ALPU TEMİK SANTRALİ İHALESİ DERHAL DURDURULMALIDIR VE PROJE İPTAL EDİLMELİDİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

14 Ağustos 2018

Bir yılı geçmiş Alpu termik santrali ihale süreci yaşanan tüm hukuksuzlara ve yanlışlara rağmen devam ettirilmek isteniyor, süreç derhal sonlandırılmalı ve proje iptal edilmelidir.

Şimdi sizlere bu hukuksuzlukları tek tek sıralayalım

Öncelikle 26 Eylül 2017 de Kamuya ait Alpu Ovası Kömür rezerv alanının Özelleştirme İdaresine devri ile başlayan süreçte bu karara karşı açtığımız yürütmenin durdurulması talepli davamız Danıştay 13. Dairesinde 1. Duruşmada 3’e karşı 2 oyla, oy çokluğu ile reddedildi ki burada 2 Hakim’in davamıza kabul oyu vermiş olması dikkat çekiciydi.

 

Tarımsal sit alanı ilan edilen Alpu ovasının tarım dışı kullanılması için alınması gereken Toprak koruma kurulu kararı ilk toplantıda yeterli çoğunlukla alınamadığı için önce Toprak Koruma Kurulu Yönetmeliği değiştirilerek bölgenin tarım dışı kullanma açılması sağlanmak istendi.

 

Bu karara karşı Ziraat Mühendisleri Odamız tarafından açılan davada, Danıştay 10. Dairesi Yürütmeyi Durdurma kararı verdi.

 

Yine söz konusu santrale kömür sağlayacak Maden işletmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ÇED raporu gerekli değil kararına karşı Büyükşehir Belediyesinin Eskişehir 2. İdare Mahkemesinde açtığı davada ÇED raporu gereklidir kararı üzerine Eskişehir Valiliğinin Danıştay 14. Dairesine yaptığı temyiz başvurusunda da yerel mahkemenin kararı onanmıştır.

 

Termik santral için alınması zorunlu ÇED raporu Ekleriyle birlikte yaklaşık 1500 sayfa olup 10 günde hazırlanmış ve yanlışlıklar ve usulsüzlüklerle dolu bir rapor olarak karşımıza çıkmıştır. bu raporla ilgili olarak Hem TMMOB olarak bizim hem de belediyelerimizin Bölge İdare Mahkemesinde açtığı 2 ayrı dava süreci devam etmektedir

 

ÇED raporunu iptali ve yürütmenin durdurulması ile ilgili olarak açtığımız davada 28 Ağustos günü bölgede yerinde keşif ve inceleme kararı alınmış olup, toprak koruma kurulu karının iptal edildiği şu an ki durumda yerinde keşif kararı bile hukuksuzdur ve yine önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

 

Tüm bu hukuki süreçler devam ederken ihale teklif alma süreçleri de ilk açıklanan 26 Ocak 2018 den, önce 26 Nisan 2018’e daha sonrada malum erken genel seçimler kaygısı ile 15 Ağustos 2018’e yani yarına olmak üzere 2 kez ertelenmiştir. Biz bu açıklamayı hazırlarken aldığımız son dakika bilgisi olarak da ihale 3. Kez 17 Ekim 2018 tarihine ertelenmiştir

 

Seçimlerden istediği sonucu da alan siyasal iktidar ve Cumhurbaşkanı da ilk yüz günlük hedefleri arasına Alpu Termik Santrali ihalesini de koyuverdi tabi ki.

 

Bizler TMMOB ve onun bağlı odaları olarak 45. Dönem Genel kurulumuz Sonuç bildirgesinde de yer aldığı gibi; Halkın yaşam alanlarını tehdit eden, insan yaşamını ve doğayı merkezine almayan, sermaye gruplarının taleplerine göre şekillendirilmiş, doğayı talan projesi olarak karşımıza çıkan tüm proje ve uygulamaların karşısında olduğumuzu, bölgede yaşayan halkın görüşlerinin dikkate alınmadan yapılacak her türlü rant odaklı projelerin karşısında kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğimizi, yarın teklif almanın son günü olan Alpu Termik Santral projesinde de ihaleyi alacak firmaların işlerinin, ihaleyi almaktan çok daha zor olacağını yani sahaya kazma vurulduğu anda karşısında konuya duyarlı tüm Eskişehir halkını ve bizleri göreceğini bilmesi gerektiğini buradan kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

 

Gelin vaz geçin yapmayın, biz zaten yaptırmayacağız.

 

NEŞET AYKANAT

TMMOB ESKİŞEHİR İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ