TMMOB DİYARBAKIR İKK, SUR RAPORU’NU BASIN TOPLANTISIYLA KAMUOYUNA AÇIKLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

02 Aralık 2017

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Sur ilçesindeki yıkımları içeren “Sur Raporu”nu şubemizde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Raporda, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cevatpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cemal Yılmaz ve Fatih Paşa mahallerinin toplam alanının 75.3 hektardan oluştuğu, yıkımın gerçekleştiği alanın 46.3 hektar olduğu, alansal olarak yüzde 61’e tekabül ettiğine dikkat çekilerek, 6 mahallenin yapısal olarak yüzde 72’sinin yıkıldığı kaydedildi.

Raporun, hem kamuoyunu aydınlatmak hem de ulusal ve uluslar arası alandaki davalara delil oluşturmak için hazırlandığı belirtildi.

 

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Sur ilçesindeki yıkımları içeren “Sur Raporu”nu Şubemiz Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Basın toplantısına, Şube Başkanvekilimiz Sonnur Gönenç Sezik, Şube Sekreterimiz Haydar Sancar, Üyelerimiz ile TMMOB’a bağlı Odaların temsilcileri ve üyeleri katıldı. Basın toplantısında konuşan TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Mehmet Orak, çatışmaların yaşandığı Sur ilçesindeki duruma ilişkin özet rapor hazırladıklarını, daha sonra yıkılan bölgedeki tüm kentlere ilişkin kapsamlı rapor hazırlayacaklarını söyledi. Orak, yıkılan kentlerde inceleme yapmalarına izin verilmediğini ve çok zor koşullarda bu raporu hazırladıklarını kaydetti.

‘Kültürel soykırım’

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Herdem Doğrul ise Sur içinde yapılmak istenenin kültürel soykırım olduğuna dikkat çekerek, tüm amaçlarının Sur sakinlerinin Sur’a dönmesi olduğunu ifade etti. Sur içindeki yıkımların ve yeni inşa edilen ucube yapıların hukuksuz bir şekilde yapıldığını belirten Doğrul, Türkiye’nin eninde sonunda bu yıkımlar nedeniyle açılan davalarda mahkum olacağını kaydetti. Doğrul, hazırladıkları ve hazırlayacakları raporların da hem kamuoyunu aydınlatmak hem de ulusal ve uluslar arası alandaki davalara delil oluşturmak için olduğunu vurguladı.

‘Hakikatlere ışık tutacak’

Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Fatih Tekin de TMMOB bünyesinde oluşturulan Savaştan Etkilenen Kentler Komisyonu bünyesinde çalışma yürüten TMMOB Diyarbakır Şubeleri üyelerinden oluşan çalışma grubunun 2 yıllık süreçte Sur’da nelerin yaşandığını tespit ettiğini belirtti. Sur’da 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağının 3. yılına girdiğini hatırlatan Tekin, raporun hakikatlere ışık tutacağı inancında olduklarını ifade etti. Tekin, “Sur halkının bu süreçte yaşadığı zülüm karşısında yeterli bir güç oluşturamamak ve halkın zorla yerinden edilmesinin önüne geçememiş olmanın verdiği mahcubiyetle, bu raporu başta Sur halkı olmak üzere tüm kamuoyuna bir özeleştiri olarak sunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de bütün enerjimizle savaşın yaşandığı Cizre, Silopi, Yüksekova, Nusaybin, Şırnak kentlerine ilişkin raporlarımızı derleyip, bütünlüklü bir dosyayı kamuoyuna sunacağız” dedi.

‘Yapıların yüzde 72’si yıkıldı’

Sur Raporu’nu sinevizyon gösterimi ile anlatan Tekin, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cevatpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cemal Yılmaz ve Fatih Paşa mahallerinin toplam alanının 75.3 hektardan oluştuğu, yıkımın gerçekleştiği alanın 46.3 hektar olduğu, alansal olarak yüzde 61’e tekabül ettiğine dikkat çekerek, 6 mahallenin yapısal olarak yüzde 72’sinin yıkıldığını söyledi. 

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’nun hazırladığı Sur Raporu’na ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.