BASIN AÇIKLAMASI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Şube Yönetim Kurulumuz, son dönemlerde çeşittli belediyeler tarafından iptal edilen asansör protokollerine yönelik "Asansörlerin Periyodik Kontrolleri Kamusal Hizmet ve Kamusal denetim Faaliyetidir ve Piyasanın “İnsaf”ına Terk Edilemez!" başlıklı bir basın açıklaması yayınladı.

Asansörlerin Periyodik Kontrolleri Kamusal Hizmet ve Kamusal denetim Faaliyetidir ve Piyasanın “İnsaf”ına Terk Edilemez!

Halkımızın konutlar, işyerleri, hastaneler, AVM’ler gibi birçok yerde kullandığı asansörlerin sayısının ülkemizde 500 binin üzerinde olduğu düşünülmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında 2018 yılında toplam 434 bin 717 asansörün periyodik kontrolü yapılmıştır. Kontroller sonucu 223 bin 433 asansöre (yüzde 51) güvensiz anlamında kırmızı etiket, 21 bin 122 asansöre (yüzde 5) kusurlu anlamında sarı etiket, 102 bin 405 asansöre (yüzde 24) hafif kusurlu anlamında mavi etiket ve 87 bin 757 asansöre de (yüzde 20) kusursuz anlamındaki yeşil etiket yapıştırılmıştır.

Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Odamız, asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak, deneyimli ve uzman makina mühendisleri tarafından yapılması için akredite olmuş özel bir organizasyona sahiptir. Odamız bünyesinde çalışan bütün mühendisler, TMMOB’nin belirlediği “Mühendis Asgari Ücreti” üzerinden çalışmaya başlamaktadır (2019 yılı için 4.500, 2020 yılı için 5.000 TL) ve geniş sosyal haklara sahiptir. Odamız bu özel organizasyonuyla asansör bulunan binaların sorumlularının bilinçlendirilmesi için ülke genelinde birçok il-ilçe belediyesinde eğitim düzenlemeye,  neler yapılması gerektiğini ifade etmeye; toplumun can ve mal güvenliğinin sağlanması için yapılacak çalışmalara verdiği desteğe ve bu yönde kamuoyunu bilgilendirmeye devam edecektir.

2008 yılında başlatılan ve ilgili Bakanlıkla birlikte yürütülen mevzuat çalışmalarında bütün karşı çıkışlarımıza, bu kontrollerin kamusal görevlendirme ile yapılması gerekliliğini belirtmemize rağmen denetim işi piyasaya açılmıştır. İlk uygulamada Odamız dışında belediyelerle yapılan protokollerde çok yüksek ücretler talep edilmiş ve bu iş halktan özel firmalara kaynak aktarmanın bir fırsatı olarak görülmüştür. Ancak Odamız ve “halkçı belediyecilik” anlayışındaki bazı belediyelerin çabasıyla piyasa düzenlenmiş ve ücretler her yıl bakanlıkça belirlenir hale gelmiştir.

Ancak üzülerek belirtmeliyiz ki; “halkçı belediyecilik” ilkesiyle yoluna devam etme iddiasında bulunan veya bu iddia ile 31 Mart Yerel Seçimlerinde kazanan ve mevcut iktidar dönemindeki uygulamaların tam tersini yapacağını açıklayan ana muhalefet partisi yönetimindeki bazı belediyeler asansör kontrol hizmetlerini özel şirketlere devretmeye başlamıştır. Bu durum iktidarın TMMOB’ye bağlı Odaları etkisizleştirmek, kamusal denetimlerin içini boşaltarak ortadan kaldırmak, kâr amacı gütmeyen gelir kaynaklarını yok ederek çalışamaz hale getirme çabasıyla aynı sonuçları doğurmaya yöneliktir ve halkın çıkarlarına aykırılık oluşturmaktadır.

Özellikle belirtmek isteriz, asansörlerin periyodik kontrolleri tamamen kamusal hizmet ve kamusal denetim faaliyeti kapsamındadır. Bu denetim faaliyetinin sorumlusu olan belediyeler bu konuda kamu kurumu niteliğinde olan kurumlardan destek almakla yükümlü olmalı; denetim hizmetini kâr amaçlı özel şirketlere devretmemelidir. Mevcut iktidarın yıllardan beri kamusal hizmetleri piyasaya açarak daraltan; toplumun can ve mal güvenliğini hiçe sayan politikalarının şimdi bu iktidarı eleştirenlerce uygulanması toplum bilinci ve vicdanında asla aklanmayacaktır. Ayrıca şunu ifade etmek gerekir ki; Asansörlerin Periyodik Kontrollerinden daha fazla kâr etmek ancak toplumun can güvenliği ile çalışan Mühendislerin insanca yaşam hakkından feragat etmekle mümkündür.

Kentlerimizin ve halkımızın gerçekten “toplumcu, demokratik, halkçı bir yerel yönetim” anlayışına ihtiyacı var. Bunun yolu kamu yararını esas alan protokolleri yenilemeyerek asansör kontrollerini özel şirketlere vermek değildir. Tercih edilmesi gereken doğru yaklaşım, kamu-toplum yararına mesleki ve teknik işbirliklerini geliştirmek; emekten, adaletten, demokratik laik cumhuriyet değerlerinden yana dayanışmayı büyütmektir. Odamız varoluş nedeni olan bu kamucu yaklaşımı hassasiyetle koruyacak, buna aykırı her uygulamayı her zaman olduğu gibi takip edecek ve peşini bırakmayacaktır.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
DENİZLİ ŞUBESİ
YÖNETİM KURULU