YÖK ÜNİVERSİTELERİN REKTÖR SEÇİMLERİNE MÜDAHALE ETMEMELİDİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

28 Temmuz 2008

YÖK Üniversitelerin Rektör Seçimlerine Müdahale Etmemeli, Cumhurbaşkanlığı YÖK‘ün Yanlışını Sürdürmemelidir.

YÖK Üniversitelerin Rektör Seçimlerine Müdahale Etmemeli, Cumhurbaşkanlığı YÖK‘ün Yanlışını Sürdürmemelidir
Gazi Üniversitesi ve İTÜ‘lülerin rektör seçimlerine yönelik YÖK‘ün anti demokratik uygulamasına karşı gösterdikleri tepkiler Cumhurbaşkanlığı tarafından dikkate alınmak durumundadır. Bilindiği üzere 21 üniversitenin rektör adayları belirlenirken 4 üniversitede yapılan seçimler YÖK tarafından dikkate alınmamıştır.

Örneğin Gazi Üniversitesinde yapılan oylamada rektör Kadri YAMAÇ 732 oy almasına rağmen Cumhurbaşkanlığı‘na bildirilen 3 aday arasında yer almamış; 384 oy alan bir başka adaya ise YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı‘na iletilen adaylar arasında yer verilebilmiştir. Bu durum Gazi Üniversitesi Mezunlar ve Mensupları Derneği‘nin haklı tepkisine yol açmış ve Cumhurbaşkanlığı‘na başvurmuşlardır.

Aynı şekilde İTÜ ile bağlantılı 12 dernek, kurul ve vakıf da gazete ilanları yoluyla Cumhurbaşkanı‘na hitapla, İTÜ bünyesinde yapılan seçimlerde  "En çok oy alan aday biz İTÜ mensuplarının gönlündeki rektördür" deme gereğini duymuşlardır.
Gazi Üniversitesi Mezunlar ve Mensuplar Derneği, Gazi Üniversitesi için "Cumhuriyetimizin ilk yıllarından başlayarak Türkiye‘nin en nitelikli eğitimcilerini yetiştirme misyonunu üstlenerek toplumun aydınlanmasına, çağdaş değerler doğrultusunda gelişmesine önemli destek vermiştir" demekte ve YÖK‘ün üniversite bünyesindeki seçimleri dikkate almaması ile "bu olumlu gidişi kesintiye uğratacağı" kaygısını dile getirmektedir.

İTÜ‘lü 12 dernek, kurul ve vakıf da "Demokrasiye inanç, kararların hiyerarşik düzene değil tartışmaya açık olarak alınması, şeffaflık, ülke yararları, çoğunluk kararına saygı gibi kavramlar ilke ve kurallarımız içinde yer alır" belirlemesinden hareketle YÖK‘ün kararını "kaygı verici" ve "demokratik teamüllere" aykırı olarak değerlendirmiştir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, üniversitelerin özerkliğini savunmakta ve yasalarla belirlenmiş rektör adaylarını belirleme haklarının ellerinden alınmaması gerektiğini, YÖK‘ün yanlışının Cumhurbaşkanlığınca paylaşılmamasını, laik ve katılımcı duyarlılıkların çiğnenmemesi ve üniversite kurullarının iradesi dışında üniversite yönetimlerine müdahale edilmemesi gerektiğini düşünmektedir.

Emin KORAMAZ
TMMOB
MAKİNA MÜHERDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı