EĞİTİM YOLUNDA ULAŞIM VE SORUMLULUKLARIMIZ - 15.09.2005

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

15 Eylül 2005 Perşembe günü İstanbul Şube Başkanımız Tevfik Peker tarafından "Eğitim Yolunda Ulaşım ve Sorumluluklarımız" konulu bir basın açıklaması yapılmıştır.

 EĞİTİM  YOLUNDA   ULAŞIM  VE   SORUMLULUKLARIMIZ

Yeni bir eğitim döneminin başladığı bu günlerde öğrenci velilerinin  gündemindeki en önemli konulardan birisi hiç şüphesiz ki; çocuklarının eğitim kurumlarına ulaşma sorunudur.

Konunun birincil yanı ekonomiktir. İstanbul'da okul, dersane servis ücretleri  Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanan zamlara göre en kısa mesafede 85 YTL, en uzun mesafede 200 YTL oldu. Bu ücret düzeyleri ile servisler özellikle kısa mesafelerde taksilerden daha pahalı hale geldi. Tabii ki öğrenci velileri servis ücreti ne olursa olsun fedakarlık olarak bu bedeli ödemektedirler. Ancak servisler tam bir soygun düzeni haline gelmiştir. Servis işletmeciliğinin önemli bir kazanç kapısı haline geldiği, servis sayılarındaki artıştan da belli olmaktadır. 1996 yılında servislerin İstanbul taşımacılığındaki payı %3 iken, 2004 yılında bu oran %15'e yükselmiştir. Bu artış hızları ile İstanbul trafiğini olumsuz etkileyen servis taşımacılığının artık kontrol altına alınması, velilerin eğitim harcamalarının azaltılmasında en önemli kalem haline gelen servis ücretlerinin indirilmesi gerekir.

Ulaşım güvenliği ise işin en can alıcı noktasıdır. Ülkemiz ulaşım politikalarının yetersizliği nedeniyle ne yazık ki; toplu ve güvenli ulaşım sağlanmamakta, oluşan boşluğu ise servis benzeri araçlar doldurmaktadır. Toplu taşımanın yetersizliği nedeniyle, veliler büyük oranda servis araçlarını tercih etmektedir.

Bu konuda İç İşleri Bakanlığının 2003 yılında "Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'' yayınlanmıştır.  Yönetmelik bu tür ulaşıma bir disiplin getirmekle birlikte  denetimlerdeki yetersizlikler ne yazık ki; meydana gelen olumsuzlukların  sebebi olmaktadır. Geleceğimizi, çocuklarımızı ulaşımdaki olumsuzluklara kurban vermemek için bizlere çok  büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu noktada yapılması gerekenleri şu şekilde sıralanabilir:

·  Büyükşehir Belediyesi; Servis ücretleri makul duzeyde olmalıdır. Servis ücreti servis soygununa dönüştürülmemelidir.

·  Aile; öğrencinin eğitim birimine ulaşmasında en güvenli ulaşım biçimini tercih etmelidir.

·  Okul yetkilileri; okul servis araçlarının seçiminde ve denetiminde etkili  ve sorumlu olmalıdırlar.

·   Araç - Taşıyıcı firma sahipleri; geçerli olan servis yönetmeliklerine eksiksiz uyum sağlamalıdırlar.

·   Trafik denetiminden sorumlu birimler; özellikle okul servis araçlarının denetimlerinde  en yüksek hassasiyeti göstermelidirler .

·   Servis araçlarının teknik muayenelerinin yapıldığı resmi birimler; en önemli denetim noktası olmanın verdiği görev ve  sorumluluk bilinci ile davranmalıdır.

·   Servis araçlarının  bağlı bulundukları örgütler; kuruluş amaçlarının  en temel maddesi olan güvenli ulaşımın sağlanması adına kendi iç denetimlerine özen göstermelidirler.

·   Medya kuruluşları ; Kazaların  haberini  veren değil kazanın olmaması için en büyük çabayı gösteren taraf olmalıdırlar .  

·   Tüm yurttaşlar;   yurttaşlık bilincinin sorumluluğu gereği özellikle  karayolu ulaşımındaki öğrenci araçlarının  ulaşım güvenliğine duyarlı davranmalarıdırlar.

Üyelerimize; öğrenim yolundaki çocuklarımızın can güvenliğinin sağlanması  amacıyla özellikle yurt çapında tüm meslektaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz.

Okul servis araçlarını dikkatle gözleyiniz. Trafik kurallarına karşı sorumsuz davranan, teknik donanımından endişe duyduğunuz araçların durumlarını en yakın trafik yetkilisi ile birlikte oda birimlerinize  iletiniz.

Eğitim yollarındaki  gençlerimizin ve özellikle minik canlarımızın güvenliği için  hepimiz, yurttaşlık bilinci ve sorumluluğu  ile  her zamankinden  daha duyarlı ve etkili olmalıyız.

Saygılarımızla,

TMMOB
Makina Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Başkanı
Tevfik PEKER