1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ'NÜ KUTLUYORUZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

01 Eylül 2018

Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış!

1 Eylül Dünya Barış Günü ülkemizin, içinde yer aldığımız bölgenin ve dünyanın barış gereksinimini bir kez daha hatırlatmaktadır.

Emperyalist müdahale ve işgaller ile birçok ülke yönetiminin toplumsal tepkileri şiddetle bastırmaya çalışmaları halkların yaşamına kitlesel kırım, göç dalgaları ve kuşaklar boyu sürecek acılar şeklinde yansımaktadır. Başta eski Yugoslavya, Afganistan, Irak, Libya, Suriye, Yemen ve Filistin olmak üzere birçok ülkede emperyalist güçler ve işbirlikçileri tarafından yapılan ülkesel ve toplumsal yıkım oldukça hazindir.

Ülkemizde Kürt sorununun kangren durumu, bölgemizdeki emperyalist müdahale ve işgaller, dünyada nükleer silahlanma ve genel savaş olasılıklarının artması söz konusudur.

Ülkemizde iç ve dış politikanın şiddet eksenli olarak yürütülmesi, toplumsal atmosferin militarizmle, milliyetçilikle ve mezhepçi dincilikle belirlenmesine yol açmaktadır. Kürt sorununda sergilenen baskı ve şiddet her iki tarafta derin acılara, toplumsal yarılmalara yol açmaktadır. Halkımız ve bölge halkları her gün şiddet ve savaş ortamının etkileri altındadır.

Bu nedenlerle “savaşlara hayır”, “ülkede, bölgede, dünyada barış” demek insan olmanın sorumlulukları arasındadır. Bu istemlere kulak verilmesi, güçlendirilmesi gerekmektedir. Gereksinimimiz demokrasi, barış, kardeşlik, adalet, refah ve mutluluktur.

Ne yazık ki henüz bu gerekliliklerden çok uzakta bulunuyoruz. Ancak Odamız TMMOB çatısı altında emperyalizme, faşizme, gericiliğe, halkların birbirine kırdırılmasına karşı çıkmaya; eşit, özgür, laik, adalet ve hukukun üstünlüğü temelinde bir arada yaşamın hâkim olacağı demokratik bir Türkiye mücadelesinde yer almaya devam edecektir.

Yunus Yener

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı