliği, kültürü, dili, dini, mezhebi, görüşü ne olursa olsun, eşit haklara sahip yurttaşlar olarak yaşayabileceğimiz, demokratikleşmeye yönelik çözümlerin benimsendiği, bağımsız, demokratik bir Türkiye istiyoruz.

Biz biliyoruz: Başka bir yaşam mümkün! Başka bir Türkiye mümkün! Başka bir Dünya mümkün!

.

TMMOB

MMO Adana Şube

Yönetim Kurulu