"Mühendislik Yaşam Öyküleri” Paylaşım Programı Devam Ediyor

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Ekim 2018

MMO Bursa Şubesi’nde "Mühendislik Yaşam Öyküleri"

Topsakal’dan Genç Meslektaşlarına: Daima Kendinize Dürüst Olun

Yıldırım: Ne Problem Varsa, O Problemin Çözümü İle Uğraştım

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu tarafından gerçekleştirilen, meslek büyüklerinin genç meslektaşlarla buluştukları, Mühendislik Yaşam Öyküleri programı devam ediyor.

 

MMO Denetleme Kurulu Üyesi Fikret Çaral’ın kolaylaştırıcılığını yaptığı Mühendislik Yaşam Öyküleri’nin üçüncü programının konuşmacıları, Makina Mühendisi Ömer Ziya Topsakal ve Uçak Mühendisi Selçuk Yıldırım, genç meslektaşları ile deneyimlerini paylaştılar.

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunu olan Makina Mühendisi Ömer Ziya Topsakal, temelleri 1950’lerde atılan ve otomotiv yan sanayisinin katma değer üreten önemli kuruluşları arasında yer alan Coşkunöz Holding’deki çalışma yaşamını ve mühendislik tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Uçak Mühendisliği bölümü mezunu Uçak Mühendisi Selçuk Yıldırım ise çalışma yaşamını, sosyal yaşamını ve mühendislik tecrübelerini genç meslektaşları ile paylaştı.

 

Neden ve nasıl mühendis olduklarını, meslek hayatları boyunca neler yaptıklarını, hangi sektörlerde çalıştıklarını, hangi kademelerde bulunduklarını gençlerle paylaşan Topsakal ve Yıldırım, unutamadıkları mühendislik çalışmalarına yönelik anılarını da katılımcılarla paylaştılar.

 

Ömer Ziya Topsakal, 26 yıl boyunca aynı fabrikada işe başlayıp, aynı fabrikadan da emekli olduğunu belirterek, yönetici olarak her zaman işine sahip çıktığını, inandığı şeylerden hiçbir zaman taviz vermediğini ifade ederek, genç meslektaşlarına “daima kendinize dürüst olun” dedi. Emekli olduktan sonra fotoğrafçılık yapmaya başladığını söyleyen Topsakal, “Mühendislik çok sevdiğim ve yapmaktan çok mutlu olduğum bir meslekti ama benim işim artık fotoğrafçılık” dedi.

 

Çocukluğundan beri makinalarla ilgilendiğini ve makinalar yaptığını söyleyen Selçuk Yıldırım, üniversite eğitiminden sonra Karayolları’nda başlayan mühendislik yaşamına ilişkin deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

 

Kendi hayatını, Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri olan, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi olan, pilot ve mühendis Vecihi Hürkuş’un hayatına benzeten Yıldırım, katılımcılarla şu anekdotu paylaştı. 1981 yılında işçilerin elleriyle yollara trafik çizgilerini çizdiğini gören Yıldırım, aynı yıl çizgi çizme makinası yaptığını fakat makina yaptığı için Karayolları’nın kendisine soruşturma açtığını, daha sonra da Karayolları’nın kendisini affettiğini ifade ederek, ürettiği makinanın ise Karayolları tarafından 2005 yılına kadar kullanıldığını söyleyerek, “Devrim Arabaları” isimli filmde geçen “Türkiye’de cezalandırılmamış bir başarı gördünüz mü?” repliğine dikkat çekti.

 

Ne problem varsa, o problemin çözümü ile uğraştım” diyen Yıldırım, kendisine ait patentli16 makinanın olduğunu da ifade etti.

 

Program sonunda MMO Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu Topsakal ve Yıldırım’a katkılarından dolayı teşekkür plaketlerini sunarak, toplu hatıra fotoğrafı çekildi.

 

Bir sonraki Mühendislik Yaşam Öyküleri programı, Makina Mühendisleri Mehmet Bursa ve Faruk Yıldız’ın deneyimlerini paylaşacağı 22 Kasım 2018 tarihinde MMO Bursa Şube Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.