PLAKALI ISI EŞANJÖRLERİ SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

13 Nisan 2019

13  Nisan 2019 tarihinde Şubemiz Eğitim Salonunda Makina Mühendisi Yunus Emre GÖK tarafından “Plakalı Isı Eşanjörleri” semineri verildi.

Isı transfer ilkelerini bir sunumla anlatan GÖK, ısının her zaman sıcak taraftan soğuk tarafa doğru hareket ettiğini belirterek ”Sıcaklığı dengelemeye çalışır. Sıcaklık farklı olmalıdır. Sıcaklık farkı ısı transferi için zorlayan bir etkendir. Sıcak taraftan alınan ve soğuk tarafa iletilen ısı her zamana birbirine eşittir.  (Ortamdan kazanılan veya verilen ısı hariç.)” dedi.

 Radyasyon, Kandüksiyon, Kanyesiyon olmak üzere Isı transferi üç yolla ayrı ayrı geçekleşebileceği gibi aynı anda da gerçekleşebilir. Esanjör; farklı akışkanların eşanjör, plakalarının ters yüzeylerinden geçerek birbirlerine karışmadan plakalar sayesinde ısı transferi yaptırma özelliği taşıyan makinalardır. Isı değiştiricidir. Plakalar sayesinde ısıyı değiştiren makinelerdir. Farklı uygulamalarda plakalar sayesinde ısıtma soğutma yapan cihazlardır.

-Süt ürünlerinin pastörizasyonunun yapılması sırasında ısıtma ve soğutma için kullanılan makinelerdir. Sıcak yağı soğutup kullanım suyunu yağ sayesinde ısıtmaya yarayan tesisat malzemesi Gemiler için harika bir ısınma kaynağı olan ekipmanlardır. Farklı akışkanların birbirlerine karışmadan plakalar yüzeyinde ısı transferlerini yapmasını sağlayan cihazlardır.

-Merkezi sistemlerde veya kombilerin içerisinde kullanılan cihazlardır. Hvac uygulamalarında akümülasyon tankları ile birlikte kullanılan ısıtma soğutma ekipmanlarıdır. Basınca dayanıklılık esas alınarak seçilen borulu, lehimli, plakalı olarak adlandırılan makinelerdir. Ekin Endüstriyel tarafından yerli olarak Türkiye’de ilk defa üretilen cihazlardır. Farklı sıcaklıktaki akışkanların aralarında sıcaklık alışverişi yaptırmasını sağlayan makinelerdir. Isı geri kazanım için kullanılan cihazlardır. Sistem tortu, pislik ve aşırı basınçtan koruyan makinelerdir. Sıcaklık değerleri farklı akışkanların sıcaklıklarını değiştirmeye yarayan cihazlardır. Sıvının eşanjör gövdesi ile temasını engelleyen ilk plaka ve akışkanların arka gövde ile temas etmesini engelleyen tamamen kapalı son plakadan oluşan makinelerdir. Agresif gaz ve sıvı uygulamalarında yüksek basınca dayanaklı tesisat ekipmanıdır. Pres makinelerinde hidrolik devrelerin soğutulması için kullanılan araçlardır. Enerji santrallerinde üretilen buhar, kızgın su ve sıcak su gibi akışkanların ısısının kullanılması amacıyla diğer çevre bölgelerdeki kullanım sularının ısıtılmasında kullanılan cihazlardır. Jeotermal suyun ısısını kullanma suyunu ısıtmak için kullanılabilen makinelerdir.” 

Seminer sonunda GÖK, katılımcıların sorularını da yanıtladı.