NÜKLEER YASA TASARISI ÜLKEMİZE DIŞA BAĞIMLILIĞI GETİRECEKTİR.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Kasım 2007

Makina Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atılgan son günlerin tartışma konusu olan ''Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi İle Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısı'' hakkında açıklama yaptı. Atılgan, konunun ülkemiz açısından üzerinde önemle durulması gereken bir husus olduğunu, bunun getiri ve götürülerinin iyi tartışılması gerektiğini söyledi.

Makina Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atılgan son günlerin tartışma konusu olan ''Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi İle Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısı'' hakkında açıklama yaptı. Atılgan, konunun ülkemiz açısından üzerinde önemle durulması gereken bir husus olduğunu, bunun getiri ve götürülerinin iyi tartışılması gerektiğini söyledi.Bu konuyla ilgili daha önce kanun tasarısının Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildiğini belirten Prof. Dr. Atılgan, '' bu yeni hazırlanan yasa birçok dezavantajlar taşıyor'' dedi. '' Halen enerjide %72 dışa bağımlı olan ülkemiz daha da dışa bağımlı hale gelecektir '' diyen Prof. Dr. Atılgan, ''Halbuki son günlerde özellikle rüzgar enerjisine yapılan yatırım talepleri ve buna ilaveten jeotermal, güneş ve hidrolik enerji yatırımları ile linyite yapılacak yatırımların önü nükleer lobiler tarafından kesilmek istenmektedir. 1 Kasım'da EPDK'ya yapılan 10 bin MW rüzgar enerjisi başvurusu, yatırım talepleri önerilen 4500 MW'lık nükleer yatırımına göre oldukça büyük bir rakamı temsil etmenin yanında ve ayrıca yapımı 10-12 yıl süren nükleer enerji tesislerine göre büyük bir üstünlük sağlamaktadır '' ifadelerini kulandı.NEDEN YERLİ ENERJİ KAYNAKLARI?Oda olarak nükleer enerjiye karşı olmadıklarını belirten Prof. Dr. Atılgan, ''AR-GE ile uzun vadeli planlar yapılarak ülkemizin bu konuda adım atması kaçınılmazdır. Fakat yine üstüne basarak tekrar belirtelim ki işsiz kalan nükleer lobileri çeşitli kolaylık ve avantajlar önererek eski teknolojilerini bize dayatmaları en büyük endişemizdir. Öte yandan bugün tahminen 330 milyar KWh olan hidro-elektrik, rüzgar, linyit, taşkömürü, jeotermal ve güneş enerjisi gibi yerli enerji kaynaklarının üretim potansiyellerinin değerlendirilmesi gerekir'' dedi. Ayrıca diğer bir önemli konunun enerji verimliliği olduğunu sözlerine ekleyen Atılgan, ''Bugün konutlarda ısı yalıtımı, sanayide ısı geri kazanım ve teknolojik yenilikler gibi önlemlerle enerji tasarrufu sağlayarak mevcut tüketimi düşürebildiğimiz gibi enerji nakil hatlarındaki iyileştirmelerle, %30 lara varan enerji tasarrufları elde edilebilir. Ülkemizin gelecekte enerji krizi yaşamaması için 10-15 sene sürecek pahalı, kurulum, işletim, söküm maliyetleri yüksek, tehlikeli ve atık sorunu halen çözülememiş olan nükleer santraller yerine yeni ve yenilenebilir yerli enerji kaynakları üzerine odaklanmamız, üreticilere kolaylıklar sağlamamız daha doğru bir çalışma olacaktır'' dedi.