ŞUBEMİZDEN DOĞALGAZDA BİLİNÇLİ KULLANIM UYARISI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Şube Sekreterimiz Bülent Özdel, basına yaptığı açıklamada, kış aylarında yoğun olarak kullanılacak doğalgazın güvenli ve ekonomik kullanımı için vatandaşların gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtti. Doğalgaz ekipmanlarının bakımının her yıl yaptırılması gerektiğini ifade eden Özdel, olası sızıntılara karşı açılan havalandırma menfezlerinin kış aylarında soğuk gerekçesi ile kapatılmaması konusunda uyardı.

Kış mevsiminin başlaması ile birlikte doğalgaz kullanımı büyük oranda artarken, Şube Sekreterimiz Bülent Özdel, yerel basına yaptığı açıklamada doğalgaz kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Doğalgazın renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir yakıt olduğunu belirten Bülent Özdel, gaz sızıntılarının fark edilebilmesi için gaz dağıtım şirketleri tarafından içerisine sarımsak kokusunu andıran bir kokunun eklendiğini belirtti.

Batıda uzun yıllardır kullanılan doğalgazın artık Diyarbakır, Urfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Van‘da kullanıldığını ifade eden Özdel, yine Batman, Siirt ve Adıyaman‘ın Kahta İlçesi‘nde de doğalgaz projesinin 2011 yılı sonuna kadar bitirilmesinin planlandığı bilgisini verdi.   

‘Vatandaş önce tereddütlü yaklaştı‘

Bölge illerinde hızla yaygınlaşan doğalgaz ile ilgili vatandaşların ilk etapta özellikle güvenlik ve yüksek fatura kaygısı yaşadıklarını kaydeden Özdel, vatandaşların bilinçlendikçe doğalgaz kullanımına yöneldiklerini gözlemlediklerini ifade etti. Doğalgazın son zamlarla birlikte diğer yakıtlarla arasındaki farkı biraz daha kapattığını dile getiren Özdel, "Konutlarda ısınma amaçlı kullanılan tüm yakıtların ortalama işletme verim değerleri ile en ucuz yakıta göre yakıt maliyeti indeksleri değerlendirildiğinde, doğalgaz son zamlarla birlikte aradaki farkı biraz daha kapatsa da, diğer yakıtlara yönelimin çok olmayacağı kanaatindeyim" dedi.

Bilinçli kullanım hayat kurtarıyor

Doğalgaz kullanım oranının giderek artmasına paralel olarak, gerek güvenlik, gerekse ekonomik kullanım ile ilgili ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Bülent Özdel, bilinçli kullanımın önemine dikkat çekti. Özdel bilinçli ve güvenli kullanım ile ilgili şu uyarılarda bulundu:

"Vatandaşlarımız doğalgaz tesisatlarının, cihazlarının, kombi ve ekipmanlarının bakımını senede bir kez yaptırmalı. Doğalgaz havadan hafif bir gaz olduğundan, olası bir gaz kaçağı anında, havalandırma için açılan yerlerden kolaylıkla atmosfere karışarak zararsız hale gelir. Yeter ki kullanıcılar bu havalandırmaları kapatmasın; çünkü doğalgaz ancak kapalı bir ortamda sıkışırsa patlama riski oluşabilir. Patlama olmasa bile aşırı gaz birikmesi sonucu oksijen konsantrasyonu azalacağından, ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Ayrıca otomatik gaz kesme vanaları ile gaz alarm cihazlarının çalışıp çalışmadığının arada bir kontrol ettirilmesi iyi olacaktır."

Bu yanlışlardan kaçının

Özdel, doğalgaz kullanılan ev ve işyerlerinde gördükleri ve tehlike oluşturacak ihmalleri de şöyle sıraladı:

"En fazla gördüğümüz yanlışlardan biri, doğalgaz tesisatlarının hemen yakınında veya tesisat borusunun üzerinde elektrik kablosu, buat, şalter vb. tehlike yaratacak unsurların olması. Sonradan çekilen elektrik kablosu gibi tehlikeli unsurlar gaz borularından en az 30 cm uzakta olmalı. Yine, doğalgaz havalandırması için genelde mutfak penceresinde bulunan havalandırma menfezlerinin içeriye soğuk hava girdiği gerekçesi ile bez veya benzeri şeylerle kapatılması içeride gaz birikmesine yol açacak, bu da ciddi bir tehlike yaratacaktır. Son olarak vatandaşlarımızdan ricamız, doğalgaz tesisatlarının yük taşıma amaçlı kullanılmaması (askı vb.)."

Tasarruf için yalıtıma dikkat

Doğalgaz kullanımında güvenlikten sonra gelen konu ise, bu enerjiyi üst düzeyde verimli kullanırken cebimizi yakacak faturalardan kaçınmak. Şube Sekreterimiz Özdel‘in bu konudaki tavsiyeleri ise şunlar:

"Öncelikle dairenin kapı ve pencerelerinin iyi yalıtılmış, izole bantlarla soğuk girişi engellenmiş olmalıdır. Radyatörlerin önüne veya üstüne mobilya, perde gibi aksesuarlar konulmamalıdır. Çünkü radyatörlerin üstü örtülürse gaz sarfiyatı yüzde 15 oranında artmaktadır. Cihazınızı otomatik konuma almak ve oda termostatını 19-20 derecede tutmak, gerek ekonomik açıdan, gerekse konfor açısından en ideal olanıdır. Kombi satın alırken de, yüksek verimli olan kombileri tercih etmek daha ekonomik olacaktır."