Acil Durum ve Farkındalık Paneli Gerçekleştirildi

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

20 Aralık 2018

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu, Tüm İş Güvenliği Uzmanları Derneği (TİGUDER), İSGKİMDER ve GENÇİSG Platformu tarafından Acil Durum ve Farkındalık Paneli gerçekleştirildi.

 

MMO Bursa Şube İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu Başkan Vekili Makina Mühendisi Hayati Tetik’in oturum başkanlığı yaptığı panelde, İSGKİMDER Yönetim Başkanı Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı H. Cihangir Tuğsavul, Yüksek Fizikçi A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yasemin Küçük, İstanbul Aydın Ünv. Öğr. Gör. Eroğlu Holding SEÇ Müdürü Ahmet Yazıcı, Emekli Bomba Uzmanı B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yüksel Maral, TİGUDER Başkan Yrd. Kimya Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Dr. Kayhan Kubat konuşmacı oldu.

Açılış konuşmasını yapan MMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ferudun Tetik, işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarının doğru çözümlere kavuşturulmasına yönelik güvenlik önlemlerinin geliştirilmesinin, mesleğin ve Odanın temel görevleri arasında olduğunu, Odanın uzmanlık alanlarıyla ilgili tüm dallarda olduğu gibi işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda da geliştirici, iyileştirici çalışmalara katkıda bulunmayı en önemli görevlerinden biri olarak gördüğünü söyledi.

“KBNR (Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer tehlikeli maddeler) Acil Durumları” hakkında konuşma yapan, İSGKİMDER Yönetim Başkanı Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı H. Cihangir Tuğsavul, KBRN’nin neden olabileceği riskleri, KBRN olayının özelliklerini, KBRN korunma ve temizleme KBRN korunma ekipmanlarını, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer silahlar hakkında katılımcılara bilgilendirme yaptı.

“Acil Çıkış Kapılarını Otomatik Açan Sistem” konusunda konuşma yapan, Yüksek Fizikçi, A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yasemin Küçük ise gerçekleştirdiği “Hayata Açık, Tehlikeye Kapalı” projesi hakkında bilgi verdi. Yönetmeliklere göre, yangın merdivenine açılan acil çıkış kapılarının sürekli açık olması gerektiğini dile getiren Küçük, "Bu da başka bir güvenlik açığını doğuruyor. Okullarda öncelikle oralar çocuklar için gizemli bölgeler. Direkt kazan dairelerine ya da dışarıya açılan bölmeler olması nedeniyle çocukların güvenliğini riske atıyor. Buraların kör noktalarda kalması nedeniyle de takibinde zaman zaman sıkıntılara sebep olabiliyor" diye konuştu. Küçük, okulları denetlerken acil çıkış kapılarının açık olması gerektiğini okul idarecilerine ilettiklerini ifade ederek, okul yöneticilerinin de açık kapıların oluşturduğu riskleri kendilerine aktardığını anlattı. Bu tür sorunları gördükçe böyle bir sistemi hayata geçirmeye karar verdiğini aktaran Küçük, 4 aşamalı sistemde dedektörler herhangi bir duman algıladığında bütün kapıların otomatik sistem sayesinde aynı anda açıldığını anlattı. İkinci seçenekte, yangın alarmına basıldığında sistem odasındaki akıllı devrenin işlevsel hale gelerek bütün kapıları otomatik açtığını belirten Küçük, "Üçüncü aşama da kapılara konulan panik butonları. Buraya basıldığı anda istenilen kapı açılıyor. Çalışanlar için de kartlı sistem faaliyete geçiyor. Çalışanlar oralarda temizlik yapmak istedikleri zamanlarda kart okuyucuyu okutuyor ve sadece okuttuğu kapı açılıyor. Bu sistemin arka tarafında kurulan butona basılarak da içeri girilebiliyor" bilgisini verdi.

“Acil Durum Senaryoları ve Uygulama Örnekleri” hakkında konuşan, İstanbul Aydın Ünv. Öğr. Gör. Eroğlu Holding SEÇ Müdürü Ahmet Yazıcı da acil durum uygulamaları ve acil durum planları hakkında bilgilendirme yaptı.

“Sabotajlara Karşı Koyma ve Tesis Koruma” konusunda konuşma yapan, Emekli Bomba Uzmanı B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yüksel Maral da katılımcılara detaylı bilgi aktardı. Sabotajın tanımı ve şekillerini anlatan Maral, iş güvenliği kapsamında sabotajlar ile ilgili bilgilendirme yaptı. Sabotajlara karşı koruma planları hakkında konuşan Maral, güvenliğin nasıl olması ve nasıl planlanması gerektiğini, kimi, neyi, neden korunacağının iyi saptanması gerektiğini ifade etti.

“Kimyasallar ve İşyeri Güvenliği” konusunda konuşma yapan, TİGUDER Başkan Yrd. Kimya Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Dr. Kayhan Kubat ise tehlikeli kimyasal maddeler, tehlikeli kimyasal maddeler neden – nasıl kullanılır hakkında bilgilendirme yaptı. Kimyasal maddelere karşı kendimizi korumak için önce o kimyasal maddeyi iyi tanımamız gerektiğini söyleyen Kubat, tehlikeli kimyasal maddelerin nasıl tespit edileceğini, zararlı maddeler ve karışımlara ilişkin güvenlik bilgi formu hakkında bilgilendirme yaptı.

Panelin ardından panelistler ve katılımcılara teşekkür eden MMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli, MMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ferudun Tetik ve MMO Bursa Şube İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu panelistlere teşekkür plaketlerini sundular.