“ŞANTİYE ŞEFLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU “ KONULU PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

26 Mayıs 2018

Şubemiz 26 Mayıs 2018 tarihinde Tepebaşı Belediyesi Özdilek Kültür Merkezinde  ‘Şantiye Şefliğinin Hukuksal Boyutu’ konulu panel gerçekleştirdi.  Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkan Vekili Nezihe Hanecioğlu’nun oturum başkanlığını yaptığı panele Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüvit Gerek ve Avukat Merve Şahbaz konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Nüvit Gerek konuşmasının başında iş sağlığı ve iş güvenliği kavramları hakkında kısaca bilgi verdi. Konuşmasının devamında” iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi”, “kaza ve hastalık sonucu ortaya çıkan zararların tazminatı “konularına değindi. İş sağlığı ve güvenliği konusunun neden giderek  önem kazandığını anlatarak, iş kazasının meydana gelmesi halinde kazaya uğrayan kişinin, işverenin, devletin ve milletin yani ülke ekonomisinin uğradığı kayıplar hakkında bilgi verdi. İşverenin işçiyi koruyup gözetme borcunun hukuki dayanaklarını özel hukuk açısından ve kamu hukuku açısından değerlendirdi. Konuşmasını iş güvenliğine ilişkin işverenin yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde oluşacak hukuki sonuçları anlatarak tamamladı.

Avukat Merve Şahbaz ise konuşmasına şantiye şefi kavramı hakkında bilgi vererek başladı. Sonrasında işveren ve şantiye şefinin karşı karşıya kalabileceği davalar, işverenin işçiyi gözetme borcu ve bunun dayandığı kanunları, işveren iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alma borcu ve yasal dayanaklarını işverenin alacağı önlemlerin sınırlarını anlattı. Av.Şahbaz konuşmasını, iş kazası ve meslek hastalıklarının vuku bulması halinde ortaya çıkacak olan tazminat davaları,sosyal güvenlik kurumunun rücu davaları,cezai soruşturma ve ceza davaları hakkında bilgiler vererek tamamladı.

Odamız üyelerinin  veTMMOB’a bağlı odaların üyelerinin, işverenlerin  ilgi gösterdiği panelin son bölümünde günümüzde şantiye şefliğinin nasıl uygulandığı, bu uygulamalar çerçevesinde   işverenin ve işveren vekili konumunda olan şantiye şeflerinin  karşı karşıya kalacağı hukuksal ve cezai durumları içeren sorularının sorulduğu soru-cevap bölümüyle panel sona erdi.