"Mühendislik Yaşam Öyküleri” Paylaşım Programı Devam Ediyor

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

21 Ocak 2020

MMO Bursa Şubesi’nde "Mühendislik Yaşam Öyküleri"

MMO Bursa Şube "Mühendislik Yaşam Öyküleri” Paylaşım Programı Devam Ediyor

BaşerÇok Çalışın, Gayretli Olun ve En Önemlisi Dürüst Olun

Martİyi Bir Mühendis, İyi Bir Yurttaş ve İyi Bir İnsan Olmak İçin Çalışın

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu tarafından gerçekleştirilen, meslek büyüklerinin genç meslektaşlarla buluştukları, Mühendislik Yaşam Öyküleri programı devam ediyor.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli’nin oturum başkanlığını yaptığı Mühendislik Yaşam Öyküleri’nin ocak ayı programının konuşmacıları, MMO Bursa Şube 65. Yılı Geleneksel Gecesi’nde meslekte 58. yıl onur plaketini alan, BP Petrolleri A.Ş Gemlik Tesisler Müdürü olarak emekli olan Makina Mühendisi Kani Başer ve MMO Bursa Şubesi Önceki Başkanı ve Coskunöz Holding’den emekli yönetici Makina Mühendisi İbrahim Mart, genç meslektaşları ile deneyimlerini paylaştılar.

İstanbul Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi şimdiki adıyla Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olan Kani Başer ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olan İbrahim Mart çalışma yaşamını ve mühendislik tecrübelerini genç meslektaşları ile paylaştı.

Neden ve nasıl mühendis olduklarını, meslek hayatları boyunca neler yaptıklarını, hangi sektörlerde çalıştıklarını, hangi kademelerde bulunduklarını gençlerle paylaşan Başer ve Mart unutamadıkları mühendislik çalışmalarına yönelik anılarını katılımcılarla paylaştılar.

1936 yılında Samsun’da dünyaya gelen Kani Başer, sekiz farklı iş yerinin sekiz farklı iş kolunda 35 yıl 4 ay çalıştığını belirtti. Başer, Yüksek öğretimden önce Amasya Şeker fabrikası’nda frezeci olarak 1 yıl çalıştığını, Sümerbank Sivas Çimento Sanayi Müessesesi’nde 5 yıl 4 ay, Ege Jandarma Deniz Bölge komutanlığı atelyelerinde 1 yıl 6 ay, Şümerbank Konya Krom-Magnezit Tuğla Sanayi Müessesesi’nde 1 yıl 6 ay, Toroslar Nebati Yağ A.Ş’de 1 yıl 6 ay, Gaziantep KÜSGEM pilot projesinde 5 yıl 5 ay, BP Petrolleri A.Ş Gemlik Tesisleri’nde 17 yıl, ELF-SELYAK A.Ş’de 2 yıl 1 ay çalıştığını ifade etti.

Genç meslektaşlarına çok çalışmalarını, gayretli olmalarını ve en önemlisi dürüst olamalarını tavsiye eden, başarının kişinin çabasına, gayretine ve becerisine bağlı olduğunu söyleyen Başer, “çalışanların veya birlikta çalıştığınız arkadaşlarınızın haklarına hakkaniyetli olun, iş verenleri dikkatli izleyin, yanlışları saptayın, hataları nasıl düzelteceğinizi ve verimi nasıl arttıracağınızı bulun” dedi.

1962 yılında Adana’da dünyaya gelen İbrahim Mart, çiftçi bir ailenin çocuğu olarak Çukurova’nın verimli topraklarını sevmesine, iyi bilmesine rağmen, kendini tanımaya başladığında sanayi alanında kendine yol çizmeye karar verdiğini belirtti.

Adana Motor Teknik Lisesi ardından Şişli Motor Teknik Lisesi ile birlikte mesleğe ilk adımını attığını ifade eden Mart, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gaziantep Kampüsü Makina Mühendisliği bölümünden 1986 yılında mezun olduğunu, Çiltuğ A.Ş’de kısım şefi olarak çalıştığını, kaynak prosesi ve insan yönetimi konularında tecrübe edindiğini, 8 yıl Gaziantep’te kaldıktan sonra Bursa’ya taşındıklarını ve Coşkunöz’de çalışmaya başladığını ve Coşkunöz’den de emekli olduğunu söyledi. Coşkunöz’de mühendisliği tam anlamıyla yaşadığını ifade eden Mart, sürekli yeni projeler ürettiğini, teklif hazırladığını ve makina tasarımları yaptığını belirtti.

Mart, genç meslektaşlarına iş ararken mesleki olarak tatmin olmaları gerektiğini, mesleki işler yapmaları gerektiğini, mesleki tatminin olunca, ücret ve kariyer tatmini de olacağını ifade etti. Hayatın bir mücadele olduğunu, heyecanlarını hiç kaybetmemeleri gerektiğini, kendisinin de toplumsal konularda heyecanını hiç kaybetmediğini belirten Mart, “iyi bir mühendis, iyi bir yurttaş ve iyi bir insan olmak için çalışın, hepsi bir arada mümkün. Türkiye’de demokratikleşme, sanayileşme için TMMOB, Makina Mühendisleri Odası gibi kurumlar tüm baskılara rağmen mücadele etmeye devam ediyor. Toplumun refahı ve huzuru için en önemli şey demokratikleşme ve sanayileşmedir. Ülke sorunları ile mesleki sorunları birbirinden ayrı tutamayız”dedi.

Program sonunda MMO Bursa Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu, Kani Başer, İbrahim Mart ve Fikri Düşünceli’ye katkılarından dolayı teşekkür plaketlerini sunarak, toplu hatıra fotoğrafı çekildi.