Periyodik Kontrol İhmal Edilmemeli

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

03 Ağustos 2017

MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, sıcak su ve buhar kazanlarının periyodik kontrollerinin hayati önem arz ettiğini belirterek, ‘periyodik kontroller ihmal edilmemeli.’ dedi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, sanayi sektöründeki iş kazası riskine dikkat çekerek, hem firma prestiji için hem de işçi güvenliği için iş güvenliği ölçümleri yaptıklarını, zamanında yapılan bilgilendirme ve önleme faaliyetleri ile güvenli bir ortam sağladıklarını belirtti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından "A" Tipi Muayene Kuruluşu olarak 17 Mayıs 2004 tarihinde basınçlı kaplar, kaldırma-iletme makinelerinin (buhar kazanları, kalorifer kazanları, kızgın su kazanları, kızgın yağ kazanları, otoklav, hava tankı, basınçlı kap, kara tankeri, sanayi gaz tankeri, sanayi gazları depo tankı, parlayıcı ve patlayıcı gaz tankların) periyodik kontrolleri ve gürültü, titreşim, baca gazı ölçümleri konularında akredite edildiğini dile getiren Başkan Hamamcıoğlu, “Şubemiz, konusunda uzman olan bilinçli ve tarafsız personeli, gelişen çağı yakından takip eden, kalibrasyonu yapılmış ölçüm cihazları ile beraber kaliteli, güler yüzlü, zamanında ve hızlı hizmet anlayışıyla Periyodik Kontrol çalışmalarını sürdürmektedir.” şeklinde konuştu.

MAKİNALARIN ÖMRÜ TÜKENİYOR

Çalışma koşulları ve zamana bağlı olarak kaldırma-iletme makineleri ve basınçlı kapların zaman içerisinde bozulmaya ve deforme olmaya başladığını ifade eden Hamamcıoğlu, “Süreç ilerledikçe makinelerin ömrü git gide tükenir. Sürekli bakım ile bu durum geciktirilebilir ancak yalnızca yapılacak olan periyodik kontroller ile emniyetli bir şekilde çalışıp çalışmayacağı belirlenebilir. Periyodik kontroller esnasında kontrolü yapılan cihaza ait tüm genel ve kritik noktalar incelenerek kayıt altına alınır. Gerekli bölümlerin kalınlık, uzunluk, derinlik, iç ve dış çap ölçümleri yapılır. Kontrolün son aşamasında cihaz ile birlikte deneyler gerçekleştirilir, deney sonrasında alınan gözlem ve ölçüm değerleri ile deney öncesi yapılan ölçümler karşılaştırılır. Bu veriler karşılaştırılırken yürürlükte olan kanun, yönetmelik ve standartlara dayalı yorum ve sonuçlarda bulunulur.” diye konuştu.

PERİYODİK KONTROL NEDEN YAPILMALI?

Kaldırma- İletme Makinalarının ve Basınçlı Kapların periyodik kontrolünün neden yaptırılması gerektiğini açıklayan Hamamcıoğlu, “İş kazalarının önüne geçmek, makine ve cihazların güvenli olarak kullanılmasını sağlamak, verimli çalışma koşullarını düzenlemek, makinelerin ömrünün uzamasına katkıda bulunmak, insan-makine ilişkisine katkıda bulunmak, çevre kirlenmesinin önüne geçebilmek, üretimin verimine katkıda bulunmak için periyodik kontroller yapılmalı. Unutulmamalıdır ki, yapılan sürekli bakım ve periyodik kontroller sayesinde olası iş kazaları önlenerek, iş güvenliği, sağlıklı iş yaşamı, huzurlu çevre ve bereketli bir üretim sağlanmış olur. ” dedi.