ÖZELLEŞTİRMELERE, SANAYİSİZLEŞMEYE, ÇİFTÇİNİN YIKIMINA KARŞI ÇIKMAK YURTSEVER BİR GÖREVDİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

İktidarın son özelleştirme hamlesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı portföyünde bulunan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye bağlı 14 Şeker Fabrikasının özelleştirme ihalesinin ilanı oldu. Söz konusu fabrikalar, Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum,  Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyonkarahisar, Alpullu, Elbistan, Muş ve Burdur şeker fabrikalarıdır.

Şeker fabrikalarının kuruluşu, 1925 yılında Alpullu Şeker Fabrikasının temelinin atılışına ve 1926 yılının başında ilgili kanunun çıkarılışına kadar gitmektedir. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde başlanan şeker fabrikalarının yapımına 1950’li yıllarda da devam edilmiş, ancak 2000’li yıllarda özelleştirilmeleri gündeme gelmiştir.

Odamız bu sürece, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile bağlantılı olarak 2004 yılında yaptığı, “Cargill Emperyalist Talanın Yeni Bir Adıdır” başlıklı açıklama ile dikkat çekmiş ve emperyalist çevrelerin dayattığı “yapısal uyum programları” çerçevesinde yürütülen özelleştirmelerin, kamu kaynaklarımızın talanına yol açtığını, çiftçimizi, köylümüzü, emeği ile geçinen halkımızı mağdur edeceğini belirtmiştir.

O zamandan bugünlere gelinceye dek, kendi kendine yeten ve ihracat yapabilen bir yapıdan, yabancı sermaye lehine yapılan yasa değişiklikleriyle, şeker ithal eder duruma gelen ülkemizin, bu son özelleştirme adımı ile birlikte, daha fazla dışa bağımlı hale gelmesi, ne yazık ki çok yakındır.

Yapılacak olan bu özelleştirmeler ile Türkiye’nin öz kaynağı olan şeker pancarı üretimine, ülkemizin çiftçisine ve tarımına ağır bir darbe daha indirilmiş olacaktır.

Özelleştirmelerin ülkemizin, üreticilerimizin, mühendisliğin, tarımın ve sanayinin aleyhine olduğunu her zaman belirten Odamızın düzenlediği kongre ve sempozyumlarda, bu durumun aynı zamanda sanayisizleşmeye de yol açtığı tespitleri yapılmıştır. Büyük ölçekli kamusal üretimin tasfiyesi ne yazık ki böylesi bir sonuç da üretmektedir. Bu nedenle özelleştirmelere karşı çıkmak, ülkesine ve halkına karşı sorumlu olan her yurttaşın yurtsever bir görevidir.

Ali Ekber Çakar

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı