VRF SİSTEMLERİ VE TASARIMI SEMİNERİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Nisan 2018

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ve Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD)  Eskişehir İl Temsilciliği ortaklığında gerçekleşen eğitimde üyelere “VRF Sistemleri ve Tasarımı” hakkında bilgi verildi.

 Şubemizin seminer salonunda gerçekleşen oturum başkanlığını Ali GEDİK’in yaptığı seminere konuşmacı olarak katılan Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Bursa İl Temsilcisi Hamit MUTLU sisteminin özellikleri ve faydalarından bahsetti.

VRF Sistemleri hakkında konuşan MUTLU, “Japonya’dan dünyaya sunulan bir sistem. Bu sistem 1993 yılından bu yana Türkiye’de kullanılmaktadır. Merkezi ve bireyseldir. Aynı zaman teknolojiktir. Isı pompasıdır. Merkezi ve bireysel olup olmadığı sektörde en çok tartışılan konudur. Bana göre merkezidir” dedi.

TASARRUF SAĞLIYOR

Faydalarından bahseden MUTLU, “Uygun noktaları ve uygun kaynakları bulduğumuzda bu kaynaklardan enerji olarak yararlanma açısından bu sistem çok iyi bir sistem. Yakıtla olan kısımla ilgili ise Türkiye’nin yakıtı daha verimli kullanmasını gerektiren sistemlerden biri” diye konuştu.  Mutlu evlerden ziyade sistemin daha çok iş merkezlerinde ve otellerde kullanıldığını aktararak, “Otel, ofisler, alışveriş merkezlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Aynı anda ısıtma ve soğutma yapan binalar varsa bundan hepsinde çok rahatlıkla kullanılır. Verimli sistem haline dönüşmüş oluyor. Doğalgaza göre yüzde 60 tasarruf sağlıyor. Hem soğutma hem de ısıtmayı aynı cihazla yapıyorsunuz” şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİR’DE YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR

Eskişehir’de VRF Sistemlerinin çokça kullanıldığını belirten Mutlu, “ Eskişehir su kaynakları bakımından zengin. Burada bu sistemi kullanan firmalar mevcut. Bazı alışveriş merkezleri, otelleri Eskişehir’de bunu kullanıyorlar. Anadolu Üniversitesi’nin de bu sistem üzerine bir çalışması var” ifadelerini kullandı.