GÜNLÜK YAŞANTIMIZDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFU KILAVUZU BROŞÜRÜ YAYINLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

26. Enerji Verimliliği Haftası" dolayısıyla enerji verimliliğine ilişkin toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlayan kılavuz, ilk etapta 100.000 adet basıldı.

Günlük Yaşantımızda Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzunu indirmek için tıklayınız

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
"Enerji Verimliliği Haftası" dolayısıyla
"Günlük Yaşantımızda Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzu"
adlı bir broşür yayınladı.

 

"26. Enerji Verimliliği Haftası" dolayısıyla enerji verimliliğine ilişkin toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlayan kılavuz, ilk etapta 100.000 adet basıldı.

Kılavuzda, günlük yaşamdaki basit gibi görünen ayrıntılardan hareketle enerji verimliliği ve tasarrufunun nasıl uygulanabileceğine ilişkin bilgiler sunuluyor ve ülke ve aile ekonomisindeki enerji tasarrufu potansiyelinin 4 milyar YTL (4 katrilyon TL) olduğu belirtiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 2006 yılı itibarı ile yılda yaklaşık 93 milyon ton petrole eşdeğer birincil enerji tüketilmektedir ve bu tüketim her yıl % 5 civarında bir hızla artmaktadır. Tüketilen bu enerji, ağırlıklı olarak üç ana sektörde, sanayide, binalarda ve ulaşımda kullanılmaktadır. Binalar, bu enerji tüketiminde % 30 civarında yer tutuyor. Konuya ilişkin yapılan çalışmalar binalarda tüketilen enerjiden en az % 30 tasarruf sağlanabileceğini göstermektedir.

5 bölümden oluşan kılavuz, esasen binalarda ve ulaşımdaki enerji verimliliği ve tasarruf önlemlerini kapsıyor. "Yeşiliyle Mavisiyle Temiz Bir Dünya ve Herkese Sağlıklı, Güvenli Bir Yaşam İçin Günlük Yaşantımızda Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzu", evlerin sıcaktan ve soğuktan korunması, merkezi sistem kalorifer ve soba kullanımı; aydınlatma gereçlerinin kullanımı; su kullanımı; ev aletleri (buzdolabı, çamaşır makinası ve kurutucu, bulaşık makinası, ütü, saç kurutma makinası, ocak, fırın ve yemek pişirme) ve ulaşımda enerji tasarrufuna ilişkin önemli bilgiler veriyor.

MMO Yönetim Kurulu imzalı "Sunuş" yazısında, enerji kaynakları açısından dışa bağımlı olan ülkemiz için enerji ihtiyacımızın yeterli, güvenilir ve ekonomik olarak sağlanması yolunda enerjinin verimli kullanımı ve tasarruf sağlanması en önemli araçlardan birisi olarak belirtiliyor.

"Enerji Verimliliği Kanunu ile bu konuda etkin programların geliştirilmesi ve uygulanması, enerji verimliliği konusunda bilinç oluşturulması ve geliştirilmesi, enerji maliyetlerinin ülke ve aile ekonomisi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve değeri yaklaşık 4 milyar YTL olan enerji tasarrufu potansiyelinin ekonomimize kazandırılmasının amaçlandığı" belirtilen kılavuz, ilk etapta 100 bin adet basıldı. Kılavuzun ilk dağıtımı, enerji verimliliğine ilişkin MMO'nun işbirliği içinde bulunduğu EİEİ tarafından Ankara'da düzenlenen 26. Enerji Haftası'nın yapıldığı yer olan MTA Tesisleri ve Enerji Parkı'nda yapıldı. "Günlük Yaşantımızda Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzu", MMO'nun bütün şubelerinden ve www.mmo.org.tr adresindeki web sitesinden ücretsiz olarak edinilebilecek. Enerji verimliliğine ilişkin MMO Şubelerinde proje yarışmaları da yapılıyor.

MMO ayrıca 1–2 Haziran tarihlerinde "Enerji Verimliliği Sempozyumu"nu da düzenleyerek enerji planlaması, enerji verimliliğinin ekonomisi, ekonomi ve çevre, arz tarafında verimlilik ve alternatif enerji kaynakları, enerji verimliliği uygulama ve teknolojileri konularını ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte masaya yatıracak.