ASANSÖR KONTROL MERKEZİMİZ ONAYLANMIŞ KURULUŞ GÖREVLENDİRME SÖZLEŞMESİ İMZA TÖRENİ YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

10 Nisan 2008

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezimiz Onaylanmış Kuruluş Görevlendirme Sözleşmesi imza töreni Sanayi Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü'nde yapıldı. Törene Bakanlık adına Sanayi Genel Müdürü Mesut Gülcüler katılırken Odamız adına Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ ile Oda Genel Sekreteri Ali Ekber ÇAKAR katıldı.

 TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezimiz Onaylanmış Kuruluş Görevlendirme Sözleşmesi imza töreni Sanayi Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü'nde yapıldı. Törene Bakanlık adına Sanayi Genel Müdürü Mesut Gülcüler katılırken Odamız adına Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ ile Oda Genel Sekreteri Ali Ekber ÇAKAR katıldı.
Sanayi Genel Müdürü Mesut Gülcüler ve Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ'ın törende yaptığı konuşmalar yazının devamındadır.
   Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ'ın törende yaptığı konuşma;
Sayın Genel Müdürüm, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nin değerli mensupları, sevgili meslektaşlarım hepinizi şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygıyla selamlıyorum.
Biz makina mühendisleri ağırlıklı olarak sanayide çalışan bir meslek disipliniyiz. Ülkemizin geleceğinin üreten, sanayileşen demokratik bir Türkiye'den geçtiğini her platformda dile getiriyoruz.
Sanayileşmeyi ülkemizin kalkınmasının, işgücünün tam isdihdamının, halkımıza insanca yaşam koşullarının sunulmasının ve halkımızın gönencinin artırılmasının önemli araçlarından biri olarak görüyoruz.
Bu nedenle Oda tüzüğümüzde de belirtildiği üzere, yurt sanayisinin ülkemiz ve halkımızın yararları doğrultusunda; gelişmesi, üretimin ve kalitenin artırılması amacıyla birçok çalışma yürütüyoruz.
1960'lı yıllardan itibaren her iki yılda bir tüm tarafların katılımıyla Sanayi Kongreleri düzenliyoruz. İki yıllık periyotlarla tekstil makinalarından, asansörlere, enerjiden tesisata, tıbbi cihazlardan iş sağlığı ve güvenliğine, tesisattan enerjiye, bakım teknolojilerinden iş makinalarına, kaynak teknolojilerinden markalaşma ve kaliteye varana değin 25 civarında sempozyum gerçekleştiriyoruz.
İş sağlığı ve güvenliği, temiz ve yaşanabilir bir çevre amacıyla sanayimize ve halkımıza teknik hizmetler sunuyoruz. Basınçlı kapların, kaldırma ve iletme makinalarının iş makinalannın periyodik muayenelerini yapıyoruz. Emisyon ve gürültü ölçümleri yapıyoruz. Bu amaçla uygulama ve eğitim merkezleri ile laboratuarlar oluşturuyoruz.
Periyodik kontroller için İstanbul Merkezli oluşturduğumuz Periyodik Kontrol Merkezimiz A tipi muayene kuruluşu olarak 17 Mart 2004 tarihinde, çevresel ölçümler için Ankara merkezli oluşturulan Çevre Laboratuarımız ise 8 Ocak 2007 tarihinde ilgili standart kapsamında TÜRKAK'a akredite ettirilerek bu konularda önemli bir adım atılmıştır.
Yine makine mühendisliği hizmetinin mesleğinde yeterli bilgi ve deneyime sahip üyelerce verilmesini sağlamak amacıyla Oda Merkezinde kurduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşumuz 19 Ocak 2007 tarihinde TÜRKAK'a akredite ettirilmiştir. Personel Belgelendirme Kuruluşumuz 11 kapsamda Mühendis Yeterlilik Belgesi vermektedir.
Bütün bu akreditasyon çalışmaları ile uluslar arası düzeyde kurumsallaşmak anlamında önemli mesafeler kat edilmiştir.
Bütün bu çalışmaların yanı sıra Odamız kuruluş yasası gereği, üretimin uluslarası kabul görmüş standartlarda yapılması, kalite ve ürün güvenliğinin sağlanması noktasında da çalışmalar yürütmektedir. Kuruluş yılımız olan 1954'den beri bu alanlardaki faaliyetler geliştirerek sürdürülmektedir. 1960'lı yıllardan başlayarak İmalat Yeterlik Belgesi ve Kalite Belgesi çalışmaları içerisinde olunmuştur.
Bu kapsamda 1960 yılından kalite belgelerinin TSE tarafından verildiği 1977 yılına değin 864 firmanın 3001 mamulüne Odamızca kalite belgesi verilmiştir.
İzmir'de kurduğumuz Kalibrasyon Laboratuarımız ve Eğitim Merkezimiz aracılığıyla Elektrik, Basınç, Kütle, Boyut ve Sıcaklık alanında ölçüm ve kalibrasyon hizmetlerinin yanı sıra çeşitli konularda eğitimler gerçekleştirilmektedir
Ayrıca tüm birimlerimizde kalite konulu seminerler, konferanslar, eğitim çalışmaları sürdürülmektedir. Birçok birimimizde Kalite Danışma Merkezleri oluşturulmuştur.
Ülke genelinde CE uygulamaları konusunda üyelerimize ve sanayicimize eğitimler, seminerler verilmektedir. Şubelerimizde CE danışma merkezleri oluşturulmuş konu hakkında Oda teknik görevlilerine yönelik eğitimler düzenlenmiş gerekli alt yapı oluşturulmuştur.
Bildiğiniz gibi Ürünlere ilişkin Teknik Mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına ilişkin Yönetmeliklerin yayınlanmasını takiben Odamız bu konuda da üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu belirtmiş ve meslek uygulama alanlarına giren 6 direktif konusunda onaylanmış kuruluş olmak üzere Bakanlığınıza 2004 yılında başvurusu gerçekleştirmiştir.
Düzenlediğimiz etkinliklerde basın açıklamalarımızda defalarca belirttiğimiz üzere ülkemizde yerli Onaylanmış Kuruluşların bulunmaması bir yandan milyarlarca dolar döviz kaybına neden olurken bu konudaki mühendislik hizmetlerinin yurtdışı kuruluşlar tarafından verilmesine, ülkemiz sanayisinin, ülkemiz mühendislik alt yapısının ve yeterliliğinin zayıflatılmasına neden olmaktadır.
Odamızca yapılan başvurular, asansörler, basit basınçlı kaplar, gaz yakan cihazlar, sıvı ve gaz yakıtlı sıcak su kazanları, basınçlı ekipmanlar ve makina emniyeti direktiflerine ilişkindir.
Başvuruda bulunduğumuz, tüm konularda Şubelerimiz sekreteryasında çalışma gurupları oluşturulmuş, bu çalışma gruplarınca her bir direktif için uygulama rehberleri birer kitapçık olarak hazırlanarak sanayicinin ve üyelerimizin kullanımına sunulmuştur.
Süreç gerek Avrupa Birliği'nin ilgili organları gerekse de içsel nedenlerle ağır aksak ilerlese de bugün Asansör konusuna ilişkin çalışmanın olumlu sonuçlanmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sonuç diğer alanlarda yürüttüğümüz çalışmaların hızlandırılması açısından bizlere önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır.
Sözlerime son verirken Makina Mühendisleri Odası olarak ülkemizin sanayileşmesi, kalkınması halkımızın çağdaş ve mutlu bir yaşam sürmesi için üzerimize düşen tüm görev ve sorumluluklara hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Sanayi Genel Müdürü Mesut Gülcüler'in törende yaptığı konuşma;
Çok Değerli Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı,
Değerli Mesai Arkadaşlarım,
Saygıdeğer Konuklar,
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi'nin Onaylanmış Kuruluş olarak atanması münasebetiyle, Bakanlığımız ile Makina Mühendisleri Odası arasında yapılacak olan Görevlendirme Sözleşmesinin imzalanması amacıyla bir araya gelmekten duyduğum memnuniyetimi dile getirerek; sizleri şahsım ve Bakanlığım adına saygıyla selamlıyorum.
AB teknik mevzuatı içinde yer alan uyumlaştırılacak mevzuatlar listesinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığının sorumlu/koordinatör kurum olarak görevlendirildiği direktiflerden bir tanesi de (95/16/AT) sayılı Asansör Yönetmeliği olup, 15/02/2003 tarihli ve 25021 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuş ve 15/08/2004 tarihinde zorunlu uygulamaya ginniştir.
Zorunlu uygulamaya giriş tarihinden soma Asansör Yönetmeliği'nin (95/16/AT) kapsadığı ürünlerin, üreticisi tarafından seçilecek olan Onaylanmış Kuruluş ile uygunluk değerlendirme prosedürlerine tabi tutulması ve sonucunda CE işaretinin Onaylanmış Kuruluş Kimlik Kayıt Numarasıyla birlikte iliştirilerek piyasaya arz edilmesi, kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir.
Bu amaçla, Asansör Yönetmeliği 'nin yayımlanarak yürürlüğe girmiş olduğu tarihten itibaren, bu Yönetmelik kapsamında faaliyet gösterecek olan Onaylanmış Kuruluşların belirlenmesi ve neticesinde yetkili kuruluş olarak Bakanlığımızca değerlendirmelere tabi tutularak atanabilmeleri amacıyla, Asansör Yönetmeliği Uygulamaları İçin Onaylanmış Kuruluş Görevlendirilmesinde Esas Alınan Temel Kriterlere Dair Tebliğ 21/05/2003 tarihli ve 25114 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İşte bu çerçevede, Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi, Asansör Yönetmeliği Modül B, Son Muayene, Modül G ve Modül H kapsamında 23/10/2003 tarihinde Bakanlığımıza başvurusunu yapmış olup, 04/11/2003 tarihinde TÜRKAK'a yönlendirilmiş olan başvuru, TÜRKAK'ın değerlendirme raporu neticesinde, 06/04/2007 tarihinde Dış Ticaret Müsteşarlığı aracılığı ile Onaylanmış Kuruluş kimlik numarası tahsisi için Avrupa Birliği Komisyonuna bildirimi yapılmıştır.
Sonuç olarak TMMOB Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi Asansör Yönetmeliği kapsamında 2022 kimlik numarasıyla Onaylanmış Kuruluş olarak atandığına dair duyuru 20/02/2008 tarihinde Avrupa Birliğinin NANDO bilgi sisteminde yapılmış olup, Görevlendirme Sözleşmesinin Bakanlığımız ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi arasında imzalanmasının akabinde görevlendirmeye dair tebliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, Onaylanmış Kuruluş faaliyetleri resmen başlatılmış olacaktır.
Şu ana kadar bahsetmiş olduğum süreçler göz önünde bulundurulursa, ne kadar uzun bir süreç sonucunda hedefe başarı ile ulaşılmış olduğu görülmekte olup, bu kapsamda bundan sonra yapılacak olan diğer başvuruların önü ardına kadar açılmış olduğu düşüncesini taşımaktayım.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Yönetmeliği kapsamında ülkemizin büyük bir bölümünde Belediyelerle yapmış olduğu protokoller çerçevesinde asansörlerin ruhsatlandırılması ve yıllık kontrol faaliyetlerini kamu yararına yürüten ve saha tecrübesi oldukça yüksek olan kuruluş olması münasebetiyle, Onaylanmış Kuruluş olarak ta kamuya ve asansör sektörüne yönelik olarak önemli hizmetlerinin devam edeceği inancını taşımaktayım.
Değerli Konuklar, işte bu inançla konuşmama son verirken, TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nı, Onaylanmış Kuruluş olmaları nedeniyle tekrar içtenlikle kutlar, üstlenmiş oldukları bu görevi önümüzdeki süreçte başarı ile yerine getirmeleri dileğiyle, hepinize teşekkür ederek, saygılarımı sunarım