Doğalgaz Patlamaları Kamu Güvenliğini Tehdit Ediyor

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

22 Mart 2018

Doğalgaz Patlamaları Kamu Güvenliğini Tehdit Ediyor

21 Mart 2018 tarihinde, Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesi Bahar Mahallesi'nde tek katlı evde meydana gelen 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 kişinin yaralandığı doğalgaz patlamasında, yaşamını kaybeden Elif Geldi’nin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor, kamuoyunun üzüntüsünü paylaşıyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak, Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli, Şube Müdürü C.Serdar Sönmez, MMO Akredite Muayene Kuruluşu Şube Teknik Görevlisi Mak.Müh. Kaan Özten’den oluşan inceleme heyetimiz, patlamadan hemen sonra olay yerine ulaşmış ve konuyla yakından ilgilenmiş, patlamanın olduğu mahalde incelemeler yapmıştır.

Patlamanın meydana geldiği müstakil tek katlı evde bir kişinin yaşadığı ve yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı; hayatını kaybeden Elif Geldi’nin patlamanın meydana geldiği evin önünden okuluna giderken patlama anında tesadüfen bulunduğu, diğer kişinin ise yine evin yıkılması nedeniyle yaralandığı belirtilmiştir.

Müstakil evin eşyaları ile birlikte, patlamanın etkisiyle tamamen enkaz şeklinde yola yıkıldığı görülmüştür. Evde hermetik doğalgaz sobasının bulunduğu, sobanın giriş vanasının kapalı konumda olduğu, ayrıca yola savrulan sobanın fiziki durumundan patlama anında kullanılır halde olmadığı kanaati oluşmuştur. Doğalgaz hattının sobadan sonra mutfaktaki ocağa yönlendiği, doğalgaz ocak esnek bağlantısının ise ocaktan ayrılmış durumda olduğu; ayrıca ocak üstünde gaz algılaması durumunda bina girişindeki gaz bağlantısını kesen selenoid vanaya doğru konumlanmış gaz algılama dedektörü kablosunun mevcut ancak gaz algılama dedektörünün bulunmadığı gözlemlenmiştir.

İlgili gaz dağıtım şirketi tarafından yapılan tespitte de, binaya gaz arzını sağlayan servis hattı kutusunda herhangi bir kaçak ve arıza olmadığı saptanmıştır.

Doğalgaz iç ortamda hacimsel olarak %5 - %15 oranında bulunması durumunda, en ufak bir kıvılcım ile patlamaktadır. Bu olayda konut içinde meydana gelen doğalgaz kaçağının ortamda birikmesi ve bir kıvılcım ile patlamanın gerçekleştiği düşünülmektedir.

Bu nedenle; genellikle vatandaşlarımız tarafından “soğuk geliyor” diye kâğıt ile kapatılan havalandırma menfezleri açık tutulmalıdır.

Doğalgaz kokusu duyulduğunda, elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı, cep telefonu ve açık alev kaynakları (kibrit, çakmak, sigara vb.) kullanılmamalıdır.

Doğalgaz kaçağı hissedildiğinde evin pencereleri açılarak havalandırılmalı ve ilgili gaz dağıtım firması (187) aranarak, gaz kaçağı kaynağı saptanmalı ve bu kaçak ivedilikle giderilmelidir.

Ayrıca gaz kullanılan kombi, soba ve ocakların yıllık bakımları yetkili servislerine yaptırılmalı, ara esnek bağlantı ve baca bağlantıları yetkili servislerin önerileri doğrultusunda belirlenen periyotlarla gözle görünür bir hasar olmasa da değiştirilmelidir.

Sisteme gaz girişini, iç ortamda gaz algılandığında otomatik olarak kesen, selenoid vanaya bağlı alarm cihazı tesis edilmeli, bu cihazların enerji kaynakları (pil, elektrik) sık sık kontrol edilmelidir.

Masum bir genç kızımızı kaybettiğimiz bu kazanın son olmasını diliyor, tüm halkımızı ve yetkilileri gerekli önlemleri almaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

 

Fikri Düşünceli

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı