17 MART MİTİNGİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Mart 2007

Savaş Karşıtları İşgalin Yıldönümünde "Dön Evine Bush" dedi.

Savaş Karşıtları İşgalin Yıldönümünde "Dön Evine Bush" dedi.

Küresel BAK tarafından, ABD'nin Irak'ı işgalinin 4. yılı nedeniyle 17 Mart'ta Kadıköy'de düzenlenen mitinge TMMOB pankartı arkasında yüzlerce mimar, mühendis ve şehir plancısı katıldı.

Mitingde, sanatçı Memet Ali Alabora, Av. Nermin Kaplan, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve Hava-İş Başkanı Atilla Ayçin konuştular. Miting Bulutsuzluk Özlemi'nin konseri ile sona erdi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı'nın 17 Mart Kadıköy Mitingi konuşması

Bu ülkenin aydınlık yürekli, aydınlık beyinli, yiğit insanları,
Savaş karşıtları, işgal karşıtları, barışseverler,
Yüreği emekten ve halktan yana atanlar,
İşgalin dördüncü yılında, küresel eylem gününde, dünyadaki dostları ile omuz omuza durmaya gelenler, hoş geldiniz.

Hepinizi bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Derlenip dürülmesin bayraklar, safları sıklaştırın çocuklar. Bu kavga hürriyetin kavgasıdır, bu kavga barışın kavgasıdır. Bu kavga küresel saldırıya karşı küresel direnişin ifadesidir, dik durun çocuklar.

Küresel sermaye saldırılarını sürdürüyor. Dünyada bu gün, kan var, gözyaşı var, ölüm var, açlık var, yokluk var, yoksunluk var. Ama bugün, dünyada sermayenin küresel saldırısına karşı küresel direniş var. Bugün dostların arasındayız. Bugün güneşin sofrasındayız. Bugün dünyanın bütün alanları bizim. Hoş geldiniz.

Dostlar,

Bugün dünyada sermayenin küresel saldırısı iki yönlü işletiliyor: Birincisi sermayenin hareket alanını genişletmek için devlet yapılarının yeniden düzenlenmesi, ikincisi bu düzenlemeyi yapmayan yapamayan ülkelere açık saldırı. Irak ve Türkiye bugün bu işleyişin iki örneğidir. ABD, Irak'ta açık işgalle küreselleşme sürecini işletirken, Türkiye yeni yasal düzenlemelerle sisteme dahil ediliyor.

Sermayenin küreselleşmesi dünya halklarına; barış, adalet, kardeşlik, özgürlük değil, aksine daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlik, daha fazla açlık, daha fazla savaş ve daha fazla ölüm getirmiştir. Küreselleşme en çıplak haliyle bugün Ortadoğu'dadır, Irak'tadır; küreselleşme en çıplak haliyle bugün Türkiye'de emeğin aleyhine çıkarılan yasalardadır.

Ülkemizde son yasama döneminde de gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin çoğu sermayenin küreselleşmesinin gereksinimleri doğrultusundadır. Yapılan, ülkenin bütün olarak uluslararası sermayenin rant alanı haline getirilmesinin olanaklarını yaratmaktır. Yapılan emeğe ve demokrasiye karşı savaş açmaktır.

Dostlar,

ABD emperyalizmi yüzyılın felaketidir.
ABD emperyalizmi insanlığın başına gelen en büyük beladır.
Iraktaki işgalinin dördüncü yılında sonuç ortadadır. Yediyüz binin üzerinde Iraklı öldü. Ülkenin alt yapısı çöktü. İlaç, yiyecek, su gibi en temel ihtiyaçlara ulaşılamıyor.

Biz barış, eşitlik ve özgürlük istiyoruz

Biz, barışın, demokrasinin ve insan haklarının yerleşmediği bir ülkede emekçilerin haklarının korunmasının olanaklı olmadığını da biliyoruz.

Bugün barıştan yana olmak, emekten ve demokrasiden yana bütün güçlerle birlikte kapitalist küreselleşmenin yasalarla, bombalarla dünyada emekçilere karşı giriştiği savaşa karşı durmak demektir.

Bugün barıştan yana olmak, siyasal iktidarın çıkarmaya çalışacağı yasalara karşı 'emek'ten yana olmak demektir.

Bugün barıştan yana olmak, Irak'ta, Filistin'de yaşanan katliamlara karşı tüm dünyadaki barış ve demokrasi güçleri ile birlikte yan yana durmaktır.

Biz, bütün dünyada ekilen nefret tohumlarına, halklar arasında yaratılan düşmanlığa karşı barış istiyoruz, bölge halklarıyla dostluk ve kardeşlik içinde yaşamak istiyoruz, halkların kültürel ve insani haklarına saygı gösterilmesini istiyoruz.

Biz kimliği, kültürü, dili, dini, mezhebi, görüşü ne olursa olsun, eşit haklara sahip yurttaşlar olarak yaşayabileceğimiz, bağımsız, demokratik ve barış içinde bir Türkiye istiyoruz.

Dostlar,

Şimdi dünya halkları ile birlikte ABD Emperyalizmine ve işbirlikçilerine karşı durma zamanıdır.
Şimdi kapitalist küreselleşmenin saldırılarına karşı direnme zamanıdır.
Şimdi küresel saldırıya küresel direniş zamanıdır.
Şimdi savaşsız, ölümsüz, sömürüsüz başka bir dünya için ayağa kalkma zamanıdır.

Evet, biz biliyoruz: Başka bir yaşam mümkün! Başka bir dünya mümkün!

Selam olsun bugün tüm dünyada ABD emperyalizmine ve onun işbirlikçilerine karşı direnenlere.

Şimdi haydi gelin sesimizi bir kez daha çığlığa döndürelim.

Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz.