Şelmo Patlamasını İncelememize İmkân Verilmedi - İLKHA

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Makine Mühendisleri Batman Odası İl Temsilciliği, TPAO'ya ait Güney Şelmo1 doğalgaz kuyusunda meydana gelen patlamadan sonra kendilerine gerekli incelemeleri yapma imkanı verilmediğini belirtti.

Makine Mühendisleri Batman Odası İl Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 17 Şubat 2011 tarihinde, TPAO'ya ait Güney Şelmo1 doğalgaz kuyusunda patlama meydana geldiği ve patlama neticesinde üç işçinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Olayın yaşanmasından hemen sonra Makine Mühendisleri Odası olarak olay yerine intikal ederek, ön incelemelerde bulunup kısmi görüşmeler yaptıktan sonra ulusal ve yerel basınla ilk izlenimlerinin sonucunu paylaştıkları vurgulandı.
Taşeronlaşma Politikaları Kamu Vicdanında Derin Yaralar Açmasına Yol Açmıştır 
Yıllardır uygulanan özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları neticesinde iş güvenliği ve işçi sağlığı gibi hayati hususlarda maalesef zafiyetler yaşandığı ifade edilen açıklamada, "Taşeronlaşan kamu kurumlarının denetimsiz ve tamamen maliyet esaslı bir düzenlemeyle yönetilmesi, ucuz ve eğitimsiz iş gücüne ilgi duyması taşeronlaşma politikalarının kamu vicdanında derin yaralar açmasına yol açmıştır." ifadeleri kullanıldı. 

TPAO sahasında CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) dolumu sırasında yaşanan patlama ile ilgili ilk açıklamalarının bu çerçevede olduğu, özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarının bir sonucu olarak algıladıkları bu talihsiz olayın üzüntüsünü kamuoyu ile paylaşıldığı ifade edilen açıklamada, "Bununla birlikte olayın teknik olarak detaylı bir incelenmesi gerektiği dile getirilmiştir. Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan 6235 sayılı yasaya göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olan odamız, bu anlamda benzer iş kazalarında derin bir bilgi ve tecrübe birikimine sahip, teknik tarafsızlık ve bilimsel bir hassasiyetle kamu yararını gözeterek olayları araştırmış ve kamuoyuyla paylaşmıştır" denildi. 

Tüm Girişimlerin Sonuçsuz Kaldı 
Yaşanan talihsiz olaydan hemen sonra yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığı, olay yerinde gerekli inceleme imkânı Makine Mühendisleri Odası'na sunulmadığı savunulan açıklamada, "Benzer kaza ve bilirkişilik olaylarında odamızdan destek talep edilmekteyken kamuoyunu doğrudan etkileyen böylesi bir olayda odamızın görüşünün alınmaması bizlerde kaygı uyandırmıştır" ifadeleri kullanıldı. 

Patlama Alanındaki Ekipmanların Söküldü 
Sonraki günlerde odalarının da içinde bulunduğu Batman Kent Konseyi bünyesinde kurulan bir komisyonun olayı incelemek üzere başvuru yaptığını ve Diyarbakır Makine Mühendisleri Odasına bağlı uzman bir ekiple birlikte ancak olaydan 20 gün sonra, Kent Konseyi bünyesinde olay yerini incelemeye gidebildiklerini belirten Makine Mühendisleri Odası, patlama alanındaki ekipmanlar söküldüğü için olayı teknik olarak inceleme imkanı bulamadıklarını bildirdi. (Veysi Demir - İLKHA)