HÜKUMETİ ZİLAN DERESİNDE YAPILMAK İSTENEN HES PROJESİNDEN BİR AN ÖNCE VAZGEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Şube yönetim kurulumuz Zilan Deresine yapılmak istenen HES projesine ilişkin 29 Mayıs 2020 tarihinde basın açıklamasında bulundu.

 

BASINA VE KAMUOYUNA

Covid-19 pandemi sürecinden dolayı dünyada birçok ülke bu hastalık ile mücadele ederken,  mevcut hükümetise bu süreci fırsata çevirip,kürtler için büyük anlam ifade eden Zilan Deresi gibi yerleri kimliksizleştirme ve hafızasızlaştırma politikalarıyla HES çalışmalarını yeniden başlattı.

Faaliyet alanı elektirik üretim olan bir şirketi tarafından alınan ruhsat üzerine 2014 yılında inşaatına başlatılan Zilan HES projesi, köylülerin ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin itirazı üzerine Danıştay tarafından durdurulmuştu. Yapılan açıklama da Zilan Deresine Van Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 30.03.2012 tarih ve 1318 sayılı yazısı ile 30.03.2012

tarih ve 14 No’lu “ÇED gerekli değildir” kararıyla, Yaşanan itirazlar üzerine HES’inyapılacağı arazilere yönelik Bakanlar Kurulu kararı ile acil kamulaştırma kararı çıkartıldı.

Şube Enerji Komisyonumuzun yaptığı araştırma sonuçlarına EPDK’ya göre ülkemizin 2020 Nisan ayı sonu itibarıyla 91 bin 564 MW olan kurulu gücü içinde hidrolik enerji, 20 bin 831 MW baraj ve 7 bin 883 MW`ı akarsu olmak üzere toplam 28 bin 714 MW ile % 31,21 paya sahiptir. EİGM (Enerji işleri Genel Müdürlüğü) verilerine göre 2019 yılı elektrik tüketimi 291 milyar kW/h olurken, en yüksek puant talebi 30 Temmuz 2019 itibarıyla 45 bin 180 MW olarak gerçekleşmiştir. Yani 2020 Nisan ayı itibarıyla %102 oranında fazla kurulu gücümüz vardır. Bu oran ihtiyacımız olan yedek güç kaynağı oranının yaklaşık 4 katıdır. Kurulu gücümüz ihtiyacı fazlasıyla karşılarken daha fazla elektrik üretmek için Zilan Deresini ve çevreyi katledecek bu santralin devreye sokulmak istenmesi tamamen akıl tutulmasının bir ürünü olsa gerek.

Dünya’da tarihi ve kültürel bir mirasa sahip Hasankeyf gibi bir kenti yok etmek pahasına geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Ilısu barajının bölgede ihtiyaç olmamasına rağmen yapılmış olması enerji ihtiyacından değil başka kaygılarla yapıldığının göstergesidir. Aynı zamanda mevcut hükümet döneminde yapılan her ihalede olduğu gibi maliyetinin çok üzerindeyandaşa rant sağlama olduğu bilinmektedir. Bölgedeyapılan HES’ler çevreyi yok etmekle kalmayıp bölge  ve dünya halklarının tarihi ve kültürel zenginliklerini de yok etmektedirler.

Topluma gereksiz büyük maliyetleri olan, doğaya ve kültürel zenginliklerimize büyük zarar veren bu anlamsız HESprojelerine verilen izinlerin,teşviklerin ve alım garantilerinindurdurulması gerekmektedir.

Bu anlamda AKP hükümetini Zilan Deresinde yapılmak istenen HES projesinden bir an önce vazgeçmeye ve tüm demokratik kamuoyunubu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.

MMO Diyarbakır Şube

Yönetim Kurulu