SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT - 27.01.2006

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Son günlerde peş peşe yaşanan soba zehirlenmelerinden ölümler kaygı verici boyuta ulaşmıştır!

 Soba zehirlenmeleri can almaya devam ediyor. Her yıl binlerce vatandaşımız soba veya şofben zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybediyor. Tam anlamı ile felaketi andıran bu durum karşısında Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak halkımızı bir kez daha uyarma ihtiyacı hissettik.

 

    * Alçak basınçlı havalara dikkat. Özellikle alçak basınçlı havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalarınız standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakmayın.
    * Dumanın geri tepmesini önlemek için bacalarınızın en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1.metre daha yüksek olmasını sağlayın, baca şapkası takmayı ihmal etmeyin. Bacanızı standartlara uygun yaptırın. Baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırın. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada mutlaka delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına dikkat edin.
    * Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalarınızı, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullandığınız takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtları (sıvı ve gaz gibi) kullandığınız takdirde 3 ayda bir temizlettirin.
    * Kullandığınız yakıtın standartlara uygunluğunu kontrol edin. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür almayın.
    * Kullandığınız her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edin.
    * Mümkünse cihaz alırken cihazı çalışır halde görmeye gayret edin.
    * Alacağınız cihazın kapasitesinin, kullanacağınız mekana uygunluğunu, inceleyerek karar verin.
    * Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt koymayın.
    * Binaların yangından korunması yönetmeliklerine mutlaka uyun.
    * Bütün bu hususlarla ilgili ayrıntılı bilgiyi Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinin 0212 444 8 666 (Dahili 123) no.lu telefonundan veya internette www.mmoistanbul.org adresinde yayınladığımız Soba Broşürümüzden edinebilirsiniz.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak; ölümlerin yaşanmaması için halkımızı bu havalarda dikkatli olmaya davet ediyor, özellikle alçak basınçlı havalarda bacası uygun olmayan evlerde soba yakılmaması konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

 

Battal KILIÇ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

İstanbul Şube Sekreteri