Dikkat Lodos Var!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

29 Mart 2019

Sessiz Gelen Ölümden Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı kamuoyunu uyardı.

T.C Bursa Valiliği tarafından yayımlanan, “28.03.2019 Perşembe öğle saatlerinden itibaren bölge genelinde kuvvetlenecek rüzgârın kuzey yönlerden kuvvetli, zaman zaman fırtına (50-70 km/saat); Bursa ve Kütahya'nın batı kesimlerinde fırtına, zaman zaman kuvvetli fırtına (70-90 Km/saat) şeklinde esmesi beklenmektedir. Kuvvetli rüzgâr ve fırtınanın 31.03.2019 sabah saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor. Fırtınanın oluşturabileceği ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.” uyarı mesajına ilişkin Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemleri kamuoyu ile paylaştı.

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Alınması Gereken Önlemler:

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden yaşanan karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda aşağıdaki öneri ve uyarılarımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Baca gideriniz açık bile olsa, odanızın havalandırılması uygun bile olsa lodoslu havalarda ısıtıcılarınızı yakmayın.

Üşüseniz bile sobanın yandığı odada uyumayın.

İçeri soğuk, toz, koku giriyor diye menfezleri kapatmayın, gerekli noktalar menfez takın.

Karbonmonoksit dedektörleri kullanın.

Aspiratörleriniz ile bacalı kombi ve şofbenlerinizi aynı bacaya bağlamayın.

Bacalı şofbenlerinizi banyolarınıza yerleştirmeyin.

Eskimiş baca borularını kullanmayın.

Soba baca boruları en kısa mesafeden bacaya bağlamayın.

Bacaların düzenli temizliğini yaptırın.

Karbonmonoksit zehirlenmesi acil tedavi gerektiren bir zehirlenmedir. İlk yapılması gereken, hastanın zehirli ortamdan hemen uzaklaştırılması ve saf oksijen verilerek hastaneye kaldırılmasıdır. Mümkün olan en kısa zamanda acil yardım ekiplerine haber verilmesi hayat kurtarıcı, sakatlık riskini azaltıcı ve hastanın yoğun bakımda kalma süresini azaltıcı etkiye sahiptir. Bu anlamda zehirlenmelerde ilk 24 saat çok önemlidir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube olarak önerimiz; Karbonmonoksit sonucu zehirlenmeler başta olmak üzere ev kazaları 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içine dahil edilmesidir. Bu tür olayların gerçek nedenlerini ortaya çıkarmak üzere soruşturma açılmalı, ihmali görülenler ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılmalıdır.

Ölümlü ve acı olayların yaşanmaması için ilgili tüm kurum, kuruluşlar ile kamuoyunu yukarıda aktardığımız bilgiler ışığında bir kez daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla sunarız. 29/03/2019

Fikri Düşünceli

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı