ASANSÖR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ 2014
Teknolojik gelişmelerin büyük bir hızla gerçekleştiği günümüzde, asansör teknolojileri alanında da çok hızlı bir gelişme ve değişim yaşanmaktadır. İnsan yaşamının daha konforlu ve kolay hale gelmesinde önemli paya sahip taşıma sistemleri olan asansörler, yasal mevzuata uygun olarak yapılması, tasarımından imalatına, imalatından bakımına, bakımından periyodik kontrolüne kadar tüm süreçlerinde mühendislik hizmetine gereksinim duyan bir uzmanlık alanıdır. Asansör teknolojisindeki çok hızlı gelişmeler ve değişim, güvenlik, konfor, enerji verimliliği gibi konular asansörlerde mühendisliğin önemini gittikçe arttırmaktadır. Bu nedenle TMMOB Elektrik Mühendisleri ve TMMOB Makina Mühendisleri Odaları kendi meslek alanlarını doğrudan ilgilendiren asansör sektörüne yönelik çalışmalarını her anlamda geliştirerek meslek, üye ve toplum yararı çerçevesinde yoğunlaştırmaktadır.
Asansör Sempozyumu’nun tohumları, Türkiye’de ilk kez 1993 yılında İzmir’de düzenlenen İzmir Asansör Semineri ile atılmıştı. Bu yöndeki çabalarımız sonraki yıllarda yine İzmir’de Asansör Sempozyumu, İstanbul’da İletim Makinaları Kongre ve Sergisi olarak devam etmiş, 2006 yılından itibaren ise her iki yılda bir olmak üzere Asansör Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Kurumsal bir hal alan ve ülkemizdeki asansör sektörü için önemli bir etkinlik olduğuna inandığımız Asansör Sempozyumu ve Sergisi, “Güvenlik ve Teknoloji” ana temasıyla 27 Eylül 2014 Cumartesi gününe dek MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenmiştir.
Etkinlikte ükemizde ve dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerin irdeleneceği, yasal düzenlemelerin ve standartların sektöre etkilerinin tartışılacağı sempozyumun, ülkemizde yaklaşık sayısı 300 bini bulan asansörlere ilişkin, ilgili sektörde üretim ve üretim sonrası süreçlerde yaşanan sorunların ve bunların çözüm önerilerinin ortaya konulmuştur.
İzmir’de sektörün önde gelen kuruluşlarını bir araya getirecek olan etkinlikte 12 oturumda 36 yerli ve yabancı bildiri sunulmuştur. Ayrıca Asansör Sempozyumu’nda “Sektörel Uygulamalar ve Değerlendirmeler” konulu panel, “Periyodik Kontrol Kriterlerinde Farklı Yaklaşımlar” konulu açık oturum, “Asansörlerde Elektrik Tesisatı ve Güvenlik” konulu kurs, ilköğretim çağındaki çocukların “Güvenli Asansör ve Yürüyen Merdiven Kullanımı”na yönelik eğitim gerçekleştirilmiştir.
Sempozyum kapsamında düzenlenecek “Periyodik Kontrol Kriterlerinde Farklı Yaklaşımlar” konulu açık oturumda çeşitli alanlarda çalışan temsilciler yer almıştır. Tüm Türkiye’de gerçekleştirilmesi zorunlu olan asansör periyodik kontrollerinin masaya yatırıldığı açık oturumda, bu kontroller esnasında göz önünde bulundurulan kriterlerin ne olduğu ve nasıl olması gerektiğine dair fikirler ortaya konulmuştur.
Sempozyumumuzun ilk günü gerçekleşen “Sektörel Uygulamalar ve Değerlendirmeler” konulu panele ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, EBSO, AYSAD, EAYSAD, TSE ve Meslek Odaları katılmış ve panelde, asansör sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konuşulmuştur.
Yakın gelecekte asansör sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli etkinliklerinden birisi olma hedefiyle gerçekleştirilecek olan Asansör Sempozyumu’nun sergi ayağı İFO İstanbul Fuar Hizmetleri A.Ş. tarafından düzenlenmiştir. Sektörde, ulusal düzeyde yılın buluşması olarak kabul edilen etkinlik, asansör sanayicilerine, ürünlerini önemli bir platformda değerlendirme ve sergileme fırsatı da sunulmuştur.