AYIN MAKALESİ: MÜHENDİSLİKTE PROJE YÖNETİMİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

10 Eylül 2018

Çeviri: Taşkınege Taşpınar

MMO İstanbul Şube Eğitim Birimi

Mühendislik eğitiminin en büyük avantajı esnekliğidir. Yani, eğitiminiz ve tecrübeniz sayesinde alışılagelen problem çözme yöntemlerini birkaç tık aşıp çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Proje yönetimi gibi pozisyonlar ise doğrudan mühendislikle ilgili projelerde çalışmaya devam ederken, yeni yetenekler kazanmanızı ve daha da önemlisi kendi alanınızla ilgili konularda bir üst seviyeye çıkmanızı sağlayabilir.

Proje Yöneticisi Nedir?

Proje yöneticisi, bir projenin planlanması, takibi ve tamamlanmasından; çalışanların, programın ve genel bütçenin denetlenmesine kadar her konudan sorumlu olan kişidir. Mühendislik projeleri, yazılım, bilişim, inşaat ve çok çeşitli diğer büyük ölçekli projeler üzerinde çalışırlar. Proje yönetimi büyük projelerde hayati bir rol oynar. Uygun bir planlama ve uygulama olmadan, proje beklenmedik herhangi bir sorunla karşı karşıya kalabilir ve bu da projenin genel verimliliğine ciddi bir şekilde zarar verebilir. Hatta projenin başarısız olmasına dahi yol açabilir.

İş planlama ve işin takibi gibi birçok problem proje yönetimi ile çözülmektedir. Bir proje yöneticisi aynı zamanda süreç geliştirmeden de sorumludur. Bu herkesin en büyük sorununu çözmeniz anlamına gelir. Her bir projenin mümkün olduğunca elverişli ve en verimli şekilde nasıl tamamlanacağını planlar. Ayrıca risk değerlendirmelerini yürütmek ve potansiyel sorunlara karşı çözüm bulunmasını sağlamak için durum planları geliştirmek de proje yöneticisinin sorumluluğundadır. Böylece projelerin gereksiz ve basit nedenlerle gecikmesini ve oluşabilecek ekstra harcamaları önlenizi sağlar.

Proje Yönetimi İçin Gerekli Olan Beceriler Nelerdir?

Proje yönetimi kolay bir iş değildir. Büyük analitik becerilere ek olarak, proje yöneticileri güçlü iletişim becerilerine de sahip olmalıdır. Her şeyden önce her gün müşteriler, patronlar, mühendisler ve sahadaki ekiplerle iletişim sizin işiniz olacaktır.

Mühendislik odaklı bir kariyer koçu olan Terry Suffredini, proje yöneticisi olmak için gerekli olan bazı becerileri şöyle sıralıyor:

• Etkili dinleme,

• Farklı kişilikteki insanlarla iş birliği içinde çalışma ve onları anlama,

• Ekip arkadaşlarını motive etme,

• Rekabetçi durumlarda çatışma çözümleri bulma ve diplomasi,

• Esneklik,

• Hazır bulunma (normal çalışma saatlerinden sonra bile müşterilerinize ve ekip üyelerinize zaman ayırabilme),

• Kaynakları ve zamanı yönetebilme,

• Maliyetlerin nasıl bütçelendirileceğini ve kontrol edileceğini anlama,

• Hem ekibiniz ve çalışma arkadaşlarınız için güçlü bir lider olma hem de kendi yöneticilerinizin güçlü bir takipçisi olma,

Analitik yeteneklerinize bunları eklemek, proje yönetimi pozisyonunuzun haricinde de size yardımcı olacaktır. Çünkü bu beceriler farklı disiplinlerde de kullanılabilir, mühendislik hayatınızda size yardımcı olabilir ve mesleki yaşantınızda sizi tercih edilen bir aday haline getirebilir. Suffredini bu konuda, “Teknik bilgisinin yanında iyi insani becerilere sahip mühendisler her zaman talepte olacaktır” diyor.

Neden Proje Yönetimine Başlanmalı?

İlk olarak -kolay bir kıyaslama unsuru olarak- bu pozisyonlarda çalışan kişilerin daha yüksek maaşlarla çalıştığını bilmenizde fayda var. ASME’nin yayımladığı verilere göre ABD’deki makina mühendislerinin kazandıkları yıllık ortalama ücret $124,000 iken proje yönetimi pozisyonunda bu ücret çok daha yüksek. Proje yöneticiliği aynı zamanda daha geniş bir çeşitlilikle daha fazla kariyer olanağı da sunuyor. Bu ise kariyerinizde ilerlerken, mesleğinizle ilgili çok çeşitli alanlarda ve sıkılmadan çalışma imkânı sunuyor.

“Bir hata yaptığınızda birçok insanın hayatını ve kariyerini etkileyebilirsiniz çünkü vereceğiniz her karar bütün işi etkileyecektir” diyor Suffredini. Elbette daha yüksek gelirli işlerin genellikle daha yüksek bir bedeli var. Daha uzun saatler çalışmak, her saatte işle ilgili görüşmeler yapmak ve genel olarak çok daha fazla sorumluluğun ağırlığını taşımak zorunda kalabilirsiniz.

Değişim

Proje yönetimi kariyer yolu son 10 yılda biraz değişti, müşteri odaklı hale geldi ve artık daha çok büyük resme bakıyor. “Müşteriye iyi bir deneyim sunmaya odaklanmak giderek daha önemli hale geldi” diyor Suffredini ve bunun özellikle petrol ve gaz endüstrisindeki gerilemenin ardından gerçekleştiğini açıklıyor. Son dönemlerde, mühendislik firmalarının programa uygun ilerlemeleri ve ayrılan bütçe içinde kalarak müşterinin tercihlerini göz önünde bulundurmaları çok daha önemli hale geldi. Proje yöneticilerinin, müşterinin ihtiyaç ve hedeflerini mümkün olduğunca verimli bir şekilde karşılayabilmeleri için projeye müşterinin bakış açısıyla yanıt vermesi ve projeyi yönlendirmesi gerekiyor. Mükemmel teknik becerilere sahip bir kişi her zaman en iyi yöneticiliği yapamaz. Teknik uzmanlara her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Ne de olsa mühendislik projeleri mühendis olmadan tamamlanamaz. Ancak, yeni sorumluluklara hazırsanız, insanlarla iletişim becerilerinizi geliştirmek ve hem kişisel hem de profesyonel anlamda gelişme fırsatı arıyorsanız, proje yönetimi sizi bu yöne çekmek için doğru bir adım olabilir.