HERKESE SAĞLIK VE GÜVENLİ GELECEK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

21 Şubat 2008

 HERKESE SAGLIK ve GÜVENLİ GELECEK PLATFORMU tarafından,

20 Şubat 2008 Çarşamba günü Saat 12:20'de Adliye önünde toplanılarak Avukat Cengiz Gökçek Devlet hastanesinde basın açıklaması yapılmıştır.

 HERKESE SAGLIK ve GÜVENLİ GELECEK PLATFORMU tarafından,

20 Şubat 2008 Çarşamba günü Saat 12:20'de Adliye önünde toplanılarak Avukat Cengiz Gökçek Devlet hastanesinde basın açıklaması yapılmıştır.

Değerli Basın Emekçileri

Ülkemizde yaşayan 70 milyon kişiyi ve bizden sonraki kuşakların hayatını derinden etkileyecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasası Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bulunuyor.

Başta emek ve meslek örgütleri olmak üzere toplumsal muhalefetin büyük tepkisi nedeniyle bugüne kadar uygulamaya geçirilemeyen SSGSS yasası, AKP'nin ısrarıyla bir kez daha Meclis Genel Kuruluna getirilmeye çalışılıyor. İktidar olduğundan bu yana, Meclis çoğunluğunu elinde bulundurmanın olanaklarıyla, neredeyse hiçbir konuda toplumsal uzlaşma yaratma gayreti göstermeyen AKP, SSGSS yasasında da aynı şekilde toplumsal uzlaşma zeminlerinden uzak durmaktadır.

AKP, sendikaların ve meslek örgütlerinin SSGSS hakkındaki uyarılarına kulak tıkamaktadır. Her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "yasa oluşturulurken tüm kesimlerin eleştiri ve taleplerinin dikkate alındığı" yolunda açıklamalar yapıyor olsa da, yasanın gündeme geldiği günden bugüne kadar yaptığımız hiçbir eleştiri dikkate alınmamıştır. Dahası, geçtiğimiz dönem değiştirilmesi yolunda mutabakata varılmış hususlar ve Anayasa Mahkemesinin bozma gerekçeleri dahi yok sayılmıştır.

Yasanın ruhuna sirayet etmiş olan piyasacı ve bireyci anlayış, sağlığın ve sosyal güvenliğin kamusal bir hizmet olması gerektiği anlayışını yerle bir etmektedir. SSGSS yasası yürürlüğe girdiği andan itibaren sağlık ve sosyal güvenlik alanında yaşanacak gelişmeler toplumsal yaşamımızın bütününde büyük tahribatlar yaratacaktır. Sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki kamusal hizmetleri birer "kara delik" olarak gören anlayış, Türkiye'nin geleceğini karartacaktır.

Değerli Basın Emekçileri

SSGSS yasasıyla Emeklilik yaşını 65'e, prim ödeme gün sayısını 9000'e çıkartılarak emeklilik tam anlamıyla "hayal" haline getirilmektedir. Bununla da yetinilmeyip Emekli aylığı bağlama oranlarında "alt sınır" kaldırılarak, emekli aylıklarının düşürülmesi hedeflenmektedir. Ölüm aylığı bağlama şartı 900 günden 1800 güne çıkarılmıştır. Geçici iş göremezlik ödeneği günlük kazancın üçte ikisi iken, beşte üçe düşürülmüştür. Sakatların emekli olabilmeleri için gerekli 15 yıllık çalışma şartı 18 yıla çıkarılmıştır. Cenaze ödeneği asgari ücretin 3 katından 1 katına indirilmiştir. Riskli meslek gruplarında çalışanların fiili hizmet süreleri ve zammı yeniden düzenlenmiş, birçok meslek grubunun bu hakkı elinden alınmıştır. AKP yıllardır diline doladığı "sağlıkta reform" aldatmacasıyla sağlığımızla oynamaktadır. AKP'nin sözde reformu ve SSGSS halkın sağlık hakkının gaspından başka bir anlama gelmemektedir. Çünkü bu yasa, sağlığı bir hak olmaktan çıkartıp, "kar-zarar" hesaplarıyla ele almaktadır.

Yeni düzenlemede her türlü aylık gelirinin tutarı net asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmış, aylık geliri bugün itibariyle 145YTL'nin üzerinde olan kişilerin her ay 76 ila 494 YTL arasında prim ödemesi öngörülmektedir. Yani 146 YTL ücret alan biri 76 YTL prim ödeyecektir. SSGSS yasasıyla birlikte tüm hastalardan "katılım payı" adı altında para alınacaktır. Böylece tedavi hizmetleri parası olanlar için olanaklı hale getirilirken, koruyucu sağlık hizmetleri ve rehabilitasyon hizmetleri neredeyse ortadan kaldırılacaktır.

Değerli basın emekçileri,

Gündeme geldiği günden bu yana SSGSS yasasına karşı yürüttüğümüz kararlı mücadele bundan sonra da devam edecektir. Halkın sağlık hakkını gasp eden, toplumumuzun geleceğini piyasanın ellerine teslim eden, yarınlarımızı karartan bu yasanın hayata geçirilmesine izin vermeyeceğiz. KESK, DİSK, TÜRK-İŞ, TMMOB, TTB, TDB, TEB, TÜRMOB ve BASK olarak bugün Türkiye'nin dört bir yanında alanları dolduruyoruz. SSGSS yasasına karşı ısrarlı ve kararlı mücadelemizi daha da genişletip toplumsallaştırarak tüm platformlarda sürdürmeye devam edeceğiz.

HERKESE SAĞLIK GÜVENLİ GELECEK PLATFORMU

KESK GAZİANTEP ŞUBELERİ

GAZİANTEP DİSK

GAZİANTEP TÜRK - İŞ

TMMOB GAZİANTEP İKK

GAZİANTEP-KİLİS TABİP ODASI

GAZİANTEP ECZACI ODASI

GAZİANTEP DİŞHEKİMLERİ ODASI

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ