YEREL ÖĞRENCİ KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Aralık 2018

Şubemizin Öğrenci Üye Komisyonu Yerel Öğrenci Üye Kurultayı'nı  15 Aralık 2018 tarihinde Taşbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

 

Eğitim, Örgütlenme ve Üniversite Sorunlarının tartışıldığı  kurultayın açılış konuşmasını Şube Yönetim Kurulu Başkanı Atila Tomsuk öğrenci üyelere “Bizim ve ülkemizin geleceğisiniz” diye seslendi.
Üniversite hayatı, eğitimin kalitesinin yükselmesi ve örgütlenmesinin Makina Mühendisleri Odası’nın vazgeçilmezlerin arasında olduğunu ifade eden Tomsuk, “O yüzden sizlerin hazırladığı bu yerel kurultaylara çok önem veriyoruz. Buralarda kendiniz sorunlarınızı konuşacak ve bunu ulusal kongreye taşıyacaksınız” dedi.
Ülkenin sorunlarının katlanarak arttığını kaydeden MMO Şube Başkanı Atila Tomsuk, “Ülkemiz hızla demokrasiden uzaklaşmakta, işini bilenlerin işten uzaklaştığı, tek adam sistemine doğru gitmektedir. Ülke sorunları aynı şekilde üniversitelere taşınmaktadır. Üzgünüm ki üniversiteler üniversiteleri yalnızca sınıf olarak gören uygun olmayan ortamlarda öğrencilerin lise öğrencisi gibi okutan bir YÖK tarafından yönetilmektedir. O yüzden işinizi çok zor böyle bir ortamda kendinizi yetiştirmek zorundasınız. Bu yüzden bu kurultaylar bizim için çok önemlidir” diye konuştu.
Ray mühendisliği ne yapacak?
Kurultaya katılan, Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, birkaç gün önce meydana gelen hızlı tren kazasını ‘açık bir cinayet’ olarak yorumlayarak Sinyalizasyonun bir an önce yapılarak işletmenin güvenli bir şekilde açılmasını istedi.
Öğrenci üye kurultaylarının 2 yılda bir yapıldığını, öğrenci üye yönetmeliğinin ilk kez makina mühendisleri odasında uygulandığını vurgulayan   Yunus Yener, “Bu sene örgütlenmeyi, üniversitedeki sorunlar, eğitim konusu ele alınacak, tartışılacak.
Eğitim şart diyoruz. Ray mühendisliği gibi seçmeli bölümler kuruluyor, ciddi bir sıkıntı. Bu arkadaşlar ray mühendisliği olarak ne yapacak. Oysa makina mühendisi zaten bu işi yapar. YÖK, bölüm açarken kimseye sormaz. Ne işi yapacaklar?
Ellerimizde diplomalar; ne işi yapacağı belli olmayan, mühendislik diplomasına sahip mühendisler var. Ana mühendislik dallarının dışında başka bölüm seçmeyin. Bunları da tartışılacaksınız” şeklinde konuştu.

Tek adamlığın ülkeyi getirdiği ortamın belli olduğunu ifade eden  Yener şunları söyledi:
“Kişiye özel hukukla rektörler ataması yapıldı.
Günü birlik kazalar her gün yaşayacak. Kuramadıkları, bozdukları yapı; kazalara, cinayetlere neden oluyor. İş Sağlığı ve İş güvenliğindeki olaylar bunlar.
İş cinayetleri iki kata çıktı. Kurdukları sistem her tarafı parçalamakta, çalışan bölümü çalışamaz hale getiriyorlar.
Ekonomide dibe doğru gidiyoruz, makina bölümündeki üretimler ortada. Ne yapmak gerekiyor. Birbirimize dayanacağız, destek çıkacağız. Ancak bu günlerden böyle çıkarız.”

Ele alınan ilk konu başlığı “Eğitim” sunumunu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü öğrencisi Gökhan YILMAZ ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Ercan ESKİCİ gerçekleştirdi. Sunumlarında ülkemizde sürekli değişiklik gösteren eğitim sistemin başarısını istatiksel olarak bizlere sunduktan sonra eğitimin nasıl olması gerektiği  konusundaki görüşlerini dile getirdiler ve üniversite eğitimlerindeki akreditasyon sorununu ele aldılar.

“Üniversite Sorunları” sunumu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü öğrencisi Buse Nur ZİYADE tarafından gerçekleştirildi. Üniversiteler hakkında genel bir görüntü çizdikten sonra öğretim elemanlarının niteliği ve yeterliliği, yönetim sorunları, üniversiteli öğrencilerin sorunları ve son olarak kampüste yaşanan sorunlardan bahsedildi.

Kurultayda son olarak “Örgütlenme” konusunda sunum gerçekleştirmek üzere Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Umut MAVİ ve Ali Burak MARADİTLİ söz aldı. Örgütlenmenin gereklililği ve biçimi konusu tartışılarak tarihteki örnekleriyle kazanımlarından bahsedildi. Meslek örgütlenmelerinde TMMOB ve MMO örgütlülüğü anlatılarak ilkelerinden, muhalif kimliğinden ve duruşundan bahsedildi. Sunumun sonunda Mühendis-Mimarların gerçek anlamda örgütlü mücadelesinin yaratılmasında önemli bir yere sahip olan Teoman ÖZTÜRK anılarak sunuma son verildi.

    Kurultayın “Serbest Kürsü” bölümünde söz alan arkadaşlarımız fikirlerini paylaşarak sorunları ve çözüm önerilerini tartışılarak kurultay sonlandırıldı.

Kurultayda ortaya çıkan görüşler ve öneriler bir sonuç bildirgesi haline getirilerek 9 Mart 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek  Öğrenci Üye Kurultayına  taşınacak.