YOĞUŞMA TEKNİĞİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Mayıs 2008

MMO Eskişehir Şubesi ile Türk Tesisat Mühendisleri Derneği tarafından, MMO Eğitim Salonu'nda Yoğuşma Tekniği konulu bir seminer gerçekleştirildi.

"Yoğuşma tekniği ile yüzde 20‘lere varan ısınma verimi sağlanabilir" 

Seminerde konuşan Viessman Isı Teknikleri Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Dr. Mühendis Celalettin Çelik, Avrupa Birliği (AB)‘nde 2020‘ye kadar yüzde 20 enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji oranının da yüzde 20‘ye çıkarılmasının temel hedefler içinde yer aldığını söyledi. Ülkemizde 2007 yılında ‘Enerji Verimliliği Yasası‘nın çıktığını, ancak yürürlüğe geçmediğini belirten Çelik, bu yasanın ilk aşamada sanayiye öncelikler getirdiğini kaydetti.
Çelik, konuşmasında yoğuşma tekniğinin prensiplerini, teorisini ve çeşitli uygulama örneklerini anlattı ve enerji tüketimi ile çevre problemlerinin global açıdan bir değerlendirmesini sundu. Dr. Mühendis Celalettin Çelik, "Yoğuşma tekniği ile yüzde 20‘lere varan ısınma verimi sağlanabilir" dedi. Çetik‘in konuşması yazının devamındadır. 

"Yoğuşma tekniği ısıtma sistemlerinde son yıllarda yaygın olarak kullanılan teknolojidir. Temel amacı, daha yüksek verimli ısıtma sistemlerinin kullanılmasıdır. Buradaki temel amaç, kombi, kazan gibi fosil yakıtları yakan doğalgazı yakan cihazların yanma ürünleri arasında bulunan su buharının kazan içinde ya da kombi içinde yoğuşturularak ısı geri kazanımının kazanılmasıdır. Bilindiği gibi, artan enerji maliyetleri ve yükselen çevre problemleri nedeniyle yakıtı ne kadar az yakarsak, ne kadar az tüketirsek, gerek aile ekonomisine, gerek ülke ekonomisine katkıda bulunmaktayız. Diğer yandan çevreyi daha az kirletmekteyiz. Yoğuşma tekniğinin kullanıldığı sistemlerde klasik ısınma sistemlerine göre yüzde 20‘lere varan verimler sağlanabilmektedir."

Seminere çok sayıda mühendis katıldı.