2009 BÜTÇE YASA TASARISINA KARŞI YÜRÜYÜŞLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

28 Aralık 2008

Krize, yolsulluğa, işten atmalara, bütçeye ve AKP'nin politikalarına karşı tepki göstermek amacıyla, TMMOB, DİSK, KESK, ve TTB'nin çağrısıyla 27 Aralık 2008 Cumartesi günü meşaleli yürüyüşler gerçekleştirildi. Hamamyolu Caddesi'nden yürüyüşle başlayan eylemde sıks sık "zam, zulüm, işkence işte AKP", " krizin yükü patronlara", insanca yaşamak istiyoruz", kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", " savaşa değil emekçiye bütçe" sloganlarıyla Porsuk Bulvarı'na gelindi.

Krize, yolsulluğa, işten atmalara, bütçeye ve AKP‘nin politikalarına karşı tepki göstermek amacıyla, TMMOB, DİSK, KESK, ve TTB‘nin çağrısıyla 27 Aralık 2008 Cumartesi günü meşaleli yürüyüşler gerçekleştirildi. Hamamyolu Caddesi‘nden yürüyüşle başlayan eylemde sıks sık "zam, zulüm, işkence işte AKP", " krizin yükü patronlara", insanca yaşamak istiyoruz", kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", " savaşa değil emekçiye bütçe" sloganlarıyla Porsuk Bulvarı‘na  gelindi.
Burada bir açıklama yapan Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve BTS Şube Başkanı Rıdvan Bozan, krizin iddia edildiği gibi basit bir finansal kriz ve bilgisayar ekranlarında bir takım rakamların oluşturduğu sanal bir kriz olmadığını belirterek, küresel kapitalizmin krizi olduğunu söyledi. Dünyanın her yerinde yüz binlerce işçinin işten çıkarıldığını ve daha çok sayıda insanı işten çıkarmaya devam edeceklerini söyleyenlerin bulunduğunu belirten Bozan, ‘‘Uluslararası Çalışma Örgütü, küresel mali kriz nedeniyle gelecek yılın sonunda dünyada işsiz sayısının 20 milyon artarak 210 milyona ulaşabileceğini söylüyor. Kapitalizmin öncü kurumlarından biri olan OECD, en son yayınladığı raporda kendi ağzıyla Neo Liberal politikaların iflas ettiğini söylüyor. ABD‘de başlayan kriz başta Avrupa ve Rusya olmak üzere dünyaya hızla yayılıyor. Son gelen büyüme rakamları ve üretimdeki düşüş bunu gösteriyor ki, krizi Türkiye başbakanın iddia ettiği gibi hafif atlatmayacak. Zaten başbakanın kendi bakanı bütçe konuşmasında ‘büyüme düşecek, işsizlik artacak, ticaret daralacak‘ diye yalanlıyor. Ama Başbakan meseleyi hafife alan yaklaşımını sürdürmekte ısrarlı, şimdi de kriz‘in psikolojik olduğunu söylüyor‘‘ diye konuştu.
Sermaye kesiminin işten çıkarmalara başladığını kaydeden Bozan,  İstanbul, Bursa, Denizli, Gaziantep, Adana, Kocaeli, İzmir, Kayseri ve Konya gibi sanayinin geliştiği kentlerde işten çıkarılanların sayısının 100 binleri aştığını söyledi.
Eskişehir‘de Krizle birlikte işten çıkarılanların sayısının 5 bin  kişiyi aştığını bildiren Bozan, ‘‘Çalışanlar son bir ayda döviz bazında yüzde 20‘lere varan bir reel gelir kaybına uğratılmıştır. Petrol fiyatları inanılmaz ölçüde düştüğü halde emekçiler astronomik doğalgaz ve elektrik fiyatları ile soğuğa terk edilmiştir. Gıda fiyatlarında ciddi artışlar olmuştur. Konutların kullandığı elektriğe daha dün zam yapılmıştır krizin binlerce insanın hayatını kararttığı bu günlerde Asgari Ücret Tespit Komisyonu dalga geçer gibi, asgari ücreti 2009‘un birinci 6 ayı için yüzde 4.4 arttırarak net 527 YTL‘ye çıkardı. Anlaşılan komisyon üyelerinin psikolojisi ciddi biçimde bozulmuş ve gerçeklikle bağları tamamen kopmuş durumdadır‘‘ diye konuştu. Bozan, işten çıkartmaların yasaklanması gerektiğini sözlerine ekledi.