“Emekçi Kadın” Yağlı Boya Resim Sergisi İzlenime Açıldı

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Mart 2018

8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

MMO Bursa Şubesi “Daha Fazla Sanat” Demeye Devam Ediyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Nilüfer Ana Sanat Grubu’nın "Emekçi Kadın" Yağlı Boya Resim Sergisi BAOB Fuaye Alanı’nda geniş katılımlı bir törenle izlenime açıldı.

Serginin açılış konuşmasını MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli yaptı. Konuşmasına, “bu güne kadar gerek iş cinayetlerinde gerekse trafik kazalarında, demokrasi mücadelesinde, namus cinayetlerinde, baskı ve şiddet sonucu kaybettiğimiz tüm kadınlarımızı, Özgecan’larımızı sevgiyle, saygıyla anıyoruz” diyerek başlayan Düşünceli, Her 8 Mart’ta olduğu gibi, bugün de günün anlam ve önemine ilişkin olarak ve “Daha Fazla Sanat” anlayışı ile MMO Bursa Şubesi Nilüfer Ana Sanat Grubu tarafından hazırlanan “Emekçi Kadın” yağlı boya resim sergisinin açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Nilüfer Ana Sanat Grubumuzun, tamamı kadınlardan oluşması, düzenli olarak 8 Mart’ta “Emekçi Kadın”, 1 Mayıs’ta “Emek”, 1 Eylül’de “Barış” temalı yağlı boya resim sergileri ile çok önemli bir geleneği de sürdürmektedirler. Bu yönüyle yapılan çalışmalar, her türlü takdire değerdir. Nilüfer Ana Sanat Grubu üyelerimizi kutluyor ve teşekkür ediyoruz” dedi.

Düşünceli’nin ardından, MMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Devrim Tutku Ateş açıklama yaptı. Ateş, “8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü’nün kökeninde, 19. yüzyılda, kadın işçilerin düşük ücretlere, insanlık dışı çalışma koşullarına karşı haklı isyanları bulunmaktadır. Ancak 19. yüzyıldan bugüne yani 21. yüzyıla dek, kadınlar üzerindeki sömürü ve baskı artarak sürmektedir. Bu nedenle kadınların her alandaki eşitlik ve özgürlük mücadeleleri, 8 Mart 1857 tarihinde 40 bin dokuma işçisi kadının daha iyi yaşam ve çalışma koşulları için başlattığı mücadele ateşi büyüyerek devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de aile, eğitim, çalışma yaşamı ve istihdam sorunları başta olmak üzere toplumsal yaşamın her alanında kadınlara yönelmiş eşitsiz uygulama ve politikaların, özellikle içinde bulunduğumuz bu dönemde hızla arttığını, yaşamı tehdit eder boyutlara ulaştığını belirten Ateş, “Siyasal iktidarın kurmaya çalıştığı gerici rejimin inşasında kadın eşitsizliği ve sömürüsüne önemli bir rol verilmiş,  kadına yönelik şiddet giderek tırmanmıştır. Bu dönemde kadın cinayetlerindeki korkutucu artış, bilinmelidir ki iktidarın açıklamalarında ve uygulamalarındaki kadını ifade etme biçiminden bağımsız değildir” dedi.

“Siyasal iktidar, yukarıdan aşağıya yaşam alanlarına müdahalelerle tüm toplumu dinsel gericilikle kuşatırken, bedenlerinden emeklerine kadar kadınları denetlemeye, kaç çocuk doğuracağından kiminle evleneceğine, hangi okullarda okuyup, ne tür meslekler edineceğine, giyimine, kuşamına yönelik kararları siyasal gücüyle kendisi vermeye kalkmış, kadınların kendi yaşamlarını belirleme özgürlüğünü ellerinden almıştır. Aynı anda devlet, kamu hizmet üretiminden vazgeçtikçe, sosyal harcamaların yükü, ev işleri, hasta ve çocuk bakımı vb. işler kadınların üzerine yıkılmıştır” ifadelerini kullanan Ateş, konuşmasına şöyle devam etti:

“AKP iktidarı kültür-sanat alanında daha başından beri istikrarlı bir yıkıcı başarısızlığa sahip.Yıkıcı başarısızlık cümlesinin altını çiziyorum çünkü bu durum, salt bir pasif başarısızlıktan temelde ayrılıyor. Bir alanda hiçbir iş yapmaz veya bazı eksik adımlar atarak başarısız olursun, ama o alanı tahrip etmeyebilirsin. Tahrip ettiğinde bu yıkıcı bir başarısızlıktır ki, tıpkı yıkıcı şiddet gibidir! AKP iktidarının kültür sanat alanında bırakın taş üstüne taş koymasını, taş koyma adına mevcut yapıdan taşları sökerek yapıyı çökertiyor. Tarihi, kültürü, sanatı çoraklaştırıyor.

AKP’nin sanatla hep sorunu oldu. AKP’nin sanatla sorunu, sanat anlayışı, yöntem, yorum ve estetikten değil, sanat olgusuna uzak olmasından kaynaklanmakta. Yani sorun sanat dâhilinden/içinden değil, kültür sanat dünyasına barbar bir zihniyetin dışarıdan müdahalesinden kaynaklanıyor. Bu müdahale açık bir yıkıcılık halinde devam ediyor.

Sanat yapmayan, üretmeyen toplumlarda estetik gelişmez!

Kadınların her alanda eşit yurttaş olabilme mücadelesi, ülkemizin laiklik, demokratikleşme ve özgürleşme mücadelesidir. Kadınların toplumsal yaşamda, ekonomik ve siyasi alanda daha şiddetli bir sömürü ve eşitsizliğe tabi kalması, sadece kadınların değil, ülkenin geleceğini düşünen herkesin sorunudur.  Unutulmamalıdır ki, eşit, özgür, demokratik bir Türkiye mücadelesi, kadınların örgütlü mücadelesi ile birlikte başarıya ulaşabilecektir.

Odamız, bu onurlu mücadelelerinde kadınlarla birlikte, dayanışma içinde olmayı sürdürecektir. Bu vesileyle 8 Mart dolayısıyla birçok kentte kadınların özgürlük yürüyüşlerini engellenmeye yönelik antidemokratik yasakları protesto ediyoruz.

Birlik ve dayanışmanın en güzel günlerinden biri olan 8 Mart’ta, ülkenin farklı birçok yerinden gericiliğe, sömürüye, baskıya, şiddete, taciz ve tecavüzlere HAYIR seslerini yükselten kadınların 8 Mart’ı kutlu olsun.

Baskı ve şiddet sonucu yaşamlarını kaybeden tüm kadınları sevgiyle, saygıyla anıyoruz.”

Ateş, “Emekçi Kadın” Yağlı Boya Resim Sergisi’nde resimleri sergilenen Nilüfer Ana sanat Grubu üyeleri, Sevtap Sivri, Neşe Demiröz, Gülhan Güldalı Arslan, Belma Yalçın, Fulya Bilgiç, Elif Can, Canan Koç, Zerrin Taysever, Esma Gümüş’e emeklerinden dolayı teşekkür etti. Nilüfer Ana sanat Grubu üyelerine teşekkür belgeleri sunuldu. Açılışın sonunda tüm katılımcı ve davetlilerle hatıra fotoğrafı çektirildi. Sergi 18 Mart’a kadar BAOB Fuaye Alanı’nda gösterime açık olacak.