Yaza girerken klima kullanımı ve bakımına dikkat!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

01 Haziran 2017

MMO Antalya Şube Başkanvekili Doç. Dr. İbrahim Atmaca, yaza girerken en çok merak edilen konuların başında gelen klimaların doğru kullanımı ve klima temizliği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.  

Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanvekili ve Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İbrahim Atmaca, yaza girerken klima konusunda vatandaşları uyararak, “Şehirlerde yaşayan insanlar olarak yüzde 90 üzerinde vaktimizi neredeyse kapalı hacimlerde geçiriyoruz. Akdeniz iklimine sahip Antalya’da da nerdeyse 24 saate yakın bütün kapalı hacimleri iklimlendiriyoruz. Bu nedenle klimayı seçerken, kapasiteleri belirlerken, cihazın tipini belirlerken mühendislik hizmeti veren firmalara güven duyulması gerekiyor.” Dedi.

Klimaların doğru kullanımının daha klima alınırken başladığına vurgu yapan Doç. Dr. Atmaca, “Klimada doğru kapasiteleri bulmak lazım. Eğer biri size ‘Kaç metre kare odanız var, ona uygun şu kadar kapasiteli klima size yeter!’ diyorsa, bu yanlış bir uygulamadır. Bir hacim için klima belirlemek çok ciddi bir mühendislik işi. Çünkü biz mühendis gözüyle şuna bakarız; ‘acaba bu oda kaçıncı katta, ara katta mı, en üst katta mı, bir odada cam yüzeyler ne kadar fazla, duvarlar yalıtımlı mı ya da oda hangi yöne bakıyor?’ Bu etkenlere bağlı olarak yükler ciddi anlamda değişecektir. En üst katta ise ekstra ısı kazanç ve kayıpları vardır. Eğer bir oda için gereğinden yüksek cihaz seçerseniz, cebinizden çıkan gereksiz miktarla birlikte aynı zamanda gereksiz yere elektrik harcanacaktır. Tam tersini düşünürsek, düşük kapasiteli cihazlarda odayı iklimlendirmek için cihazınız tam yüklü olarak çalışacaktır ve bu da yine gereksiz elektrik kullanımına neden olacaktır. Bu nedenle sadece alan hacim bilgisiyle değil, odalardaki kat, cam miktarı, yön, yalıtım gibi şartlar dikkate alınmalı, kompresörü verimli çalışan inverter dediğimiz cihazlar tercih edilmeli’ dedi.

Klimalarda doğru yerin de son derece önemli olduğunun altını çizen MMO Antalya Şube Başkanvekili İbrahim Atmaca, “Mühendislik hizmeti veren firmalar bir yerde mühendislik çalışması yaptığı için o odada hava dağılımının homojen olacak şekilde yerleşimini sağlarlar. Örneğin iç ve dış klima arasındaki borulama mesafesinin uzaması cihazların verimini ciddi anlamda düşürür” diyerek sözlerine devam etti.

Klimaların hangi derecelerde çalıştırılması noktasında da vatandaşları uyaran Doç. Dr. İbrahim Atmaca, “Klima kullanımında vatandaşlarımızın öncelikle doğru set ayarları yapması gerekiyor. Yaz ayları için uluslararası standartlarda önerilen değerler 23 ile 26 santigrat derece arasındadır. Burada üst seviyeye yakın değerler seçmek daha sağlıklıdır. Hatta uyurken 27-28 dereceler daha uygundur. Birçok yerde 18-20 derecelerde çalıştırılan klimalar görüyoruz, biz bunu kesinlikle önermiyoruz.” diye konuştu.

Klimaların temizliği konusunda ise son derece önemli noktalara temas eden Atmaca, “Bu noktada ortam kirleticilerini iyi tanımamız gerekiyor. Biz bunu kimyasal ve biyolojik kirleticiler olarak biz iki kısma ayırıyoruz. Kimyasal kirleticilerimiz toz dediğimiz partikül maddeler. Bunlar genellikle dış kaynaklı oluşabiliyor. Tozlar cihazlarda filtrelerle tutulabiliyor fakat bu filtrelerin temizliğini ciddi anlamda yapmak gerekiyor. Bir de kimyasal iç kirleticiler var. Bunlar uçucu organik bileşenler dediğimiz, iç kaynaklı; yapıştırıcılar, temizlik maddeleri, ahşap ürünler, oda kokuları, parfüm gibi maddeler kaynaklıdırlar. Hiçbir şekilde klimanın filtresiyle tutamayacağınız bu maddeler için klima kullanıcılarına öncelikli önerimiz, günde en az yarım saat ya da bir saat civarında odaları dış ortam havasının temiz olduğu saatlerde havalandırmalarıdır. Tozlar için filtrelerin en geç 15 günde bir kullanıcı tarafından, yıkanarak temizlenmesi, bir bezle kurulamadan ve güneş altına bırakmadan (filtrenin yapısının bozulmaması için) kendiliğinden kurutulması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

 

Antalya’nın nemli bir havası olduğunu ve bu nedenle de nemli havanın soğuk yüzeylerden yani klima içindeki borulardan geçerken, suyu orada bırakmasından kaynaklanan, hatlar içinde küf, bakteri ve mantar gibi maddelerin oluşabildiğine dikkat çeken Atmaca, “Bu hijyenik bakım ancak özel temizleme kimyasallarıyla yapılabiliyor. Bunun için şirketler vatandaşlarımızı arayarak bunun bakımını yapabileceklerini söylüyorlar. Ancak bu noktada vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Çünkü bu yarım saat içinde yapılabilecek bir temizlik değil. Bizim önerimiz klimanın duvardan sökülerek, bu temizliklerin yapılması. Çünkü bu temizlikte kimyasal kullanarak, basınçlı pompayla püskürtülmek suretiyle temizleme yapılıyor. İyi temizlenmemesi durumunda ciddi solunum yolu rahatsızlıkları verdiği yönünde sonuçlar var. Bu temizliği yaparken duvardan sökerek yapılmasının iki avantajı var: 1 kimyasalla temizlendiği için o kimyasalın suyla arındırılması gerekli. Aksi takdirde kendisi bir kirletici haline geliyor. Bir de elektriksek bağlantılar var klima üzerinde ve bunlar zamanla oksitlenebiliyor. Eğer çıkarılarak temizleme yapılırsa elektrik tesisatının da en baştan bakımı yapılmış oluyor. Bu nedenle de elektrik kaynaklı bir klima yangını ihtimali de ortadan kaldırmış oluyor. Hiç olmazsa sökülmeden yapılacaksa da, iyice temizlenip fan modunda çalıştırılıp, kapı pencere açılarak birkaç saat hava o yüzden geçerek ortamdan atılıp, havalandırmayla dışarıya atılmalı” diyerek vatandaşları uyard