ÖĞRENCİ YEREL KURULTAYI YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Şubat 2009

Neoliberal uygulamalar, kriz, işsizlik, mühendislikte kadın, üniversite- sanayi işbirliği, oda- gençlik ilişkisi gibi pek çok konu kurultayda ele alınarak tartışıldıŞubemiz tarafından düzenlenen Öğrenci Yerel Kurultayı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Suat Mirza Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Kurultayda; Üniversitelerde neoliberal dönüşüm ve piyasalaşma, Kriz- istihdam ve işsizlik, Üniversite- Sanayi işbirliği, Mühendislikte kadının yeri, Oda- Gençlik ilişkisi gibi konular ele alındı. Kurultay'ın açılışında konuşan MMO Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı R. Erhan Kutlu, meslek ve meslektaş sorunlarını ülke sorunlarından ayrı düşünmeyen bir anlayışı benimsediklerini belirterek, "Birlikte üretme, birlikte karar alma ve yönetme ilkesiyle hareket ediyoruz dedi. Şube Başkanımızın konuşmasının tamamı yazının devamındadır.

Uluslararası rekabette eğitimden istihdama birçok sorun yaşanıyor. Biz hayatın her alanında olan bir meslek grubuyuz. Sizlerle birlikte olursak sorunlarımızı çözebiliriz. Bu nedenle öğrenci üyelerimiz bizim için çok önemli. Burada tartışılacak konular, bir üst kurultayımıza taşınacak" dedi. Öğrenci Üye Sekreteri Cihan Dündar da, "Bir şeyler yapmak istiyorsak, önce kendimizden başlamamız lazım. Bir başkasından beklemeyelim. Sorunlarımıza sahip çıkalım" dedi.

 

 

 

 

MMO Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nergis Uygun Baş‘ın yönettiği kurultayda, "Üniversitelerde neoliberal dönüşüm ve piyasalaşma" konusunda söz alan öğrenci üye Ercan Hüyüktepe, neoliberal uygulamalarla, piyasanın devlet eliyle değil, sermaye eliyle yürütüldüğünü belirterek, bu anlayış doğrultusunda yapılan özelleştirmelerin ülke yararına olmadığını vurguladı.

 Hüyüktepe, "Gümrük anlaşmalarıyla bize satılan mallardan gümrük alınmazken, biz mal satarken gümrük ödemesi yapıldı. Neoliberal uygulamayla halk güvencesiz bir çalışma içine itildi. Mühendisler de, kötü koşullar altında ve sosyal güvenceden yoksun bir ortama itildi" şeklinde konuştu.Aynı konuda söz alan öğrenci üye Özlem Tuncay da, "Üniversiteler birer eğitim kurumu olmaktan çıktı. Piyasaya açık yerler haline getirildi" dedi.

 "Kriz- İstihdam ve işsizlik" konusunda görüş belirten öğrenci üye Savaş Kocakaya, krizin kapitalizmin bir ürünü olduğunu belirterek, asıl etkinin bu yıl içine yaşanmasının muhtemel olduğunu vurguladı. Kocakaya, "İşsizliğin bu süreçte yüzde 20‘lere varacağı tahmin ediliyor. Krizin faturasını emekçi kesim çekiyor. Kriz fırsatçılığı yapan sermaye kesimi işten çıkarmalarla krizi emekçilere fatura etmeye çalışıyor. Emek- sermaye arasındaki güç dengesi emeğin aleyhine gelişmektedir." dedi.

 "Üniversite- Sanayi işbirliği" konusunda konuşan öğrenci üye Devrim Çelebi de, araştırma- geliştirme bilincinin toplumun bütün kesimlerine kazandırılması gerektiğini belirterek, üniversitelerin toplumun refahı için çalışması gerektiğini belirtti. Çelebi, "Sanayi kesiminden beklenen Ar- Ge talebi gelmediğine inanıyorum. Üniversite- Sanayi işbirliğinde iki tarafında eksiklikleri var. Üniversitelerdeki teknoparklar, toplum yararına çalıştıkça iyi örnekler olarak kalacaktır" diye konuştu.

"Mühendislikte kadının yeri" konusunda görüşlerini açıklayan öğrenci üye Elif Kocakuş da kadının çalışma yaşamında ‘ofis elemanı‘ olarak görüldüğünü, iş başvurularında bile ayrımcılık yapıldığını belirterek, "İş ilanlarında ‘erkek‘ ibaresi özellikle yer alıyor. Kadına karşı düşük ücret politikası uygulanıyor" dedi.

MMO Eskişehir Şubesi Kadın Komisyonu üyesi Neşe Aşıcı da, Kadın toplumda ayrımcılığa tabi tutuluyor. İyi eğitim almış ve meslek sahibi olmuş kadının karşısına ‘fırsat eşitsizliği‘ çıkarılıyor. Toplumda erkekle kadın aynı fırsat eşitliğine sahip değil. Yasal düzenlemeler konusunda değil ama, bunların uygulanmasında sorunlar var. Seçimlerde uygulanan kota iyi sonuç veriyor. Bu kota kaldırıldığında o ülkede kadının seçilme oranının düştüğünü görüyoruz. Siyasi hayattan başlayıp kotayı diğer alanlara da yaymak gerekiyor. Bugün özel sektörde çalışan kadın oranı yüzde 7‘dir" dedi.

 

"Oda- öğrenci ilişkisi" konusunda görüş belirten Baran Aras, oda üyeliğinin son 20 yılda çok önemli değişimler geçirdiğini, 12 Eylül‘den sonra ‘üye zorunluluğunun‘ kaldırılmasının odaları zora soktuğunu belirterek, "Bunda amaçlanan örgütlülüğü dağıtmaktır. Bugün öğrenci kolektif yaşamdan uzak, evle okul arasında bir yaşama zorlanmaktadır. Öğrencinin kendisini ifade edebileceği alanlar yaratmak gerekiyor. Öğrenci oda konusunda daha da bilinçlendirilmeli. Öğrencinin odada örgütlülüğünün bilinci geliştirilmeli. Öğrenciye yönelik daha fazla faaliyetler olmalı şeklinde konuştu.

Kurultay sonunda, öğrenciler belirlenen konu başlıkları hakkında görüşlerini açıkladı.
MMO Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nergis Uygun Baş, bu yerel öğrenci kurultayında yapılan konuşmaların MMO Genel Merkezi tarafından gerçekleştirilecek merkezi kurultaya taşınacağını vurguladı.