HER ALANDA AYRIMCALIK YAŞANIYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Mart 2009

Şubemizin Kadın Üye Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile bir açıklama yaptı. MMO Eskişehir Şubesi'nde yapılan açıklamada, kadın mühendislerin çalışma yaşamında karşılaştıkları zorluklar dile getirildi. Açıklamayı okuyan Makine Mühendisi Nergis Uygun Baş, "Aynı sıraları paylaşıp aynı okullarda okuduğumuz erkek meslektaşlarımıza göre iş bulabilme imkânımız çok daha az. Bilim ve teknolojinin erkeklerin tekelinde ve onların alanıymış gibi gösterilmesinin sonucunda, özellikle özel sektörde kadın mühendis çalıştırılmak istenmemekte, çalıştırılsa dahi eşit ücretle ücretlendirilmemektedir" dedi. Şubemiz Kadın Üye Komisyonunun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili yapmış olduğu basın açıklaması yazanın devamındadır.

8 Mart 1857'de New York'ta yakılarak öldürülen 115 Dokuma işçisi kadınların anısına ilan edilen 8 Mart, tüm dünyada Kadınların Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olarak hayata geçti. Biz mühendis kadınlarda onlardan aldığımız bu tarihi mirasla, bütün kadınların 8 Martını kutluyoruz.

 Biz mühendis kadınlar çalışma yaşamında birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Aynı sıraları paylaşıp aynı okullarda okuduğumuz erkek meslektaşlarımıza göre iş bulabilme imkânımız çok daha az. Bilim ve teknolojinin erkeklerin tekelinde ve onların alanıymış gibi gösterilmesinin sonucun da,  özellikler özel sektörde Kadın mühendis çalıştırılmak istenmemekte, çalıştırılsa dahi eşit ücretle ücretlendirilmemektedir. Bugünkü gibi kriz ortamlarında işten çıkarılacaklar arasında birinci sırayı kadınlar almaktadır. Basın yayın organlarında ve internette çıkan ilanlarda işe başvuru koşullarında "erkek mühendis olması" koşulu bizlerin yarışı en başta kaybettiğimizin en büyük kanıtıdır.  Kamusal alanda yapılan işe alınmalardaki ayrımcılık, TMMOB tarafından dava edilerek ortadan kaldırılmıştır. Fakat şunu belirtmek isteriz ki mühendislik beden ve kas gücüyle yapılan bir meslek değil,  bilgi ve tecrübenin harmanlandığı bir meslek dalıdır ve biz kadın mühendisler mesleğinde yetkin ve bu beceriye sahibiz ve ayrımcı uygulamalar dur denilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 Toplumun devamı için birer anne ve eş olarak bizlerin üzerindeki yük çok daha fazladır.  Bu yükün yine adil bir iş bölümüyle üzerimizden alınmasını istiyoruz. Doğum izinlerimizin uzatılmasını ve süt izinlerimizi kullanmak istiyoruz. Bu taleplerimiz sadece bizim için değil çalışan bütün kadınlar için zorunlu ihtiyaçlardır.

 Aile, eğitim ve çalışma yaşamında, istihdamda ve toplumsal yaşamdaki bütün ayrımcılıkların aşılması gerekmektedir. Töreler, anayasa, iş yasaları, sosyal güvenliğe ilişkin yasalar, ceza yasaları ve işyerlerine; ilköğretimden yüksek öğrenim ve siyasal yaşama, kısacası toplumsal yaşamın bütününe ilişkin cins ayrımcılığının kaldırılmasını talep ediyoruz.

  Birlik ve dayanışmanın en güzel günlerinden biri olan 8 Mart bütün kadınlar için önemlidir. Biz Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Kadın Üye Komisyonu olarak önce üyelerimizin daha sonra da bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutluyoruz.

 

 

 

MMO ESKİŞEHİR ŞUBESİ

KADIN ÜYE KOMİSYONU