VAV LABORATUVAR UYGULAMALARI SEMİNERİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

02 Kasım 2019

Şubemiz Eğitim Salonu’nda 02 Kasım 2019 tarihinde Makina Mühendisi C. Selçuk Bayer, Laboratuvar Tasarımı ve Güvenliği konusunda bilgi verdi.

Çağdaş laboratuvarlardan örnekler veren Bayer, laboratuvarlarda sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Bayer sürdürülebilir binaların değerlendirilmesinde; ekolojik sürdürülebilirlik, ekonomik sürdürülebilirlik ve sosyal sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini kaydetti.  Makina Mühendisi Bayer, laboratuvar tasarımındaki zorlukları ise şöyle sıraladı: “Kullanıcıların istedikleri daha fazla işbirliği, yenilik, esneklik, güvenlik, beceri, verimlilik ancak bunlarla birlikte daha az mekan, ekipman, ilk kuruluş maliyeti, işletme ve bakım maliyeti, zaman ve personel.”  Laboratuvar tasarımında; mimarlık, mühendislik, psikoloji ve bilimsel perspektifin dikkate alınması gerektiğini belirten Bayer, laboratuvar planlamada ise; kavramsal temeller, ön tasarım, tasarım, planlama, tasarım onayı, inşaat planlama ve ihale ve satın alma süreçlerinin takip edilmesi gerektiğini aktardı.

GÜVENLİK İÇİN

Laboratuvar havalandırmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Bayer, “Ortamın genel havalandırmasında laboratuvarların fonksiyonel özellikleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ortaya çıkan toksik gazlar ve koku yaratıcı kaynaklar ortamın kaç çevrim ile havalandırılması gerektiğini belirlemede önemli parametrelerdir” şeklinde konuştu. Laboratuvarda havalandırmasının neden önemli olduğunu ise Bayer, “İş güvenliği ve işçi sağlığı; kurumun yasal sorumluluğu. Havalandırma maliyet yönetimi (Aylık tüketim).Yatırım maliyetleri yönetimi. Doğru kullanım; cihaz ömrü ve verimliliğinde artış” diyerek özetledi.  Makina Mühendisi Selçuk Bayer laboratuvarlarda kişisel güvenlik için alınması gereken önlemleri ise şöyle özetledi: “Yiyecek ve içecek saklanacak alanlar belirtilmeli Açık ayakkabılar giyilmemeli, saçlar toplu olmalı Kontakt lensler zorunlu olmadıkça kullanılmamalı Kaza durumunda duşlar ve göz yıkama üniteleri Eldiven, maske, koruyucu önlük ve gözlük vb.”