SEÇİM KANUNU ve SİYASİ PARTİLER YASASI DEĞİŞTİRİLMELİDİR !...

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumundan sonra yeni ve öncelikli gündem, 2011 Genel Seçimleri. Her seçim öncesi tartışılan ve seçim sonrası unutulan Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasasının değiştirilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Siyasi Partiler ve Seçimler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Milli egemenliğin asıl sahibi olan seçmen vatandaşlar, yasalarla belirlenen süreler içinde, kendi yerlerine ülkeyi yönetecek kadroları seçerler. Ülkemizdeki mevcut, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu ile vatandaşlar temsil haklarını Siyasi Partilere devrediyorlar. Yıllardır süregelen bu süreç sonucunda Ülke olarak bir adım ileriye gidemiyoruz.

Mevcut sistemde en çok yaşlanılan sıkıntıların bir tanesi parti içi demokrasidir. Aynı parti içinde insanlar fikrini rahatça söyleyemediği için ya ihraç ediliyor ya da parti içinde istenmeyen adam ilan edildiği için kendisi ayrılıyor. Böyle bir sisteme demokrasi diyebilir miyiz?

Sorunlardan bir tanesi de ön seçim problemi. Genel Merkezlerde ya da il teşkilatlarında farklı yöntemler ile aday tespitleri yapılıyor. Vatandaşlara sorulmadan görüşleri alınmadan, yapılan bu uygulama, dayatmaca değil midir?

Öncelikle istikrarı sağlayabilecek, üretken, mesleğinde başarılı olmuş insanlara yönelinmesi gerekmektedir. Çünkü demokrasi bunu gerektiriyor.

Her seçim öncesi, tüm kesimler tarafından eleştirilen, yanlışlıkları vurgulanan ve değiştirilmesi gerektiği söylenen seçim sistemi, daha sonra unutulmaktadır. Bu konunun gündeme getirilmesi, seçimlerin işlevlerini yerine getirebilecek bir araç haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Ülkeyi kimlerin yöneteceğini belirleyen seçimler, aynı zamanda anayasaları yapacak, ya da değiştirecek çoğunluğun bileşimini de tayin etmektedirler. O nedenle, seçim sistemlerinin en az anayasalar kadar önem taşıdığı, tartışılmaz bir gerçektir.

Mevcut, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası değiştirilmelidir ki,

Meclis, yeterli bilgi donanımına sahip olan, verimli, üretken, özverili kişilerden oluşturulabilsin ve Ülke çıkarları doğrultusunda gerekli yasal düzenlemeler yapılabilsin...

Saygılarımızla

Ali PERİ

Başkan