Basın Açıklaması: Sanayi Tesislerinde Yangın Riskine Dikkat! Yangın Tesisatlarının Önemi ve Periyodik Kontrollerin Gerekliliği konusunda Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi uyarıyor.
Yayına Giriş Tarihi
Basın Açıklaması: Sanayi Tesislerinde Yangın Riskine Dikkat! Yangın Tesisatlarının Önemi ve Periyodik Kontrollerin Gerekliliği konusunda Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi uyarıyor.
7 Ağustos tarihinde kentimizde 2 farklı sanayi tesisinde yaşanan yangınlar yaz aylarının gelmesiyle birlikte sanayi tesislerindeki yangın vakalarındaki artışa ve risklere işaret etmektedir. Sanayi yangınlarının başlıca sebepleri arasında elektrik kaynaklı sorunlar (statik elektrik, elektrik kıvılcımı, yıldırım vb.), sıcak yüzeyler (eritme potaları, buhar boruları, fırınlar ve aşırı ısınan motorlar) yer almaktadır. Ayrıca, uygun olmayan koşullarda depolanan parlayıcı ve patlayıcı maddeler, uygun olmayan üretim koşulları ve teknikleri, ateşli işler (kaynak, taşlama, kesme vb.) ve tozlu ortamlardan kaynaklanan patlamalar da büyük risk oluşturmaktadır. Bunun yanında, uygun olmayan akü şarj odaları, tütün ürünleri kullanımı, iş kazaları ve doğal afetler sonrası oluşan yangınlar, komşu tesislerden çıkan yangınların sıçraması ve gaz ile sıvı sızıntıları da yangın riskini artıran diğer önemli faktörlerdir. Tüm sanayi tesislerinin yangın güvenliği konusunda gerekli önlemleri almaları ve risk faktörlerini minimize etmeleri büyük önem taşımaktadır.
Yangın tesisatlarının tesise uygunluğu ve sürekli aktif kontrol altında tutulması şüphesiz en önemli kontrollerin başında gelmektedir. İşletmelerin kamusal denetimlerden uzakta durma isteği ve her yangından sonra olayın geçici gündem olup sonrasında hızla unutulması bu alandaki kamusal denetimi başarısız kılmaktadır. Uzman olduğu düşünülen kişi ve kurumların konunun ciddiyetinin farkına varamamış olması veya yeterli teknik altyapıya sahip olmamaları, yangınla mücadele adına tüm sanayinin elini zayıflatmaktadır. Yangın tesisatlarının bir bütün olduğunu unutulmadan, belki de sadece bir kere ihtiyaç duyulacak ve kusursuz çalışması halinde büyük felaketleri önleyecek yangın algılama sistemleri ve kontrollerine gereken önem verilmelidir.
Yangın tesisatlarının periyodik kontrollerinin "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" ve TS EN 12845+A1, TS EN 12416-2+A1, TS EN 13565-2+AC/AC, TS EN 14972-1, TS EN 15004-1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10, TSE CEN/TS 54-14, NFPA 12-2022, NFPA 20-2022, NFPA 2001 (2018) standartlarına uygun olarak yılda en az bir kere yapılması kanuni bir zorunluluktur. Bu kontrollerin yapılmaması halinde, 6331 sayılı Kanunun 26/1-f maddesi uyarınca; sağlık gözetimi görevini yerine getirmeyen, çalışanlarına sağlık raporu aldırmayan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde işe uygun sağlık raporu olmadan işçi çalıştıran işverenler her çalışan için ayrı ayrı idari para cezasına tabi tutulacaklardır. Bu cezalar, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre uygulanacak idari para cezaları olarak yayınlanmıştır. Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 21. maddesi uyarınca, çalışma mevzuatında sağlık raporu alınması gerektiği belirtilen işlerde, böyle bir rapora dayanmaksızın veya eldeki rapora aykırı olarak çalıştırılan sigortalının hastalığı nedeniyle, kurumca sigortalıya ödenen geçici iş göremezlik ödeneği işverene ödettirilecektir.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak yangın tesisatlarının genel periyodik kontrollerini, pompa performans testlerini, temiz ve CO2 gazlı söndürme sistemleri, kaçış yolu basınçlandırma sistemleri, portatif söndürücü, kuru-sıvı kimyevi (davlumbaz) söndürme sistemlerinin periyodik kontrollerini akredite olarak gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca, yangın tesisatlarında özel bilirkişilik hizmetleri de verilmektedir.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak; yangın söndürme sistemlerin yıllık periyodik kontrollerinin yapılması konusunda, uzman mühendislerimizle kamu güvenliği için her zaman görev almaya hazır olduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ