8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

07 Mart 2019

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. Düşünceli tarafından yapılan açıklama şöyle:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kökeninde kadın işçilerin 19. yüzyılda düşük ücretlere, insanlık dışı çalışma koşullarına karşı haklı isyanları, özel olarak da 8 Mart 1857 tarihinde 40 bin dokuma işçisi kadının daha iyi yaşam ve çalışma koşulları için başlattığı mücadele bulunmaktadır. Aradan geçen zamana karşın kadınlar üzerindeki sömürü ve baskı artarak sürmekte, kadınların her alandaki eşitlik ve özgürlük mücadeleleri de büyüyerek devam etmektedir.

Türkiye’de aile, eğitim, çalışma yaşamı ve istihdam sorunları başta olmak üzere toplumsal yaşamın her alanında kadınlara yönelmiş eşitsiz uygulama ve politikalar özellikle içinde bulunduğumuz dönemde hızla artmış, hemen her gün işlenen cinayetlerin de gösterdiği üzere yaşamı tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Gerici rejimin inşasında kadın eşitsizliği ve sömürüsü önemli bir yer tutmuş ve kadına yönelik şiddet giderek tırmanmıştır.

Yaşamın tüm alanlarına yukarıdan aşağı müdahalelerle toplumu dinsel gericilikle kuşatan siyasi anlayış, kadınların kendi yaşamlarını belirleme özgürlüğünü ellerinden almıştır. Kadın-erkek eşitliğini temelden reddeden bu anlayış, kadına karşı şiddeti görmezden gelerek meşrulaştırmış, kadın cinayetlerini adeta olağan hale getirmiştir.

Kadınların ekonomik, siyasi, toplumsal yaşamda daha şiddetli bir sömürü ve eşitsizliğe tabi tutulması sadece kadınların değil tüm toplumun sorunudur. Sorunları aşmak için, her alanda eşit yurttaş olabilme mücadelesi veren kadınların bu mücadelesi aynı zamanda ülkemizin laiklik, demokratikleşme ve özgürleşme mücadelesidir.

Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi bu onurlu mücadelelerinde kadınlarla dayanışma içinde olmayı sürdürecektir. Birlik ve dayanışmanın en güzel günlerinden biri olan 8 Mart’ta, ülkenin birçok yerinde gericiliğe, sömürüye, baskıya, şiddete, taciz ve tecavüzlere HAYIR seslerini yükseltecek olan kadınların 8 Mart’ı kutlu olsun!

Şiddet sonucu yaşamlarını kaybeden tüm kadınları saygıyla anıyoruz.

 

Fikri DÜŞÜNCELİ

TMMOB MMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı