İMES'TE NİĞGAZ LPG İSTASYONUNDA YAŞANAN YANGIN ÜZERİNE AÇIKLAMA - 18.08.2005

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

12.08.2005 tarihinde İstanbul Ümraniye'de Şerif Ali Çiftliği Yolu İMES Sanayi Sitesi yanında bulunan NİĞGAZ LPG İSTASYONU'nda meydana gelen yangın üzerine 15.08.2005 günü istasyona gidilerek inceleme yapılmıştır.

 

18.08.2005

BİLİRKİŞİ RAPORU

 

 

12.08.2005 tarihinde Ümraniye Şerif Ali Çiftliği Yolu İMES Sanayi Sitesi yanında bulunan NİĞGAZ LPG istasyonunda meydana gelen yangın üzerine 15.08.2005 tarihine istasyona gidilerek inceleme ve görüşme yapıldı.

 

Türk Standartları Enstitüsü'nün TS 11939 Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) - İkmal İstasyonu - Karayolu Taşıtları İçin - Emniyet Kuralları'na göre yapılan incelemede aşağıdaki eksiklikler tespit edilmiştir.

 

1 - Yangın, eğitim sertifikası olmayan LPG tanker sürücüsünün ağır ihmali sonucu meydana gelmiştir. Görgü tanıkları; tanker sürücüsünün tahliye işleminden sonra, istasyonun oto yıkama bölümüne giderek tankerin içerisinde kalan gazı temizlemeye çalışması sırasında meydana geldiğini  bildirilmişlerdir. Yangının istasyonun yıkama bölümüyle sınırlı kalması bu ifadeyi doğrulamaktadır.

 

2 - Yeraltında bulunan LPG Depolama tankının  komşu binalara ve karayoluna olan emniyet mesafesi uygun değildir.

 

3 - LPG tankı ve aksamının bulunduğu sahanın etrafını çevreleyen metal çit dış cidarlara yakın çevrilmiş ( 1metreden az ) ve dışa açılan zıt yönlü ikinci bir kapı yok.

 

4 - LPG depolama tankına çok yakın mesafede bir adet jeneratör bulunmaktadır.

 

5 - LPG depolama sahasında gaz kaçaklarını algılayacak dedektörler bulunmamaktadır.

 

6 - LPG dispenserlerinin bina ve karayoluna olan emniyet mesafeleri uygun değildir.

 

7 - LPG dispenserlerinin bulunduğu ve araçlara ikmal yapılan zemin düz değildir. Düz olmayan zemin, araçlardaki LPG tanklarına yapılan dolumu sınırlayan multivalf açısını bozacağından aşırı doluma neden olur.

 

8 - Halen araçlara LPG satışı yapılan istasyonda dolum için gelen araçlara topraklama yapılmamaktadır.

 

9 - LPG satışı yapılan araçların LPG ile çalışabilmesi için gerekli izinlerinin ruhsatlarına kaydedilmiş olduğu kontrol edilmemektedir.

 

10 - Yıkama bölümünde meydana gelen yangın bitişikteki depoya sıçramıştır. Depo yangın esnasında boş olduğundan burada herhangi bir yangın meydana gelmemiştir.

 

 

 

                                                                      

                                                       

                                               

                                                                        

 

 

 

 

18.08.2005

BASINA VE KAMUOYUNA

 

EĞİTİMSİZ TANKER SÜRÜCÜSÜ MAHALLEYİ HAVAYA UÇURACAKTI

 

12.08.2005 tarihinde İstanbul Ümraniye'de Şerif Ali Çiftliği Yolu İMES Sanayi Sitesi yanında bulunan NİĞGAZ LPG İSTASYONU'nda meydana gelen yangın üzerine 15.08.2005 günü istasyona gidilerek inceleme yapılmıştır.

 

Görgü tanıklarından alınan bilgilere göre tanker sürücüsü istasyona LPG tahliyesi yaptıktan sonra tankerin içerisinde kalan gazı otogaz istasyonunun yıkama bölümünde temizlemeye başlamıştır. Tanker içerisinde kalan gaz yıkama bölümüne dolmuş ve yıkama pompasının çalıştırılmasıyla birlikte yangın meydana gelmiştir.

 

İstasyonun arazi yapısı incelendiğinde yıkama bölümünden LPG dispenserleri ve tank sahasına doğru eğimli olduğu görülmüştür. Yıkama bölümünde biriken gazın zemine çökerek eğimle tak sahasına doğru yayılması ve burada, Gaziantep'te yaşanan tanker kazasından çok daha büyük bir faciaya yol açması erken başlayan yangın sonucunda tesadüfen önlenmiştir.

 

LPG deposunun hemen yanında bulunan bir jeneratör her an yangın çıkarabilecek vaziyette  açıkta durmaktadır.

 

Gerek istasyondaki LPG depolama tankının ve gereksede LPG dispenserlerinin (Pompa) bina ve karayoluna olan uzaklığı standartlara uygun değildir. Yapılan görüşmede istasyonun ruhsatsız olduğu anlaşılmıştır.

 

LPG satışının devam ettiği istasyonda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir engellemesi bulunmamaktadır. LPG ikmali yapılan araçlarda statik elektriğe karşı topraklama yapılmadan ve LPG dönüşümlerinin aracın ruhsatına işlenip işlenmediği kontrol edilmeden gaz satışı devam etmektedir.

 

Akaryakıt kaçakçılığının had safhalara ulaştığı günümüzde İlgili hiçbir standarda uymayan bu tür ruhsatsız istasyonlar her türlü akaryakıt kaçakçılığına çanak tutmaktadır. Halen ruhsatsız olarak faaliyet sürdüren  bu istasyon İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hemen sökülmelidir.

 

Eğitimsiz tanker sürücüsünün ihmali sonucu meydana gelen yangın, akaryakıt taşımacılığında ve satışında yaşanan denetimsizliği bir kez daha göz önüne sermiştir.

 

Makina Mühendisleri Odası tarafından periyodik olarak kontrol edilip Periyodik Kontrol Raporu almayan tankerlerin akaryakıt taşımacılığında kullanılması engellenerek bu tür kazalar önlenmelidir.

 

Korsan tankerlere akaryakıt satışı yapılmaması konusunda Maliye Bakanlığı,

 

Ruhsatsız akaryakıt istasyonlarının kapatılması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi,

 
Akaryakıt taşımacılığında kullanılan tankerlerin Periyodik Kontrol Raporlarının kontrolü konusunda trafik denetleme birimleri, kamu can ve mal güvenliğinin korunması için benzer olaylar meydana gelmeden önce üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelidir.

 
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
İstanbul Şubesi Sekreteri
Battal Kılıç