"Mühendislik Yaşam Öyküleri” Paylaşım Programı Devam Ediyor

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

23 Kasım 2018

MMO Bursa Şubesi’nde "Mühendislik Yaşam Öyküleri"

Arıkan: Mutlu Yaşamak İçin Çabalayın

Bursa: Bizim Bu Ülkeye Borcumuz Var, Mühendis Olarak Bu Borcumuzu Ödememiz Gerek

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu tarafından gerçekleştirilen, meslek büyüklerinin genç meslektaşlarla buluştukları, Mühendislik Yaşam Öyküleri programı devam ediyor.

Makina Mühendisi Ömer Atalay’ın kolaylaştırıcılığını yaptığı Mühendislik Yaşam Öyküleri’nin dördüncü programının konuşmacıları, Makina Mühendisi Savaş Arıkan ve Makina Mühendisi Mehmet Bursa, genç meslektaşları ile deneyimlerini paylaştılar.

1965 yılında Robert Kolej Mühendislik Okulu’ndan Makina Mühendisi olarak mezun olan Savaş Arıkan, ODTÜ’de master çalışmasını tamamlayarak, 1970 yılında TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası’da çalışmaya başlamış, 2002 yılında TOFAŞ’tan emekli olarak ayrılmıştır. Ayrıca, 1996 senesinde kurulan Uludağ Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Teknoloji Vakfı kurucu üyelerinden olan Arıkan, Makina Mühendisleri Odası danışma kurulu üyeliği, USİGEM danışma kurulu üyeliği ve Bursa Afet Derneği yönetim kurulu üyeliği görevlerini de yapmıştır. Sabancı Üniversitesi ve TÜSİAD tarafından 2003 yılında kurulan UİG’in (Ulusal İnovasyon Girişimi) 71 üyesi arasında yer alarak, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Teknoloji dersi içinde “inovasyon” eğitimi de veren Arıkan, çalışma yaşamını ve mühendislik tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Kırıkkale Silah Fabrikası’nda, ardından Coşkunöz’de çalışan, şimdi de mühendislik projeleri üreten kendi firmasında çalışma hayatına devam eden Makina Mühendisi Mehmet Bursa ise çalışma yaşamını, sosyal yaşamını ve mühendislik tecrübelerini genç meslektaşları ile paylaştı.

Neden ve nasıl mühendis olduklarını, meslek hayatları boyunca neler yaptıklarını, hangi sektörlerde çalıştıklarını, hangi kademelerde bulunduklarını gençlerle paylaşan Arıkan ve Bursa, unutamadıkları mühendislik çalışmalarına yönelik anılarını da katılımcılarla paylaştılar.

Savaş Arıkan, genç meslektaşları ile bir araya gelmekten çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Y kuşağını seviyorum, çünkü kalbim Y kuşağı” dedi. Güncel olmanın önemini belirten Arıkan, mühendislerin güncel olmaları gerekliliğini ifade ederek, “güncel olmak için de bol bol okumak gerekir” dedi.

Sorunu kaynağında halletmenin önemini vurgulayan Arıkan, eğer sorun kaynağında halledilmez ise sorunun yine size geri döneceğini ifade etti. Genç meslektaşlarına sosyalleşmelerini, hobiler edinmelerini, mutlu yaşamaları için çabalamalarını söyleyen Arıkan, “birisi sizi değiştirmeden, değişin” dedi. Hayatta en önemli varlığın insan olduğunu söyleyen Arıkan, sözlerine şöyle davam etti: “İnsana değer vermek gerekir, en önemlisi insandır, birlikte çalıştığınız insanlarla empati kurun. Renginizi belli edin, görüşlerinizi çekinmeden söyleyin, her an eğitim altında olun. Mühendisliği büyük bir zevkle tavsiye ediyorum”

Resmi bir kurumda, patron firmasında ve kendi firmasında da çalışmış olan Makina Mühendisi Mehmet Bursa’da deneyimlerini, iş yaşantısından kesitler anlattı.

Bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu fakat bilgi ezbere kullanılırsa hep bir adım geriden gelineceğini ifade eden Bursa, başkalarının yaptığını araştırmanın değil, “problem nedir ve çözümü için neye ihtiyaç vardır”ı araştırmanın önemini vurguladı. Bursa, “her zaman bir adım gerisini değil, bir adım ilerisini hedeflemeliyiz” dedi.

Bursa, genç meslektaşlarına, “bizim bu ülkeye borcumuz var, mühendis olarak bu borcumuzu ödememiz gerek” dedi.

Program sonunda MMO Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu Arıkan, Bursa ve Atalay’a katkılarından dolayı teşekkür plaketlerini sunarak, toplu hatıra fotoğrafı çekildi.