ARTAN TRAFİK YOĞUNLUĞU VE AZALAN ÇEVRE BİLİNCİMİZ - 17.11.2004

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Artan Trafik Yoğunluğu Ve Azalan Çevre Bilincimiz

Artan Trafik Yoğunluğu Ve Azalan Çevre Bilincimiz

Yaklaşık üç milyon aracın bulunduğu İstanbul trafiğine her gün yüzlerce yeni araç katılmaktadır. Yeni araç alımlarında sağlanan vergi muafiyeti, fiyat indirimi, değişik satış kampanyaları vb. kolaylıklara bağlı olarak İstanbul'daki araç sayısı her geçen gün büyük bir hızla artmaktadır. Bu araçlardan  yayılan egzoz emisyonları giderek çevre ve insan sağlığını tehdit edecek seviyeye ulaşmaktadır. Özellikle trafik akışının yavaşladığı yoğun güzergahlarda sabah ve akşam saatlerinde temiz hava solunması daha da zorlaşmaktadır. Bir insanın  saatlik gereksinimi olan 15 m³ lük temiz havayı yalnızca bir araç 10 dakikada tüketmekte ve aynı miktardaki havayı egzoz gazı olarak atmaktadır.

Egzoz emisyonlarından yayılan karbonmonoksit, kurşun, azotoksitler, hidrokarbonlar  ve katı partiküller çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi tahribatlar yaratmaktadır. Egzoz emisyonlarının beyin ve sinir sistemi üzerindeki zararları, değişik solunum yolları rahatsızlıkları ile kanserojen etkileri, yapılan bir çok bilimsel araştırmayla kesinleşmiştir.

İstanbul trafiğindeki bir çok aracın modeline bağlı olarak yanma verimi, egzoz sisteminin kötü oluşu ve servis bakım hizmetlerindeki eksiklikler bu araçlardan yayılan zararlı emisyonları daha da artırmaktadır. İstanbul'un akciğeri niteliğindeki yeşil alanların ranta açılarak kontrolsüz bir şekilde betonlaştığı günümüzde gelecek kuşaklara daha yaşanabilir temizlikte miras bırakabilmek için çevremizi büyük bir hızla kirleten araçların egzoz emisyonlarını zamanında mutlaka kontrol ettirerek gerekli bakım ve ayarları yaptırılmalıdır.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul'un altı ayrı noktasında gelişmiş, bilgisayar destekli üniteleriyle çevre ve insan sağlığının korunmasına yönelik olarak egzoz emisyonu ölçümü yapmaktadır. Çevre ve insan sağlığı açısından son derece önemli bir denetim faaliyeti olan  egzoz emisyonu ölçümünün ticarileştirilmesinden sonra ölçüm yapan birçok firma tarafından çevre ve insan sağlığı yok sayılmaya başlanmıştır. Bu konudaki emisyonu TSE standartlarına uygun olmadan veya aracın   emisyonu hiç ölçülmeden egzoz emisyon pulu verildiği bilinen bir gerçektir.

Sadece Ekim ayı içerisinde Şubemiz istasyonlarında yapılan ölçümlerde, uygun olmadığı için egzoz emisyon pulu verilmeyip servis bakımına gönderilen 400 araçtan 215 tanesi gerekli bakım ve ayarları yaptırmadan başka bir özel servisten egzoz emisyon pulu alabilmekte, veya hiç ölçüm yaptırmayarak çevreyi kirletmeye devam etmektedirler.

Odamızın yaptığı kamusal görevlerden bir tanesi olan egzoz emisyon ölçümlerinin önümüzdeki yıl tüm yurtta özelleştirilecek olan araç muayene istasyonlarında yapılacak olmasıyla diğer muayenelerinde kontrolden çıkacağı endişesini taşımaktayız.

Yasalara saygılı ve çevre bilincine sahip yurttaşlarımızın ölçüm yapmadan pul veren istasyonlar itibar etmemeleri ve araçlarının bakım ve kontrollerini yaptırmaları hayati önem taşımaktadır. Egzoz emisyon ölçümleri ile denetimlerinin çevre ve insan sağlığına karşı bir sorumluluk teşkil ettiği unutulmamalıdır.

17 Kasım 2004
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi adına
Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik PEKER