ÜLKEMİZDE YÜRÜYEN MERDİVEN/BANT KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN DENETİMLER ARTTIRILMALIDIR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

4 Nisan 2018  tarihinde Şubemizde her yıl onlarca vatandaşımızın ölümüne ve yüzlerce vatandaşımızın yaralanmasına sebep olan yürüyen Merdiven/Bant Kazaları ve alınması gereken önlemler ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Şube başkanımız Sait BAHÇE’nin yaptığı basın açıklaması şöyle;

 

BASINA VE KAMUOYUNA

Kent yaşamında insan trafiğinin bulunduğu iş merkezleri, büyük mağazalar, süper marketler, demiryolu istasyonları, havaalanları, okullar, hastaneler, fabrikalar, oteller, restoranlar ve dik eğimli tepeler vb. gibi yerlerde insan taşınmasının sağlanması için yaygın olarak kullanılan yürüyen merdivenler, büyük sergi saraylarında, havaalanlarında yürüyen merdivenlerin özel bir hali olan Yürüyen Bantlar ve trafik akışının yoğunluğuna göre, binaların içinde katlar arasında veya metro istasyonlarında olduğu gibi tünel tipinde yürüyen merdivenler kullanılmaktadır.

Bilindiği üzere ülkemizde her yıl yaşanan yürüyen merdiven/bant kazaları sonucunda onlarca vatandaşımız yaşamını yitirmekte ve yüzlerce vatandaşımız yaralanmaktadır. Son olarak 27 Şubat 2018 tarihinde İstanbul Maslak İTÜ Ayazağa Metro İstasyonu'nda meydana gelen ve bir kişinin yaralandığı yürüyen merdivenin çökme anının güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildiği görüntüler ortaya çıkmıştı. Kazada bir vatandaş yaralanmış, itfaiye ekiplerinin çalışmaları sonrasında kurtarılmıştı. 

Ülkemizde hali hazırda yürürlükte bulunan İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ gereğince işletmelerde kullanılan Yürüyen Merdiven, Yürüyen Bant periyodik kontrollerinin yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

Yürüyen merdiven ve bantların sayısı her geçen gün artmakta ve bu ekipmanların güvenli çalışması için periyodik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Genellikle kamuya açık alanlarda kullanılan bu ekipmanların, yapısı itibariyle birçok kaza riski bulunmaktadır. Bu risklerin önceden tespiti, arızalanmaları durumunda hızlı ve doğru müdahale ile sistemlerin her an sağlıklı ve güvenli bir şekilde çalışabilir olması önemlidir.

Yürüyen merdiven kazaları çok sık yaşanmakta fakat tedbirler ve önlemler yeteri kadar alınmamaktadır. Belirttiğimiz tüm bu hususların dikkate alınması ve kamusal alandaki iş ekipmanların periyodik kontrollerinin yapılması olmazsa olmaz yasal zorunluluktur. Gerekli tedbirler alınmadığında bu kazaların tekrar edeceği kaçınılmazdır. Bu konuda kamuoyunu bir kez daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Biz Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi olarak 2015 yılından bu yana halkımızın can ve mal güvenliğini sağlama noktasında yaşanabilecek olası kazaları önlemeye yönelik aşağıda belirtilen yürüyen merdiven/bantların periyodik kontrollerini gerçekleştirerek olası kazaların önlenmesinde kamu yararına önemli ölçüde katkı sağladığımızı belirtmek istiyoruz.

Ancak bölgemizde birçok AVM, ve işletmede halkın yoğun olarak kullandığı yürüyen merdiven/bantların periyodik kontrolünü yaptırmayan işletmeler bulunmaktır. Bu da ciddi oranda risk teşkil etmektedir. Bu işletmelerin halkın can ve mal güvenliğini dikkate alarak bir an önce periyodik kontrollerini gerçekleştirmeye davet ediyoruz.  

 

Bölgede yaptığımız kontrol verileri şöyle;

İli               Yürüyen Merdiven/Bant Sayısı    Kontrol Yılı

Diyarbakır         24                                           2017

Diyarbakır         20                                           2018

Mardin              12                                           2016

Ş.urfa                11                                           2018

Van                   14                                            2018

Batman             12                                            2017

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, “Asansör ve Yürüyen Merdiven/Bant Güvenli Kullanım Kılavuzu” ile yürüyen merdiven ve bantların kullanımı sırasında dikkat edilmesi gerekenler, yürüyen merdivenlerle ilgili yanlış bilinenler, yürüyen merdivenler ve bantlarda karşılaşılan kaza tipleri başlıklarında kamuya yönelik bilgilendirme çalışması da yapılmaktadır.

Yürüyen Merdiven/Bant kullanımı sırasında halkımızın dikkat etmesi gereken hususların birkaçından bahsetmek istiyoruz.

•Yürüyen merdiven devre dışı olsa dahi bir makine olduğu unutulmamalı ve sabit merdiven olarak kabul edilip kullanılmamalıdır.

• Yürüyen merdivenlerin alt ve üst sahanlıklarında acil durdurma butonu olduğu unutulmamalıdır.

• Yönlendirme levhalarına uyulmalıdır, ters yönde hareket eden y.merdiven/bantlara binmeye çalışılmamalıdır.

• Ceket, palto, uzun aksesuar, gevşek ayakkabı bağı gibi , giysi ve uzantıları sıkışma tehlikesi dolayısıyla basamak ve kenarlardan uzak tutulmalıdır.

• El bandı dikkatlice tutulmalıdır.

• Basamak/Bandın üzerine oturulmamalıdır

 • Yürüyen merdivenlerde seyir halinde iken mağaza vitrinlerini seyredilmemeli, yüz hareket yönü doğrultusunda ve ileri bakılmalıdır.

• El bandı hızı, basamak veya bandın hızından farklı ise dikkatlice elin konumu değiştirilmeli ve işletmeciye haber verilmelidir.(Periyodik Kontrolü olmayan ekipman)

• Yürüyen merdivenler sadece insan taşımak için tasarlanmıştır. Bebek arabası, Alışveriş arabası, eşya gibi portatif taşıyıcılarla y.merdivene binmek, insanı el bandını tutmaktan alıkoyar ve insanın düşmesine yol açar.

• Düşme, yürüyen merdivenlerde en çok karşılaşılan kaza tipidir. En iyi yöntem el bandı tutularak çıkışa ulaşmaktır.

• Yürüyen merdivenler yaklaşık 6 ton ağırlığında hareket eden makinalardır ve bu nedenle hareket eden bir otobüse binilmiş gibi dikkatli olunmalıdır.

Sonuç olarak; bu kazaların önüne geçilmesi için denetim mekanizmasının yukarıdaki belirtilen maddeler doğrultusunda oluşturulmalıdır. Denetimler artırılmalı ve denetimler sonucu caydırıcı cezalar verilmelidir. Kazaları önlemek adına Makina Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi ve bu alandaki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışabileceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

Unutulmamalıdır ki, Yürüyen Merdiven/Bantlarda yapılacak sürekli bakım ve periyodik kontroller sayesinde olası iş kazaları önemli ölçüde önlenerek, halkımızın can ve mal güvenliği sağlanmış olacaktır

 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

DİYARBAKIR ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI

SAİT BAHÇE