TMMOB ;ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU; GERÇEKLEŞTİRİLDİ SEMPOZYUM SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

11 Mayıs 2008

9-10 Mayıs tarihleri arasında Adana'da gerçekleştirilen "TMMOB ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU" Sonuç Bildirgesi, düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.

9-10 Mayıs tarihleri arasında Adana‘da gerçekleştirilen "TMMOB ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU" Sonuç Bildirgesi, düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.

TMMOB Adana İKK Sekreteri ve MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin ATICI Basın Açıklamasında şunları söyledi;

TMMOB "ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU" GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SEMPOZYUM SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği adına TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu tarafından 9-10 Mayıs 2008 tarihlerinde düzenlenen, "Adana Kent Sorunları Sempozyumu" Sonuç Bildirgesi yayınlanmıştır.

Sempozyum öncesinde, 9 Şubat 2008‘de, Adana‘daki farklı, örgütlü toplumsal kesimlerin sözcülerini bir araya getiren, "Adana Kent Sorunları Forumu" gerçekleştirilmiş, ayrıca 131 mahalle muhtarı ile yüz yüze gerçekleştirilen bir anket çalışması düzenlenmiştir.

Yaklaşık 6 aylık bir sürede, farklı kurum ve kuruluşları temsilen 27 kişiden oluşan Sempozyum Düzenleme Kurulu 4 kez toplanmış, 10 kişiden oluşan Sempozyum Yürütme Kurulu ise 19 kez toplanmıştır.

Toplamda 600‘ün üzerinde kayıtlı delegenin olduğu Sempozyumda, 9 ayrı oturumda 30 adet bildiri sunulmuştur. Bu bildirilerin dışında sempozyum gündemi, Adana resimleri slayt sunumu ve Adana kentindeki muhtarlara yönelik düzenlenen anketin sonuçları değerlendirilmiş, kamuoyu ile paylaşılmıştır.

2 gün, 9 oturum süren Sempozyumun tümü canlı olarak internet üzerinden yayınlanmıştır. Sempozyum oturumlarının bant kayıtlarına ve sunulan bildirilerin içeriklerine, 2 yıl boyunca internet üzerinden http://adanakent.tmmob.org.tr/ vehttp://adanakent.sempozyum.tv/ adreslerinden ulaşılabilecektir.

Öncelikle var olan sorunların saptanması daha sonra bu sorunların nedenlerinin anlaşılması, sonuç olarak da sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin tartışıldığı bu sempozyuma davetli olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ile merkez İlçe Belediye Başkanlarından hiçbirinin gelmemiş olması, Adana‘ya ilişkin en ciddi sorunun ne olduğu hususunda önemli gösterge niteliğindedir.

Bu sempozyum, böyle bir katılım eksikliğinin, Adana kentinin yerel yöneticilerinin yöneticilikten anladığı şeyin, dışlama, yok sayma, ele geçirme, elinde tutma, demokrasiden anladığı şeyin de kontrolündeki kurumlardan kendi işine gelecek sipariş kararlar çıkmasını sağlamak, farklı olan görüşleri yok saymak olduğunu göstermiştir.

Sempozyum, geniş bir kitlenin Adana kent sorunları ve çözüm yaklaşımları hakkında bilgi ve fikir sahibi olmasına olanak vermiştir. Çeşitli konu başlıkları altında Adana kent sorunları ve çözüm yolları kapsamlı ve farklı bakış açılarıyla araştırılmış ve tartışılmış gerek Adana özelinde ve gerekse genel düzeyde kentlerin içerisinde bulunduğu durum incelenmiştir.

Sempozyum, kentte yaşayanların örgütlü katılımını ön plana alan, demokratik katılıma açık olan bir yerel yönetimin, kentin kendiliğinden gelişiminden çıkar sağlayan grupların faaliyetlerinin de engellenebileceğine işaret etmektedir. Yine, sağlıklı bir kent yönetimi ve planlamasının ancak kent halkının kararlara katılacağı süreçlerin yaratılması, bilgi dolaşımının ve saydamlığın sağlanabilmesi ile mümkün olabileceğinin, bununla birlikte kent yönetimlerinde kentleri içeriksizleştiren ve kent değerlerini yok eden kesimlere karşı kararlı bir iradeye ihtiyaç duyulduğu önemle vurgulanmıştır.

Sempozyum sonuç bildirgesinde de ifadesini bulduğu gibi, başta Adana‘mızı ilgilendiren ulusal ve uluslararası politikalar olmak üzere; kent imar düzenlemelerinden kent içi ulaşıma, depreme karşı yapılarımızın güvenliğinden enerji altyapısına, demokratik katılım sorunlarımızdan Bölgesel Kalkınma Ajanslarına, çevre sorunları ve tarım alanlarının imara açılmasından ses ve su kirliliğine, peyzaj düzenlemelerinden kentsel dönüşüme, içme suyu kaynaklarımızın korunmasından kanalizasyon ve katı atık sorunlarına kadar geniş boyutta değerlendirmeler ele alınmıştır.

Önümüzdeki dönemde sempozyum kapsamında irdelenen konulardaki çalışmalar ve etkinlikler sürdürülerek "çağdaş, planlı, sağlıklı, güvenli, demokratik, sanayileşen, üreten ve yaşanabilir bir Adana"defimize uygun kalıcı ve yapıcı adımlar atmaya devam edecektir. he

Adana Kent Sorunları Sempozyumu Bildiriler Kitabı ve içeriğinin yer aldığı bir CD, sonuç bildirgesi eşliğinde Adana‘daki tüm kamu kurum ve kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, siyasi partilerin il örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına gönderilecektir.

Bu Sempozyuma bildirileri ile katkı sunan uzmanlara, ilgi ve duyarlılık gösteren katılımcılara ve basın kuruluşlarına teşekkür ederiz.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU

YÜRÜTME KURULU