Bursa’da 1 Mayıs’ta Binler Alandaydı

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

02 Mayıs 2019

Yaşasın 1 Mayıs Yaşasın Birlik Mücadele Dayanışma Günü

Birleşerek Mücadele Edeceğiz, Direne, Direne Kazanacağız

Yaşasın Enternasyonal Dayanışma

Bursa’da 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla 12.00’de Atatürk Stadyumu önünde toplanan birlerce emek savunucusu DİSK, KESK, TMMOB, Bursa Tabip Odası kortejlerinde yerini alarak, sloganlar eşliğinde Kent Meydanı’na yürüdü.

Emeğin gününde Bursa tüm kentlerde olduğu gibi meydanlardaydı. Bursa’da tüm emek, demokrasi güçleri, “Bugün 1 Mayıs, ve biz yine; ekmek, barış, özgürlük, adalet ve demokrasi için alanlardayız” diyerek alanları doldurdu.

Yaklaşık iki saatlik yürüyüşün ardından Kent Meydanı’na ulaşan kortejler burada yerini aldı. Tertip Komitesi adına kitleyi selamlayan Bursa 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı İrfan Açık yaptığı konuşmada “İşçilerin emekçilerin sendikası, sigorta, 8 saatlik iş günü, kıdem tazminatı ve bugün sahip oldukları pek çok hak, kapitalist patronlara karşı gerektiğinde canlarını feda ettikleri çetin mücadeleler sonucu kazanılmıştır. 1 Mayıs bu tarihi mücadelelerle bir dönemeç noktası olmuştur” dedi. Açık, “Bu sömürü düzenine, bu hukuksuzluğa, bu keyfiliğe, hayatın her alanında direnecek, 1 Mayıs meydanlarını ülkemizin her yanında bütün meydanlarında, milyonlarca işçi ve emekçiyle doldurarak en gür sesimizle haykırmaya devam edeceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın, bu zorbalar kalmaz, gider” ifadelerini kullandı.

Ardından sendikaya üye oldukları için işten atılan ve bir yılı aşkındır fabrika önünde direnen Cargill işçilerine söz verildi. Cargill işçileri adına konuşan Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, “379 gün önce bu ülkede yüzlerce işyerinde hakkını, hukukunu aradığı zaman bir işçinin başına ne geliyorsa 14 tane Cargill işçisinin başına o geldi. Sendikaya üye oldukları için arkadaşlarımız işten atıldılar. Bizim hedefimiz tekrar o fabrikada işbaşı yapmak. Unutmayalım Cargill işçisi kazandığında sadece Cargill işçisi kazanmayacak, bu ülkede haksızlığa uğrayan milyonlarca işçiye umut olacak yol gösterecek” dedi.

DİSK/Birleşik Metal İş Sendikası Üyesi Esra Demirbaş, 1 Mayıs konuşmasını gerçekleştirdi. Demirbaş, şunları söyledi:

“İş, adalet, özgürlük için 1 Mayıs alanındayız. Bu yıl baharın yarattığı enerji ile daha da coşkuluyuz. AKP, 31 Mart’ta seçim çalışmasını iktidarın tüm olanaklarını kullanarak yaptı ama bu kez sandığa halkın demokrasiye, özgürlüğe, adalete, barışa ve kardeşliğe olan hasreti yansıdı. İktidar bilmelidir ki işçilerin, emekçilerin, halkın bu uyarısını dikkate almadan atılacak her adımın daha da ciddi politik sonuçları olacaktır. Ülkemizde ekonomik krizin etkisi giderek artıyor, işsizlik her evde en yakıcı ve üstü örtülemez toplumsal mesele halini alıyor. Şimdi ekonomik kriz bahane edilerek zorunlu BES dayatması getirilmek, kıdem tazminatlarımız fona devredilmek isteniyor. İşçinin emeğinin karşılığı olan kıdem tazminatının 30 günden az olmasına ve fona devredilmesine asla izin vermeyeceğiz.”

"Ekonomik krizin faturasını işçiler, emekçiler, dar gelirli milyonlar değil, krizin sorumluları kârından vazgeçmek istemeyen patronlar ödesin" diyen Demirbaş, bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin ağır faturasını işçi ve emekçilerin ödediğini anımsattı.

Demirbaş, ayrıca "Biz emekçiler taşeronlaşmaya, taşeronda ayrımcılığa, vergide adaletsizliğe, özelleştirmelere, kuralsız çalıştırmaya, iş cinayetlerine, sendikal örgütlenmede baskılara, haksız işten çıkarmalara karşı yan yanayız ve birlikteyiz” dedi.

Konuşmaların ardından sahne alan Hozan Beşir’in türküleriyle halaylar çekildi.