MİEM GÖZETİM KRİTERLERİ SIK SORULAN SORULAR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Edirne Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

14 Aralık 2009 - 30 Haziran 2017

GÖZETİM VE YENİDEN BELGELENDİRME KRİTERLERİ İÇİN SIK SORULAN SORULAR

Sayın Üyemiz,

Gözetim faaliyeti sonrasında belgenin vizelenmesi için yapılması gereken mesleki etkinlikler ve mesleki uygulama alanları hakkındaki bilgileri bağlı olduğunuz Şubelerden edinebilir, mesleki etkinliklere ilişkin yıl içerisinde yapılacak değişiklikleri ise Oda web sayfasının Meslek İçi Eğitim Merkezi (MİEM) bölümünden takip edebilirsiniz.

Gözetim ve Yeniden Belgelendirme Kriterleri hakkında bize gelen sorulara yönelik olarak hazırladığımız yanıtlar aşağıda yer almaktadır. Yararlı olacağı inancıyla çalışmalarınızda başarılar dileriz.

MMO MİEM

 

1.      Gözetim nedir?

Gözetim: Belge sahiplerinin belge kapsamında yaptığı çalışmaların, belge geçerlilik süresi boyunca, belirli periyotlarda izlenmesidir.

Vizeleme: Belgenin, geçerliliğini sürdürebilmesi için Oda tarafından belirli periyotlarla onaylanmasıdır.

2.      Gözetim kriterlerinin gerekçesi nedir, hangi mevzuata dayanmaktadır?

Özelikle son yıllarda, bilim, teknoloji ve mühendislik uygulama alanlarında hızlı bir değişim süreci yaşanmaktadır. Bu süreç nedeniyle, örgün eğitim kurumlarında verilen eğitim zaman içerisinde atıl bilgi haline gelmekte, mevcut bilginin yenilenmesi ihtiyacı doğmaktadır. Bireyin hem kendi gelişimini sağlaması hem de üretim sürecinde aktif bir rol alarak toplumsal gelişime yardımcı olabilmesi, yapılan işin güvenli ve sağlıklı olabilmesi için sürekli eğitim bir zorunluluk haline gelmiştir.

Odamızın yapmış olduğu, mesleki, teknik ve sosyal konuları içeren Kongre, Kurultay ve Sempozyumlarda; meslektaşlarımız tartışmalara katılmış, son teknolojik gelişmeler üzerine bilgilerini paylaşarak birçok konuda meslek alanlarımıza yönelik sürekli mesleki-teknik eğitimin gerekliliğini vurgulamışlardır.

Ülke ve toplum yararları doğrultusunda meslek alanlarıyla ilgili denetimin yapılabilmesi için ön koşul olan uzman üyelerin tanımlanması, üyelerin mesleki ve bilimsel çalışmalarına, yaptıkları işlere ve tamamlayıcı eğitimlerine dayanan uzmanlıklarının Makina Mühendisleri Odası tarafından belirlenmesi, belgelendirilmesi ve uzman üyelerin kamuoyuna önerilmesinin sağlanması amacıyla 1998 yılında Meslek İçi Eğitim Merkezi (MİEM) kurulmuş, 2001 yılından itibaren ise TMMOB Makina Mühendisleri Odası Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği ve ona bağlı Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliklerinin Resmi Gazete‘de yayımlanması  sağlanmıştır.

Odadan uzmanlık/yetki belgesi alan üyelerimizin, belgelendirme programıyla ilgili teknolojik gelişmelerden ve mevzuat değişikliklerinden haberdar olmaları, mesleki gelişimlerinin sürekliliğini sağlamaları ve mesleki bilgilerini güncel tutmaları gerekliliğinden hareketle, gerçekleştirdiği mühendislik uygulamalarının gözetimini yapmak amacıyla "Gözetim ve Yeniden Belgelendirme Kriterleri" oluşturulmuştur.

Odamız Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği‘ne bağlı tüm Yetkilendirme Yönetmeliklerinin ilgili maddelerinde "(…) belgenin geçerliliğini sürdürebilmesi için belge sahibi Belgelendirme Kurulu tarafından belirlenen meslek içi eğitimleri tamamlamak zorundadır. Gerekli meslek içi eğitimi tamamlayamayan belge sahibinin belgesi yukarıda tanımlanan koşulu sağlayıncaya kadar geçerli sayılmaz." ifadesi yer almaktadır.

Diğer taraftan 42.Olağan Genel Kurul‘da konuyla ilgili olarak TMMOB MMO Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği‘nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik kabul edilmiş, Yönetmeliğin 6.maddesinin ilk fıkrasına "h) Belgesini vize ve yenileme işlemi yaptırmak isteyen belge sahibi 1 yıllık dönem içerisinde uzmanlık konularına göre belli miktarda kredi toplamak zorundadır. Krediler mesleki faaliyet, meslek içi eğitim, mesleki etkinlik ve akademik unvan vb. alanlara göre verilir. Kredi miktarları ve kredilendirme kriterleri OYK tarafından belirlenir. Dönem sonunda belirlenen miktarda kredi toplamayan belge sahibinin belgesine vize ve yenileme işlemi yapılmaz." bendi eklenmiştir.

3.      Kaç puan almam gerekiyor?

2008 yılı ve öncesinde belge alanların 70 puan toplamaları gerekmektedir.

2009 yılı içerisinde belge alanlar için toplanması gereken puanları içeren tablo şu şekildedir:

 

Belge kapsamında Mesleki Uygulama yapmayanlar için:

Ocak 2009       40 puan

Şubat 2009       40 puan

Mart 2009        40 puan

Nisan 2009       40 puan

Mayıs 2009      40 puan

Haziran 2009    30 puan

Temmuz 2009 30 puan

Ağustos 2009   30 puan

Eylül 2009        30 puan

Ekim 2009        0 puan

Kasım 2009      0 puan

Aralık 2009      0 puan

 

Mesleki Uygulama yapanlar için:

Ocak 2009       30 puan

Şubat 2009       30 puan

Mart 2009        30 puan

Nisan 2009       30 puan

Mayıs 2009      30 puan

Haziran 2009    20 puan

Temmuz 2009 20 puan

Ağustos 2009   20 puan

Eylül 2009        20 puan

Ekim 2009        0 puan

Kasım 2009      0 puan

Aralık 2009      0 puan

 

4.      Kaç puana ihtiyacım var?

Üye kayıt sisteminde kaç puanınız olduğu ve kaç puan daha almanız gerektiği görünmektedir. Şubelerimizden bilgi alınabilir.

 

 

5.      Şimdi kullanmıyorum ama kullanmaya başladığım zaman nasıl vize yaptıracağım?

1 yıl boyunca kullanılmayan bir belge için 70 puanın tamamlanarak başvuru yapılması gerekmektedir. 2 yıl ve daha uzun süreli kullanılmayan belgelerde 70 puanın tamamlanmasının yeterli olup olmayacağı Belgelendirme Kurulu kararına bağlıdır. Belgelendirme Kurulu‘nun belirleyeceği tamamlayıcı eğitimlere katılım gerekebilir.

 

1 yıl ve daha uzun süreler belgesini vizeletmemiş üye SMM başvurusu için geldiğinde 40 puanı doğrudan almış olur. Faaliyetlerine başlayabilmesi için kalan puanlarını tamamlaması istenir.

 

6.      2009 yılı içinde belge aldım bu durumda da 70 puan toplamam mı gerekiyor mu?

Soru 2 ye bakınız…

 

7.      70 puanı toplamadığım zaman ne olacak? Vize yapılmayacak mı?

70 puanı tamamlayana kadar vize yapılamaz. Koşulları sağlayamayan üyelere Şube tarafından geri bildirimde bulunularak ek süre tanınır.

 

8.      SMM değilim ama uygulama yapıyorum bu iş nedeniyle puan alacak mıyım?

Aşağıdaki kapsamlarda çalışıyor iseniz evet 40 puanı doğrudan alacaksınız.

Mekanik Tesisat için:

  • Mekanik Tesisat alanlarında (dar kapsamlı alanlar dâhil) Serbest Mühendis ve Müşavirlik (SMM) Büro Tescil Belgesi sahibi olan firmalarda çalışanlar
  •       4708 sayılı yapı denetimi kanunun kapsamında faaliyet yürüten yapı denetim firmalarında çalışanlar
  •   Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında dar kapsamlı alanlar dâhil mekanik tesisat projelerinin tasarımı, uygulaması ve kontrolörlüğünde çalışanlar
  • Dar kapsamlı alanlar dâhil Mekanik Tesisat hizmetleri konularında faaliyet yürüten (yüklenici, taşeron vb.) firmalarda çalışanlar
  • Alışveriş merkezleri, hastaneler, oteller vb. büyük yapılarda Mekanik Tesisat hizmetleri alanında çalışanlar

Asansör için:

  • Asansör alanlarında Serbest Mühendis ve Müşavirlik (SMM) Büro Tescil Belgesi sahibi olan firmalarda çalışanlar
  • Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında asansör projelerinin kontrolörlüğünde çalışanlar

Araçlar için:

  • Araç Projelendirme ve Araçların LPG ve CNG‘ye Dönüşü alanlarında Serbest Mühendis ve Müşavirlik (SMM) Büro Tescil Belgesi sahibi olan firmalarda çalışanlar
  • Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında araç projelerinin kontrolörlüğünde çalışanlar

İş Güvenliği için:

  •   Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışanlar, İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verenler, İş sağlığı ve güvenliği kurullarında görev alanlar

 

Planlama ve Yatırım Hizmetleri için:

  •   Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarında Stratejik Planlama ve Yatırım Hizmetleri alanlarında çalışanlar ile bu alanda yapılan çalışmalarda görev alanlar

Tüm alanlar için ortak:

Üniversite öğretim görevliliği, MİEM eğiticiliği, Periyodik yayın hakemliği

 

9.      Belgeyi kullanmıyorum ama vize yapmak istiyorum. Puan almam şart mı?

 Vize yaptırmak demek belgeyi kullanabilir durumda tutmak demektir. Bu nedenle 70 puanı  tamamlamanız gerekiyor.

 

10.  Her yetki belgem için ayrı puan toplamam mı gerekiyor.

Hayır. 5 ana konuda puan toplanıyor. Bunlar ve kapsadığı yetki belgeleri aşağıdadır.

 

1-   Mekanik Tesisat ve Dar Kapsamlı Alanlar

a) Doğalgaz tesisatı,

b) Asansör avan proje hazırlama,

c) Havuz tesisatı,

d) Sanayi tipi çamaşırhane tesisatı,

e) Sanayi tipi mutfak tesisatı,

f) Medikal gaz tesisatı,

g) Otomatik kontrol,

h) Klima tesisatı,

i) Kızgın su tesisatı,

j) Basınçlı hava tesisatı,

k) Buhar tesisatı,

l) Soğutma tesisatı,

m) Arıtma tesisatı,

n) Havagazı tesisatı,

o) LPG tesisatı,

p) Havalandırma tesisatı,

r) Yangın tesisatı.

2-   Asansör

a)        Asansör Avan Proje Hazırlama

b)        Asansör

3-   Araçlar

a)        Araç Projelendirme

b)        Araçların LPG‘ye Dönüşümü

c)        Araçların CNG‘ye Dönüşümü

4-   İş Güvenliği

5-   Planlama ve Yatırım Hizmetleri

a)        Stratejik Planlama

b)        Yatırım Hizmetleri Yönetimi

 

11.  Oda dışı etkinliklerden  (odanın yayınladıkları dışında) puan alabilecek miyim?

Oda dışı etkinliklere katıldığınızı bize belgelediğiniz koşullarda bu durum ilgili Şube Yönetim Kurulu önerisiyle Belgelendirme Kurulu‘na gönderilecek ve mevcut belgeniz için ne kadar puan verileceği belirlenecek.

 

12.  Etkinlik ile neyi kastediyorsunuz?

Etkinlikler kapsamında kongreler, sempozyum ve konferanslar, seminerler, söyleşiler, yayınlanan makaleler, yayınlanan kitaplar, eğitmenlik, uzmanlık komisyon çalışmaları vb.

 

13.  Vizeyi her yılın başında mı yaptıracağım?

Her yılın başında 01 Ocak - 15 Şubat tarihleri arasında yaptırabilirsiniz. Ayrıca 15 Şubat‘tan sonra cezalı olarak yaptırabilirsiniz. (vizeleme ücreti zamlanır)

 

14.  Yıl içinde katıldığım etkinliklerden aldığım puanlar bir sonraki yılın puanına aktarılabilecek mi?

Hayır.

 

15.  Sorumlu müdür belgem var onun için de puan gerekiyor mu?

LPG Dolum Tesisleri ve Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür ve Gıda Ambalajı Sorumlu Müdür belgeleri için puan almanız gerekmiyor.

 

16.  SMM‘liyim zaten bu işleri yapıyorum neden bir de etkinliklere katılmam gerekiyor?

SMM‘li iseniz 40 puanı uygulama yaptığınız için doğrudan alıyorsunuz. Ancak uygulamaya ek olarak teknolojik gelişmelerin ve yasal mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi,  mesleki eğitimin sürekliliğinin sağlanması amacıyla etkinliklerin takip edilmesi gerekiyor.

 

Çalıştığınız alandaki bilgi birikimlerinizi Şubelerimizde düzenlenecek seminerlerde görev alarak diğer meslektaşlarımızla paylaşabilir ve bu şekilde de puan alabilirsiniz. Seminerlerimizde eğitmen olmak için lütfen Şubenizle görüşünüz.

 

17.  Yapı denetimde çalışıyorum neden bir de etkinliklere katılmam gerekiyor?

Yapı Denetimde çalıştığınız için 40 puanı doğrudan alıyorsunuz. Ancak uygulamaya ek olarak teknolojik gelişmelerin ve yasal mevzuat değişikliklerinin takip edilmesi,  mesleki eğitimin sürekliliğinin sağlanması amacıyla etkinliklerin takip edilmesi gerekiyor.

 

18.  Hangi belgeler için hangi etkinliklere katılacağımı nereden bileceğim?

Bunlarla ilgili güncel bilgiler web sitemizde sürekli yer alıyor.

http://www.mmo.org.tr/miem/

Aynı zamanda e-posta ve cep mesajlarla da sürekli bilgilendirme yapılıyor.

 

19.  Belge yenilerken de puan toplamam gerekiyor mu?

Güncel olan belgenizi kayıp, kapsam genişletme vb. nedenlerle yenilemeniz durumunda ayrıca puan toplanmıyor. Ancak yeniden belgelendirme (Belgenin geçerlilik süresinin bitimi) durumunda 3 farklı durum söz konusu:

Düzenli vize yaptıranlar için doğrudan yenileme, ara verenler için belge kapsamında hatırlatıcı ek eğitim, 5 yıl sürecince hiç vize yaptırmayanlar için ek eğitim ve sınav.

 

20.  3 yıl vize yaptırmadım, geçen üç yıl içinde 70 puan x 3 = 210 puan mı gerekecek?

Eğer her yıl için 70 puan toplamış ancak vizelemeye gelmemiş iseniz puanlarınız geçerliliğini koruyacaktır. 3 yıl sonra da gelip vize yaptırabilirsiniz. Ancak 2 yıl ve daha uzun süreli kullanılmayan belgelerde 70 puanın tamamlanmasının yeterli olup olmayacağı Belgelendirme Kurulu kararına bağlıdır. Belgelendirme Kurulu‘nun belirleyeceği tamamlayıcı eğitimlere katılım gerekebilir.