SERBEST KÜRSÜDE KADIN CİNAYETLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

25 Haziran 2020

Diyarbakır'da serbest kürsü kuran TJA'lı kadınlar, son aylarda artarak devam eden kadın cinayetlerine dikkat çekti.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Diyarbakır'ın Merkez Yenişehir ilçesi Ofis semtinde kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla serbest kürsü kurdu. Mor kurdelelerin asıldığı alanda, cezaevinde tutuklu bulunan ve erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğrafları taşındı.

Kürsüde ilk olarak söz alan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, iradelerinin gasp edilmesine karşı, kadın katliamları ve çocuk istismarına karşı alanlarda olduklarını belirterek, “Kanımızla katilimizi yazmak istemiyoruz. Biz öldürülmek istemiyoruz. Biz yaşamak istiyoruz. Biz özgür olmak istiyoruz. Faşizme karşı alanlarda olacağız. Kadın mücadelesinde bedel ödeyen arkadaşlarımızı saygı anıyor ve tutuklu kadınları da selamlıyoruz” dedi.

‘ATAERKİL ZİHNİYET BİZİ YOK ETMEK İSTİYOR’

Ardından söz alan DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Seval Gülmez, kadınların katledilmesiyle tüm toplumun katledildiğine dikkat çekerek, “Kadınları katleden erkekler bir kravatla ya ceza indirimi alıyor ya da yargılanmıyor. Bu ataerkil zihniyet bizi yok etmek istiyor. Buna karşı kadınlar yıllardır kazanımlarına sahip çıkıyor ve kadın mücadelesi yürütüyor” şeklinde konuştu.

‘DİRENECEĞİZ, BAŞKA YOLUMUZ YOK’

Gülmez’in ardından söz alan TJA sözcüsü Ayşe Gökkan ise erkek şeriatının kan döktüğünü, kadınları katlettiğini ve topyekün toplumu yok ettiğini belirterek, “Erkeklerin verdiği tüm kararlar kadın düşmanlığıdır. Erkeklerin kanunları kadınların kanunları değildir. Biz o kanunları tanımıyoruz ve kabul etmiyoruz. Ya birlik olacağız ya da tek tek öleceğiz. Mecliste verilen kadın düşmanı kararlar geri alınmalıdır. Ya direneceğiz ya da direneceğiz. Başka yolumuz yok” diye belirtti.

‘YAŞASIN KADIN DAYANIŞMAMIZ’

Kürsüde son olarak söz alan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Yöenetim Kurulu Üyesi Arin Zümrüt, şiddetin normalleşmeye çalışıldığını, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin arttığına dikkati çekti. Şiddeti ortadan kaldırmak ve çocukları koruyabilmek adına mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Zümrüt, “Cezasızlık politikaları bizi öldürüyor. Kadın katilleri ve tecavüzcülerin serbest kalmasına karşı itirazlarımızı yükselttiğimizde hedef oluyoruz ve yine katlediliyoruz. Kadınlar olarak her yerde örgütlenmeli ve sesimizi yükseltmeliyiz. Yaşasın kadın dayanışmamız” dedi.

Konuşmaların ardından öldürülen kadınların anısına beyaz ve mor balonlar uçuruldu.

 

Kaynak: http://mezopotamyaajansi22.com/tum-haberler/content/view/101211